Šopingholičari tuže državu za duševnu bol zbog neradnih nedjelja!

Čujem da se sprema mali milijun tužbi protiv države zbog nanesene duševne boli. Razlog, naravno, Zakon o zabrani rada trgovina nedjeljom. Čujem da ministre i samog premijera nazivaju ministrantima koji su u donošenju zakona samo odradili svoju ministrantsku misiju u služenju “zajedničke mise”.



Hoće reći da je tome kumovala i Crkva! U to se ne bih štel mešati.

Uspješan dvojac



A i ne vjerujem da bi se moj remetski župnik i susjed s Bukovca vlč. Slavek petljal u profane svjetovne probleme, kad su mu na duši samo oni drugi, duhovni, a koje odrađuje zbilja bogovski, i Bogu, i ljudima na čast. Kad god uhvatimo malko cajta, moj Slavek i ja se pospominjamo o svemu otvoreno i prijateljski. Nedavno smo iskoristili prigodu tradicionalnoga familijarnog okupljanja na glavicama remetskog djedovinskog trsja, koje je vlastitim rukama i velikim htijenjem i žarom za očuvanje tradicije uspio održati moj ujak Štef.



Moj vujča i moj župnik inače surađuju preko Crkvenog odbora, gdje je ujaku pripala čast i odgovornost organiziranja i vođenja naših župljana u razna svetišta širom Lijepe Naše, pa i šire. Tako u njima imamo više nego uspješan dvojac koji se nadopunjuje. Štef - nezamjenjiv organizator. Slavek - briljantan govornik i brižan pastir.

Inspirativno štivo



Nikad ne propustim pohvaliti se kako je jutarnji propovjednik na Radio Sljemenu (četvrtkom u 7 sati) Vjenceslav Mihetec “moj Slavek”! Izašla mu i knjiga odabranih radijskih propovijedi. A ja ga ne prestajem cimati da objavi knjigu svojih oproštajnih govora na remetskom groblju od starih župljana.



Takva nadahnutog i inspirativnog štiva o povijesti i tradiciji našega podsljemenskog kraja još nemamo! I sad da našega duhovnog pastira i prijatelja uplićem u donošenje Zakona o zabrani rada trgovina nedjeljom?!



Siguran sam da vlč. Slavek još izbliza nije videl ni petkom, ni svetkom neki od tih, uglavnom stranjskih, šoping naplavina po periferijama grada. Isto kao što vjerujem da bi se složil sa mnom, koji mislim kao i većina normalnih ljudi, da se ni civilna, a pogotovo crkvena vlast, u tak nekaj nema pravo mešati kad je opće poznato da se tržište ponaša isključivo po zakonima ponude i potražnje. Pa tko voli, nek izvoli. I šlus! I amen!



Zvonimir Milčec
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 15:03