PJEŠACIMA ZABRANJENO

Švicarska otvorila prvi 'drive-in' za seksualne usluge

ŽENEVA - Švicarska je opet opravdala kliše o sebi kao najuređenijoj zemlji na svijetu. Gradska uprava njezina najvećeg grada Zuricha odlučila je otvoriti posebna parkirališta na kojima će prostutke u miru i diskretno moći pružati usluge. “Sex drive-ins” kako su ih novine odmah nazvale, bit će privremene garaže, bit će ih devet u bivšoj gradskoj industrijskoj zoni Sihlquai i bit će opremljene alarmima i mjestima za čuvare kako bi se prostitutke zaštitile od nasilnih klijenata. Nijedan klijent neće smjeti napustiti garažu u društvu prostitutke, morat će otići sam. Iz ciriške socijalne službe prijavljuju je prostitucija u gradu eskalirala i da su prostitutke počele otvoreno proganjati muškarce po ulicama. Da to srede, odvojili su 2,4 miljuna švicarskih franaka, izdržali javnu paljbu i naručili garaže. “Ovaj projekt je krajnje kontroverzan. Prostitucija se ovdje promatra kroz prizmu morala i religije. Ali ostavili smo to po strani i razmotrili smo je kao biznis. Humanitarni aspekt važniji nam je od političkog” rekao je šef ureda za socijalna pitanja u Zirichu prigodnog prezimena Michael Herzig.

Očekuje se da će gradski “seks drive-in” svakodnevno koristiti četrdesetak žena i za to će plaćati simobličnu nadoknadu od pet švicarskih franaka koje će ostavljati u specijalnim kutijama, pogađate, nazvanim “sex boxes”. Klijenti neće ništa morati plaćati gradu, samo prostitutkama.

Garaže će biti otvorene svaki dan od sedam navečer do pet ujutro i u njih će se moći ući samo automobilom. Vozači će morati voziti po jasno označenoj ruti da bi došli u drive-in i na točno određenim mjestima će s prostiutkama pregovarati o uslugama i cijeni. Kad se dogovore, dobit će dozvolu za parking na određenom mjestu gdje će dobiti seks za koji je platio.

U garaži su tuševi, zahodi, kuhinje, praonica rublja koju prostitutke mogu neograničeno koristiti, a bit će otvoren i centar za savjetovanje gdje će im pomagati socijalni radnici. Jednom tjedno dolazit će ginekolog koji će obavljati besplatne kontrolne preglede.

Socijalna služba priprema i posebne edukativne programe, na kojima će prostitutke učiti njemački i tehnike samoobrane. Sve će to, kaže Herzig, poboljšati kvalitetu života i radnih uvjeta za prostitutke. Zakonski sve štima, prostitucija je u Švicarskoj legalna, smatra se slobodnom profesijom i prostitutke i bordeli plaćaju porez. Na referendumu koji je u Zurichu proveden u ožujku 2012. 52 posto građana glasalo je za “seks drive-in”.

“Mi smo za neovisnost i samoodređenje sekusalnih radnika” kaže Herzig “To nije jedinstven koncept. U Utrechtu u Nizozemskoj još od 1986. a u Kölnu i Essenu u Njemačkoj godinama, postoje slični projekti.” ,

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 09:58