RAZORNA SNAGA

POJEO JEDNU OD NAJLJUĆIH PAPRIČICA NA SVIJETU, 400 PUTA LJUĆU OD TABASCA Završio u bolnici i zaprepastio doktore: 'Imao je rupetinu u jednjaku'

 Beawiharta / REUTERS

Pojavom raznih video servisa i natjecanja u prejedanju ili konzumaciji bizarnih namirnica i predmeta dobila su sasvim novu dimenziju.

Prema izvještaju u Časopisu za hitnu medicinu neki potezi doista nisu previše pametni. Naime, kako pišu, neimenovani 47-godišnji Amerikanac pojeo je jednu od najljućih papričica na svijetu. Papričica Bhut jolokia ima ljutinu milijun prema Scovillovoj skali i čak je 400 puta ljuća od primjerice umaka Tabasco.

Muškarac je pojeo burger s pireom od papričice Bhut jolokije, no ubrzo nakon konzumacije počeo je stravično povraćati i grčiti se te osjećati oštru bol u području trbuha i prsa. Odmah je prebačen u bolnicu i doktori su brzo otkrili da pati od Boerhaaveovog sindroma, odnosno rupture jednjaka.

‘Pacijent je intubiran i odmah prebačen na operaciju gdje je ustanovljeno da ima rupu veliku 2,5 centimetara na jednjaku kao i pneumotoraks na lijevoj strani pluća’, pišu u izvještaju. U bolnici je proveo čak 23 dana, no pušten je kući uz dobre prognoze.

Ruptura jednjaka ima visoku smrtnost i muškarac je sretan što je preživio, piše Telegraph. Slučaj je opisan u medicinskom časopisu kako bi poslužio kao primjer opasnih situacija nakon konzumacije suviše ljutih jela.

Najsnažnija papričica na svijetu trenutno je Carolina Reaper koja mjeri 2,2 milijuna jedinica na Scovillovoj skali. Poznata stručnjakinja za hranu Kay Plunkett-Hogge komentirala je: ‘Nisam ni probala ni kuhala s Carolinom Reaper jer ne vidim smisao u trpljenju takve boli.’

Guinness je, naravno, imao natjecanje u najbržem jedenju spomenutih papričica. Pobijedio je Amedonou Kankue koji je pojeo nevjerojatnih deset komada za manje od 16 sekundi. Osim suza i znoja nikakvih nuspojava nakon natjecanja nije imao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 21:21