DOBRE ZA KOSTI

ŠOKANTNO OTKRIĆE U CRKVI Pod ceradom pronašla vrećice iz IKEA-e pune ljudskih kostiju

 Ivan Semper/CROPIX

Kicki Karlén iz Kläckeberga u Švedskoj je ostala u šoku kad je u lokalnoj crkvi pod ceradom otkrila plastične IKEA vrećice pune ljudskih kostiju. U vrećicama je bilo 8 kostura s lubanjama.

Kosti su se nalazile na tom mjestu od 2009. godine, nakon što su izvađene iz zemlje ispod poda u crkvi prilikom radova koji su provođeni zbog instaliranje rampe za invalidska kolica.

Arheolog Papmehl-Dufay koji je prije nekoliko godina radio na iskopavanjima u crkvi je za medije kazao da mu je posao bio da dokumentira i ponovno zakopa kosti, koje su vjerojatno stare oko 500 godina. Međutim, ponovno ukopavanje kostiju je odgođeno.

Papmehl-Dufay je kazao da ne zna zašto su kosti posložene u IKEA vrećicu, ali po njegovom profesionalnom mišljenju te vrećice nisu tako loše za pohranjivanje kostiju. Međutim, nije preporučljivo da ih se tako dugo drži u podrumu, kazao je arheolog.

Skeleti su trebali biti ponovno ukopani nedugo nakon iskopavanja, ali se situacija zakomplicirala nakon što su iz mjesne uprave kazali da ih se ne smije premjestiti s njihovog prvotnog mjesta. Čini se da su otad kosti svoje mjesto imale u IKEA-inom čistilištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 05:33