IZA KULISA POLITIKE

SUZANA BARILAR Je li jedinstvo za HDZ stvarnost ili parola?

 Vlado Kos/CROPIX

Bit će samo jedna kolona sjećanja i nećemo dopustiti nikakve podjele toga dana - poručio je vukovarski gradonačelnik, HDZ-ovac Ivan Penava, uoči današnjeg Dana sjećanja i još jedne tužne obljetnice. Pozvao je HDZ-ov gradonačelnik sve, pa i pripadnike srpske manjine, odnosno “svakoga tko ima osjećaj za stradanje Vukovara 1991. da se pridruži današnjoj obljetnici. A nije zaboravio spomenuti ni da su Vukovar prije 24 godine branili i pripadnici srpske manjine”.

Veliki preokret za čovjeka koji dolazi iz stranke koja je protekle dvije godine politiku u gradu na Dunavu gradila upravo na izazivanju podjela između većinskog hrvatskog i manjinskog srpskog naroda i rušenju toliko teško građenog suživota, koja je podržavala razbijanje ćiriličnih ploča i igrala političke igre s osjećajima Vukovaraca koji su tijekom agresije na Hrvatsku izgubili članove obitelji, susjede, prijatelje... Još u kolovozu Gradsko vijeće u kojem HDZ ima većinu podržalo je upravo Penavin prijedlog da se ukine odredba iz Statuta grada o dvojezičnosti.

Svi pomaci koji su učinjeni na izgradnji mira između dva naroda nakon što je 2003. godine tadašnji predsjednik HDZ-a i Vlade Ivo Sanader izrekao povijesno “Hristos se rodi” zaboravljeno je kada su u središnjici te stranke vlast preuzelo vodstvo na čelu s Tomislavom Karamarkom. Da će HDZ promijeniti svoj odnos prema srpskoj manjini i njihovim političkim predstavnicima bilo je jasno čim je u svojem pobjedničkom govoru 2012. koaliciju s SDSS-om na državnoj razini nazvao - sramotnom.

Ubrzo je zaboravio i da je Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina koji daje pravo na dvojezičnosti manjinskom narodu u onim sredinama gdje čini više od trećine donesen dok je on kao ministar unutarnjih poslova sjedio u Vladi. Podržao ga je bez ijedne riječi primjedbe.

No kad je u stranci preuzeo prvu palicu nije dugo trebalo čekati na podgrijavanje najnižih nacionalnih strasti, i to upravo u Vukovaru čiji su stanovnici tijekom Domovinskog rata pretrpjeli najviše i čije ratne rane još nisu zacijelile.

Sve je kulminiralo prije dvije godine kada je Dan sjećanja, umjesto da bude memorijal onima koji su za slobodu svog grada dali najviše što su mogli, vlastiti život, pretvoren u bunt protiv aktualne Vlade. Najvišim državnim dužnosnicima Stožer za obranu hrvatskog Vukovara zapriječio je da na Memorijalnom groblju polože vijeće i odaju počast poginulima.

I lani su ponovno bile dvije kolone - u jednoj “izdajnička, nenarodna vlast”, a u drugoj “domoljubi” koji su pokazali da im je obračun s aktualnom vlašću iznad žrtava Vukovara.

Iako je borbu protiv ćiriličnih ploča vodio samoprozvani Stožer, u tome su imali svesrdnu podršku HDZ-a. A o njihovoj povezanosti govori i to što je čelnik Stožera Tomislav Josić napredovao u savjetnika gradonačelnika Penave za braniteljska pitanja, a njihov bivši glasnogovornik Igor Gavrić je zahvaljujući HDZ-u postao predsjednik Gradskog vijeća.

Koliko god da je Vlada postupila krajnje ishitreno jer je ćirlične ploče postavila pod okriljem mraka, bez prethodne najave ili bilo kakve pripreme, to nikako nije smjelo biti opravdanje za sve što se kasnije događalo. Postojao je sigurno puno civiliziraniji način da se odgodi postavljanje ploča od onog koji su izabrali - nasilničkog i razbijačkog, a kamoli da se s legalno izabranom vlašću pokuša isprovocirati čak i fizički obračun, kao što je bilo 18. studenoga 2013.

Vjerojatno su u oni koji su takve metode Stožera gledali blagonaklono i podržavali ih računali da će u konačnici od toga imati političke koristi. Kao što su to očekivali i od nelegalnog šatora koji već više od godinu dana stoji pred Ministarstvom branitelja u Savskoj, a čiji su pobornici također nezakonitim metodama pokušavali difamirati SDP-ovu Vladu sve radi višeg cilja - rušenja njihove vlasti. I opet uz podršku i odobravanje HDZ-a.

Da se pritom nisu birala sredstva svjedoče ne samo ozbiljne prijetnje smrću ministru branitelja Predragu Matiću, već i uvrede koje je pretrpio sin simbola obrane Vukovara Siniše Glavaševića, Bojan. Njega je HDZ-ov gradonačelnik Vukovara optužio da koristi ime mrtvog oca kako bi za lijevu stranu skupio jeftine politike bodove. I to samo zato što se usudio reći kako se nada da nema političke pozadine iza odluke gradskih vlasti da se prvi put u sklopu Dana sjećanja ne održi manifestacija “Grad to ste vi” posvećena upravo njegovu ocu.

Ali sad kada su izbori prošli i kada je više nego jasno da ni podizanje šatora, ni sukobi s policijom, ni razbijanje ploča ni omalovažavanje političkih predstavnika srpske zajednice nisu pomogli HDZ-u da premoćno pobijedi i kada je pitanje hoće li uspjeti skupiti većinu za formiranje Vlade, mijenja se retorika.

Odjednom se poziva na zajedništvo, zahvaljuje se Srbima koji su sudjelovali u obrani Hrvatske, pazi se kako se ne bi izrekla riječ previše protiv Milorada Pupovca ili nekog drugog iz SDSS-a, apelira se da danas u Vukovaru bude jedna kolona sjećanja.

Prelazi se na novu taktiku, koja je prije svega potaknuta time što se želi na svoju stranu pridobiti i dragocjena tri glasa SDSS-a u Saboru, a vjerojatno su u HDZ-u svjesni i da im novo izazivanje sukoba u Vukovaru nikako ne bi pomoglo u pregovorima koje vode oko sastavljanja Vlade. Bilo bi puno bolje da je to novoprobuđeno jedinstvo koje zagovaraju za Vukovar iskreno, a ne politički motivirano.

Zato bi se barem danas oni koji su protekle dvije godine u gradu na Dunavu stvarali dvije kolone sjećanja trebali prisjetiti riječi Siniše Glavaševića: Morate iznova graditi. Prvo svoju prošlost, tražiti svoje korijenje, zatim svoju sadašnjost, a onda ako vam ostane snage, uložite u budućnost. I nemojte biti sami u budućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 08:48