IZA KULISA

Tko laže u aferi o podmićivanju

 CROPIX

Nedjeljni Jutarnji objavio je tajne snimke Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) koja je u razdoblju od 4. do 20. srpnja prisluškivala Dragu Tadića, vlasnika Osijek Koteksa, optuženog za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda u slučaju Branimira Glavaša. Te snimke bacaju novo svjetlo na aferu mito jer pokazuju da je u svjedočenju u tom postupku predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin bio kontradiktoran. Naime, Hrvatin tvrdi da je sastanak s Tadićem bio slučajan, a iz snimke se može čuti da je bio dogovoren i da su se sastajali više puta. No, Hrvatin i dalje stoji pri svojoj izjavi i kaže da su "oni između sebe mogli pričati što su htjeli, ali da to ne odgovara istini".

Zašto je nakon šest godina ova priča aktualna?

Riječ je o dosad najvećem pokušaju podmićivanja sudaca Vrhovnog suda, a protiv Drage Tadića ni danas, nakon četiri godine od nepravomoćne presude, na Vrhovnom sudu nije donesena pravomoćna presuda. Branko Hrvatin predsjednik je Vrhovnog suda već treći mandat, a sada se pokazuje da je njegovo svjedočenje na sudu bilo kontradiktorno.

Može li se nakon ovih snimki Hrvatin i dalje kandidirati za predsjednika Vrhovnog suda?

Predsjednika Vrhovnog suda na prijedlog predsjednice Republike bira Hrvatski sabor, nakon dobivenih mišljenja svih sudaca Vrhovnog suda i saborskog Odbora za pravosuđe. Hrvatinu u srpnju istječe mandat, a postoji mogućnost da se ponovno kandidira. U prva dva mandata podršku mu je dao tadašnji predsjednik Stjepan Mesić, a u trećem Ivo Josipović. Pitanje je hoće li ga predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović predložiti i za četvrti mandat.

Tko bi trebao raspravljati o ovom slučaju?

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, SDP-ovac Ranko Ostojić, najavio je sastanak s članovima Odbora na kojem će se odlučiti treba li o tome raspravljati. Raspravljati bi mogao i Odbor za pravosuđe jer će na dnevnom redu biti Hrvatinovo izvješće o radu sudova za 2015.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 02:52