NEBESKI LETAČ

OBJAVLJENA SNIMKA SKOKA U SMRT Kaskader koji je na Olimpijskim igrama glumio Jamesa Bonda zaletio se u planinu i poginuo

Hrabri letač zaletio se brzinom od više od 200 kilometara na sat u planinu u švicarskoj i na mjestu poginuo
 EpicTV

Britanski kaskader, koji se na ljetnim Olimpijskim igrama 2012. u Londonu prerušen u Jamesa Bonda spustio padobranom na pozornicu, podignuo je palac gore i - skočio u smrt. U roku od 20 sekundi bio je mrtav.

Dramatični video snimljen je 15. kolovoza iz helikoptera u kojem se 42-godišnji Mark Sutton pripremao na skok u wingsuit odijelu, a objavljen je uz odobrenje njegove obitelji.

Hrabri letač zaletio se brzinom od više od 200 kilometara na sat u planinu u švicarskoj u blizini francuskog grada Chamonixa i na mjestu poginuo.

Naime, on i još 22 wingsuit letača bili su na trodnevnom druženju, odnosno eventu HeliBASE 74 koje je organizirao EpicTV, internetski kanal koji je dosad snimio čitav niz filmova o tom ekstremnom sportu.

- Kad je Mark poginuo, bili smo shrvani i mislili smo obustaviti cijeli projekt. No onda su drugi letači kazali kako bi Mark zasigurno volio da se sve nastavi, pa smo tako i odlučili. Znali smo da će obitelj to teško podnijeti pa smo snimku prije objave pokazali njegovom bratu Steveu. HeliBASE 74 posvećen je Mark Suttonu, njegovoj obitelji i prijateljima - kazao je šef EpicTv-a, Panu Lehti.

Tragedija se dogodila prvog dana trodnevnog druženja. Mark je skočio prvi put, a s njim je u helikopteru bio britanac Tony Uragallo.

- Svi smo se dobro zabavljali jer je tako dobar osjećaj biti iznad planina. Mark je predložio da idem za njim i to je bila odlična ideja jer je bio puno iskusniji od mene. Skočio je, i ja za njim. Letio je mirno, a onda je naglo skrenuo. Nisam mogao vjerovati - priča Tony koji ga je potom vidio kako je pao na zemlju.

- Sletio sam u blizini i zavikao da je Mark pogodio u planinu. To je uništilo sve, svi su bili uznemireni i u suzama - kazao je Markov partner koji se od tog dana više ne bavi ovim opasnim sportom.

Još uvijek nije poznato jesu li vremenski uvjeti bili uzrok Markove smrti ili nešto drugo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:32