IZA KULISA

Pripremimo se i na blokadu ulaska u Schengen

Ilustracija
 Ronald Goršić / CROPIX

Slovenija je uspješno iskoristila Bledski forum, iako je sazvan u potpuno druge svrhe, za kampanju protiv susjeda Hrvatske. Na to su nasjeli i članovi Europske komisije, potpredsjednici Frans Timmermans i Federica Mogherini. On je ponovio poziv na provedbu odluke Arbitražnog suda, a ona to ponovila nasjevši na zamku u pitanju da nepriznavanje odluke "šalje lošu sliku u regiju". Sada se spekulira o konkretnim mjerama koje će Slovenija poduzeti kako bi pokušala Hrvatsku prisiliti na poštivanje odluke suda koju Hrvatska ne priznaje.

Što Slovenija može poduzeti?

Kao što nije birala sredstva da zbog bilateralnih sporova u pristupnim pregovorima koči Hrvatsku gdje god je mogla, to će učiniti i sada. Ona možda neće imati izravnu potporu ostatka EU, ali će vjerojatno imati prešutnu potporu, ako se stvari unutar Europske komisije ne promijene. Hrvatska ministrica vanjskih poslova rekla je da joj je potpredsjednik EK Timmermans rekao da se ne slaže sa stavom Slovenije, ali ne javno.

Je li ulazak Hrvatske u Schengen u interesu Slovenije i hoće li nas ona i u tome blokirati?

Slovenija je inače pragmatična država iako su neke izjave njenih političara o odnosima s Hrvatskom prilično iracionalne i ponekad huškačke. Ulazak Hrvatske u Schengen u interesu je Slovenije jer se vanjska granica Schengena prebacuje na vanjsku granicu EU, što će rasteretiti Sloveniju. No, ako je politički cilj važniji od toga, Slovenija će blokirati Hrvatsku. EU neće imati instrumente da Hrvatsku prisili na poštivanje odluke suda koju ona ne priznaje jer smatra da je proces bespovratno kontaminiran, ali će teško moći primorati Sloveniju da ne blokira hrvatski ulazak u Schengen. Premda to ne bi trebalo biti političko pitanje, trebamo se pripremiti na to da će Slovenija i njega ispolitizirati. U EU važi načelo da je u prednosti onaj tko je unutra u odnosu na onoga tko želi ući.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 05:25