S prodajom privatnicima djeca gube odmarališta?

ZAGREB - Zagrebački holding ponudit će privatnicima pet jadranskih odmarališta svoje podružnice "Vladimir Nazor", u čijem je vlasništvu trenutačno devet objekata za povoljan smještaj djece i mladih, a investitorima neće biti uvjetovano da namjena objekata ostane odmor djece.



Navodno zbog protivljenja ovakvoj komercijalizaciji, nedavno je smijenjena direktorica podružnice Ana Troha Draksler, a na njeno je mjesto imenovan Stjepan Cerovski. Međutim, i Cerovski smatra da bi odmarališta trebala ostati mladima i djeci.



Predsjednik Uprave Holdinga Slobodan Ljubičić ovu je smjenu objasnio "premorenošću smijenjene direktorice", a istim je objašnjenjem popratio i sve nedavne kadrovske promjene u podružnicama Holdinga.



Novi direktor podružnice "Vladimir Nazor" Stjepan Cerovski do sada je radio kao upravitelj Grada Mladih u Granešini, a priznaje kako su odmarališta u lošem stanju i da im treba hitna obnova.



- Za sada morske lokacije ostaju u vlasništvu "Vladimira Nazora", a potražimo li pomoć u održavanju i ulaganju od privatnih partnera, mislim da bi namjena morala ostati ista jer mnoga djeca bez ovih programa ne bi imala mogućnost ići na more - rekao je Cerovski.



U modelu o kojem razmišljaju u Holdingu, međutim, nigdje se ne navodi da će zemljištima ostati današnja namjena, nego bi privatni investitor ulagao u komercijalne sadržaje koji bi donosili dobit i njemu i Holdingu, a to ne bi mogli s uhodanim programom za ljetovanje mladih.



Prvo zemljište ponuđeno na prodaju bilo je krajem prošle godine odmaralište "Veli Jože" u Savudriji. Model za koji su se odlučili u Holdingu je prodaja polovice zemljišta privatnom partneru te osnivanje zajedničke tvrtke koja će urediti zemljište u komercijalne svrhe.



Na taj se natječaj javila tvrtka Orco, koja je ponudila 200 eura po četvornome metru, odnosno 30 milijuna eura za polovicu zemljišta, no kasnije su odustali od kupnje kada su, doznajemo, shvatili kakva je izgrađenost i da će po toj cijeni objekt teško donositi profit.



U Holdingu ipak nisu odustali od ovoga modela, nego planiraju na isti način "oživiti mrtvi kapital" u odmaralištima u Velom Lošinju, Dugoj uvali, Punatu i Skradinu, koji sa Savudrijom imaju površinu oko 700.000 četvornih metara.



Za Savudriju se planira novi natječaj, u kojem će u Holdingu razmotriti spuštanje minimalne cijene. Novcem od prodaje uredila bi se preostala odmarališta te bi se povećali njihovi kapaciteti.



- To je jedna od opcija o kojoj se razmišlja u traženju načina da se oživi mrtvi kapital. Holding nije tvrtka koja se bavi turizmom pa nam osim financijskog treba i strateški partner koji će ponuditi projekt ulaganja - rekao je glasnogovornik Nenad Ivanković, dodajući da partner neće moći "otuđiti" zemlju, nego je donosi kao temeljni kapital u zajedničku tvrtku.



Na moru lani 60 tisuća mladih

Model ljetovanja djece i mladih po povoljnim cijenama u odmaralištima Vladimira Nazora organizira se uspješno već 45 godina. Ova je podružnica Holdinga lani je ostvarila prihod od oko 30 milijuna kuna, a gotovo 60 tisuća mladih iz inozemstva i Hrvatske koristilo je njihov organizirani boravak na moru.



Lana Mindoljević
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 10:51