IZA KULISA

O razini zaštite odlučuju sigurnosne službe. I točka

 Damjan Tadic / CROPIX / CROPIX

MUP je raspisao natječaj za nabavu dva blindirana auta procijenjene vrijednosti 13 milijuna kuna. I odmah je krenula rasprava tko će ih koristiti? Svi oni za koje to sigurnosne službe procijene da moraju! I točka.

Zašto ih se već odriču?

Uredi premijera, predsjednice i predsjednika Sabora brzopotezno su se odrekli mogućnosti korištenja ovih auta. Kao da su oni ti koji odlučuju u kojim će se autima voziti i koja razina zaštite se na njih primjenjuje. U ovoj državi postoje osobe koje su školovane i plaćene da se brinu o sigurnosti državnih dužnosnika i oni su ti koji rade sigurnosne procjene i određuju razinu zaštite za svaku osobu i objekt posebno. Svako miješanje štićene osobe u njihov posao u konačnici može završiti tragično. Političari bi već jednom to trebali shvatiti i naučiti da u toj opasnoj igri nema mjesta populizmu i dodvoranju biračima.

Zašto ne poštujete tajne agente?

Mediji imaju pravo propitivati zašto, a političari moraju jasno odgovarati, a ne se skrivati iza floskula koje će se sviđati biračima. Jer, nisu profesionalci u sigurnosnim službama čačkali nos listajući auto-katalog i smišljajući kako potrošiti 13 milijuna kuna. I umjesto da ih podrže, najviši državni dužnosnici se brže-bolje nabace blatom na njihov rad. I koja je danas razlika između toga i nekadašnjeg bježanja Stjepana Mesića od tjelohranitelja? Nikakva. Savjet - kad danas izađete iz svojih domova, uzmite romobil, prodajte aute, a tjelohranitelje bacite na burzu. To vam je siguran put do pobjede.

Zašto konačno ne postanete odgovorni?

I naravno da će se i predsjednica, i premijer, i predsjednik Sabora, i drugi dužnosnici voziti u tim autima kada im sigurnosne službe to narede. Jer, ako oni procijene da je to potrebno, tako mora biti. Jer, svaki napad na Andreja, Kolindu, Gordana, Stipu, Zorana, Damira... nije napad na njih nego na institucije koje predstavljaju. I toga svi moraju biti svjesni i spriječiti to u začetku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 21:40