POLITIČKI PREDSTAVNICI KONZERVATIVNE AMERIKE U PROBLEMIMA

Što će republikanci s biračima koji se sve manje vjenčaju i sve rjeđe idu u crkvu?

 AP

WASHINGTON - Točno u trenutku kad je postalo jasno da je američki predsjednik Barack Obama osvojio drugi mandat, pred kamerama Fox Newsa, srca republikanske propagandne mašinerije, nastao je kaos.

Republikanski strateg Karl Rove, koji je Georgea W. Busha doveo do dva mandata u Bijeloj kući, a sada je Foxov analitičar, usprotivio se odluci statističkog tima svog poslodavca da proglasi da je Obama pobijedio u ključnom Ohiju, a time i u ukupnoj utrci za Bijelu kuću.

Svađa u studiju

Voditeljica Megyn Kelly odšetala je do statističkog deska kako bi provjerila jesu li sigurni u svoju odluku. Rekli su joj kako više nema šanse da u Ohiju pobijedi Romney, što znači da je pobijedio Obama. To je zaustavilo prepucavanje u studiju, ali ne i između različitih struja unutar Republikanske stranke oko toga - tko je kriv.

Za Romneyjeve savjetnike jasno je da je njegov drugi pokušaj da osvoji Bijelu kuću bio i zadnji, no što njegov poraz znači za budućnost Republikanske stranke još nije jasno.

Umjerena struja tvrdila je da je Romney tijekom unutarstranačkih predizbora otišao pretjerano udesno i time otjerao žene, Hispanoamerikance, crnce i mlade. Pristaše ultrakonzervativnog pokreta Tea Party, pak, tvrde da je Romneyjev problem suprotan: upropastilo ga je to što se u kampanji odlučio vratiti na politički centar.

Nacionalna koordinatorica organizacije Tea Party Patriots, Jenny Beth Martin, ustvrdila je da je Romney “slabi umjerenjak” kojega su izabrale stranačke elite u Washingtonu, a “mi koji vjerujemo u Ameriku kakva je i osnovana, u veliku zemlju u povijesti svijeta, željeli smo nekoga tko će se za nas boriti”. Zbog kontroverznih izjava o silovanju, trudnoći i pobačaju jučer su njihovi kandidati Todd Akin i Richard Mourdock izgubili u Missouriju i Indiani te time pokopali nade republikanaca da bi mogli demokratima oduzeti većinu u Senatu.

Rasprava među republikancima o tome kojim smjerom dalje treba ići morat će uzeti u obzir i dugoročni demografski problem. Hispanoamerički su birači na ovim izborima činili deset posto ukupnog izbornog tijela, a za Obamu ih je glasalo 69 posto. Na Floridi su bili petina, a Obama je dobio 21 posto više njihovih glasova od Romneyja. Ako se nastavi taj trend, zajedno s činjenicom da su Hispanoamerikanci najbrže rastući segment stanovništva, republikanci teško da mogu imati izgleda već na izborima 2016. godine. Ne pronađu li način da privuku Hispanoamerikance, neizvjesna država već na idućim izborima mogla bi postati Arizona, a 2020. godine i Teksas.

Novi vođe

- Ne budemo li bolje stajali kod Hispanoamerikanaca, zauvijek ćemo ostati izvan Bijele kuće - rekla je za CNN republikanska strateginja Ana Navarro. Još je problematičnije to što se čini da su republikanci izgubili cijelu jednu generaciju. Obama je 2008. uspio izvesti na izbore više mladih birača nego itko prije njega. Birači u dobi od 18 do 29 godina činili su tada 18 posto birača, a Obami su dali 34 posto glasova više nego Johnu McCainu. Na ovim su izborima birači u toj dobi činili 19 posto birača, a za Obamu ih je glasalo 24 posto više nego za Romneyja pa politolozi - koji smatraju da će mladi birači koji su glasali dvaput, glasati i ubuduće - počinju pretpostavljati da bi se taj trend mogao nastaviti, samo je pitanje jesu li mladi vjerni osobno Obami ili demokratima općenito.

Republikanci stoga moraju smisliti kako privući birače među kojima je sve manje vjenčanih, sve više nereligioznih i sve više manjina.

Preuranjene teorije

Predvodnici te struje mogla bi postati mlađa generacija u kojoj je bivši guverner Floride Jeb Bush i koja će se zalagati za drugačiji pristup ženama, Hispanoamerikancima i crncima. Struju Tea Partyja mogao bi predvoditi Romneyjev potpredsjednički kandidat Paul Ryan za kojega se očekuje da bi, unatoč porazu, mogao postati jedan od moćnijih ljudi u stranci.

No, treba napomenuti da sve ipak nije posve crno. Posljednji put nakon Obamine pobjede, kada su demokrati osvojili većinu i u Zastupničkom domu i u Senatu, govorilo se da se republikanci nikad neće oporaviti, ali ta je teorija držala vodu točno godinu dana. Tada se pojavio Tea Party i pomeo demokrate u Zastupničkom domu te ugrozio njihovu kontrolu u Senatu. Američke su stranke labave koalicije različitih interesnih skupina i snage unutar njih uspješno se mogu prerasporediti u kratkom vremenu, a republikanci sada moraju smisliti u kojem će smjeru ići to restrukturiranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 03:22