IZA KULISA

SAD će tražiti više novca od Europe

 Joshua Roberts / REUTERS

Ameriku je zatresla afera s ostavkom Michaela Flynna, savjetnika za nacionalnu sigurnost predsjednika Trumpa. Izbila je u najgore vrijeme, kad u Europu dolazi sam vrh nove vlasti SAD-a, a Flynn je morao otići zbog petljanja s Rusijom od koje Europa strahuje.

Što možemo očekivati na sastanku u NATO-u?

Američki ministar obrane James Mattis danas će prvi otvoriti kontakte. S njim je najmanje problema, on u potpunosti razumije važnost opstanka Saveza za američke nacionalne interese. No, ultimativno će od Europljana tražiti da povećaju izdavanja za obranu.

Što očekivati od prvog putovanja državnog tajnika?

Rex Tillerson trebao bi sutra doći na sastanak ministara vanjskih poslova u Njemačku. Njegove su poruke nepoznanica, a naći će se pod snažnim pritiskom. Sve što je dosad rekao bilo je skladu s očekivanjima, ali bilo je kod kuće. Sada ga čeka iskusni lisac Sergej Lavrov koji će otvoriti pitanje Sirije, zatim će ga Europljani stisnuti oko Irana i potrebe da taj sporazum opstane, a Kinezima će morati ponavljati da Washington čvrsto zagovara politiku jedne Kine. Svaka pogrešno izgovorena riječ smatrat će se političkom deklaracijom. I imati izravne posljedice.

Hoće li se Pence i Merkel razumjeti?

Vrhunac "američkog paket-aranžmana u Europi" bit će Münchenska sigurnosna konferencija. Ondje će potpredsjednik Mike Pence iznijeti sigurnosne planove nove administracije o kojima dosad gotovo ništa nismo čuli. Pitanja je opet više nego odgovora: je li oštra izjava Nikki Haley, ambasadorice u UN-u, o ruskoj upletenosti u Ukrajinu čvrsta politika ili samo mamac da se od Rusije dobije što više na nekom drugom planu. I kako će proći razgovor s kancelarkom Merkel. Zaključno, dolazak Washingtona u Europu trebao bi dati niz odgovora, ali gledajući dosadašnje korake Trumpove administracije, moguće je veliko razočaranje. Neka nas iznenade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:22