ŠTO VIDJETI

TOP 10 atrakcija - Mjesta za savršen bijeg od uzavrelog asfalta

Zagreb, 250610.Medvedgrad je utvrda iz 13.st., sagradjena na jugozapadnom obronku Medvednice. Na Medvedgradu se nalazi ranogoticka kapelica sv. Filipa i Jakova i Oltar domovine. Oltar domovine svecano je otvorio predsjednik Franjo Tudjman na Dan drzavnosti 1994. kao mjesto na kojemu ce svi moci odati pocast hrvatskoj domovini i svim palima u Domovinskom ratu. Nazalost grad vec godinama ne vodi brigu o Medvedgrada i pustio ga je da propada. Brigu je nedavno preuzeo na sebe park prirode Medvednica.Na slici: mnogi svakodnevno dolaze uzivati u ljepotama Medvedgrada i prekrasnom pogledu na Zagreb.Foto: Neja Markicevic / CROPIX
 Neja Markičević / CROPIX

1. PARK PRIRODE MEDVEDNICA

Info: www.pp-medvednica.hr

Sjedište: Bliznec bb, Zagreb, T: 4586 317

Središnji dio Medvednice, zbog brojnih uređenih staza, planinarskih domova, povijesnih spomenika i rekre-ativnih sadržaja proglašen je parkom prirode, a omiljeno je izletište Zagrepčana i njihovih gostiju. Na Medve-dnici je zabilježeno gotovo tisuću vrsta biljaka, stotinjak vrsta ptica, kukaca i ostalih životinja, a obilaskom poučnih staza svatko se može upoznati s čarobnom florom i faunom šumovite planine. Najviši vrh Medvednice je Sljeme, na 1035 metara nadmorske visine, do kojega voze autobusi, a vode sljemenska cesta i planinarske staze. Nekada se do Sljemena stizalo žičarom, no ona trenutno ne radi i u planu je izgradnja nove. Vrhom dominira TV toranj i vidikovac na Hrva-tsko zagorje. S prvim hladnim zimskim danima prostrane livade Medvednice po-staju sanjkališta i skijališta.

Špilja Veternica

Špilja Veternica podzemni je sustav koji se proteže ispod jugozapadne strane Medvednice. Do sada je istraženo 7100 metara kanala, a prvih 380 metara je osvijetljeno i uređeno za posjete uz pratnju vodiča. Obiluje špiljskim ukrasima, u njenim tunelima nastanjene su kolonije šišmiša, a istraživači su pronašli i tragove pračovjeka stare otprilike 42 tisuće godina.

Medvedgrad

Medvedgrad je stari grad sagrađen u 13. stoljeću nakon provale Tatara na jugozapadnom obronku Medvednice na 593 mnv. Bio je jedan od najvećih burgova u Hrva-tskoj. Na Medvedgradu se nalazi ranogotička kapelica Sv. Filipa i Jakova i Oltar domovine, spomenik palim vojnicima u Domovinskom ratu, rad akademskog kipara Kuzme Kovačića. S Medvedgrada puca prekrasan pogled na Zagreb.

Kameni svatovi

Kameni svatovi su slikovite dolomitne stijene na zapadnom obronku Medvednice koje je narod nazvao “Zakletim svatovima” i o njima ispleo niz priča. Planinari su ih nazvali Kameni svatovi prema poznatoj pjesmi hrvatskog književnika Augusta Šenoe. Dižu se oko 400 m visoko nad cestom iznad sela Jablanovec, a njihovo golo tjeme dobro je vidljivo čak iz Samobora.

2. PP ŽUMBERAK

Info: www.park-zumberak.hr

Žumberačko je gorje granično gorje između Republike Hrvatske i Slovenije te ga još nazivaju i Alpska Hrvatska, a najviši mu je vrh Sveta Gera na 1178 metara. Sastoji se od nekoliko gorskih lanaca: Žumberačka gora, Samoborska gora i Jaskanska Plješivica, iako se Samoborsko gorje često izdvaja kao samostalno.

Bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta te voda zanimljive su značajke te lijepe planine, nekada su se koristila i rudna bogatstva po kojima je Žumberak poznat. Osobito se vadio bakar i u manjim količinama zlato te željezo.

Danas je Žumberak prvenstveno turistički kraj koji privlači brojne planinare i izletnike. Međutim, može se pohvaliti i svojom bogatom poviješću koja je ostavila traga.

Od 1994. godine na području Parka prirode Žumberak, u živopisnom kanjonu potoka Rakovice, smješteno je njegovo najposjećenije turističko središte - Eko-selo Žumberak. Ondje se posjetiteljima pruža osjećaj prirodne divljine, praiskonskog sklada s netaknutom prirodom i tople tradicionalne domaće atmosfere s mirisom divljeg zapada. To je popularno svratište mnogih zaljubljenika u prirodu, kao i usputna stanica izletnika i planinara.

Mlinova je na Žumberku nekada bilo više od 180, a danas ih je samo nekoliko - mlin na Sopotskom slapu, Draganov mlin na Kalovki, Medvenov mlin na Kupčini i Jadekov mlin u Boićima.

3. JAPETIĆ

Info: www.tzgj.hr

Dok je Žumberačko gorje više i zapadnije, Samoborsko je niže i pitomije s najvišim vrhom Japetić (880 m), a Jaskanska Plješivica niskoplaninsko područje pogodno za vinogradarstvo.

Sa svojih 879 metara Japetić je najviši vrh Samoborske gore. Proglašen je rezervatom šumske vegetacije zbog očuvanih prirodnih ljepota. Napose su vrijedni ostaci stare bukove šume, koja se prostire na 29 hektara. Na samom vrhu se nalazi piramida za razgledavanje, visoka 12 metara. S nje se pruža pogled na cijelo Samoborsko gorje. No, prekrasan pogled na Prigorje, Žumberak, Pokuplje, Klek, za lijepa vremena čak i na Alpe, puca s terase planinarskog doma na Žitnici. Dom je omiljeno izletište, stalno je otvoren za posjetitelje, a na glasu je i zbog odlične domaće kuhinje. U blizini je i staro selo Grabarak. Do Japetića vode označene planinarske staze iz Ivančića i dobra cesta preko Drage Svetojanske.

4. PLEŠIVICA

Info: www.tzgj.hr

Plešivica, sedam kilometara udaljena od Jaske, ponajprije je poznata po svojim vinogradarima i vinarima. Vinarstvo ondje ima dugu tradiciju, a vinogradarski krajolik, sunčane padine i kvalitetne sorte vina koje se njeguju, kao i znanje i iskustvo vinogradara i vinara, jamče doista plemenitu kapljicu. Iz plešivičkih podruma izlaze znana i cijenjena vina: graševina, rajnski rizling, traminac, bijeli pinot, chardonnay i druga, a sve se više njeguje i mlado vino portugizac. Zato i nije čudno što je Plešivica poznata po svojim vinskim svečanostima, po seoskom i vikend turizmu. No, pruža i druge radosti.

Izletište Vidikovac poznato je po dobroj domaćoj kuhinji, a ugodan je boravak u lovačkom domu na Poljanici. Uporniji izletnici i planinari svakako će potegnuti do vrha Plešivice (779 metara), gdje je prva razgledna piramida postavljena prije više od stoljeća, 1881. godine, i bit će nagrađeni prekrasnim pogledom koji puca na “razbacana” sela i vinograde. Hrabrima se ondje nudi još poseban užitak: polijetanje padobranskim jedrima (paragliding).

Izletište Mladina znamenito je po svojim vinima i starom, atraktivnom Erdödiyevu vinskom podrumu, u kojem se i danas njeguju vrhunska vina rajnski rizling i pinot bijeli, te graševina, traminac i druga. Tu se nalazi i zahtjevna i atraktivna staza za moto kros, na kojoj se održavaju domaće i međunarodne utrke.

5. VAROŠKI LUG

Info: www.vrbovec.hrsume.hr

U okolici Vrbovca nalazi se i nekoliko posebno zaštićenih objekata prirode i prirodnih fenomena. Posebno se ističe Varoški lug, jugoistočno od Vrbovca, uz vodotok rijeke Glogovnice. To je šuma hrasta lužnjaka i običnog graba, šuma hrasta lužnjaka s velikom žutilovkom i rastavljenim šašem, šuma poljskog jasena s kasnim drijemovcem, šuma crne johe s trušljikom. Organizirane grupe posjetitelja mogu uživati u prirodi i njezinim stanovnicima promatrajući ih s visokih osmatračnica. Specijalni rezervat šumske zajednice su i Novakuša, šuma hrasta lužnjaka i običnog graba i Česma, šuma hrasta lužnjaka i običnoga graba, te šuma crne johe.

6. GRGOSOVA ŠPILJA

Info: www.priroda-zagrebacka.hr

Na početku sela Otruševac jedna je od prirodnih znamenitosti Samobora - Grgosova špilja. Ima dvije dvorane, dugačka je 30 metara, bogata sigama, a visinska razlika od ulaza do dna iznosi 19 metara. Ime je dobila po Josipu Grgosu koji ju je 1973. godine otkrio. To je jedna od najljepših špiljica u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a zbog bogatog špiljskog nakita proglašena je zaštićenim geomorfološkim spomenikom prirode.

7. SLAPNICA

Info: www.priroda-zagrebacka.hr

Dolina potoka Slapnice sa šumovitim strmim bregovima Žumberačke gore zaštićena je 1964. godine. Zaštita Slapnice počinje sredinom njezina toka od slapova Vranjak sve do njezina izvora na sjeveru. Zaštićeno područje ima površinu od 319,80 ha.

Dolina Slapnice predstavlja vrlo slikovitu šumovitu kanjonsku dolinu stvorenu na dolomitima, koja se spušta gotovo u ravnoj crti od sjevera prema jugu. Uz dolinu se pružaju pretežito šumske površine, koje se izmjenjuju s manjim površinama livada. Od autohtonih šumskih zajednica prevladava bukva. U samom kanjonu Slapnice ističe se slap Brisalo, visine 60 metara koji nastaje od potoka Pisarovca i Dubokog potoka, te slap Vranjak, visok 50 metara i nastao od istoimenog potoka.

8. CRNA MLAKA

Info: www.crna-mlaka.htnet.hr

Ornitološki rezervat Crna Mlaka, udaljen 14 kilometara od Jastrebarskog i očuvan u gotovo izvornom obliku, veliko je ravničarsko šumovito prostranstvo s hrastom lužnjakom. Po svojim jedinstvenim hidrografskim i vegetacijskim obilježjima, kao i bogatstvu ptičjih vrsta izuzetna je europska i svjetska vrijednost. Ondje se tijekom većeg dijela godine zadržavaju zaštićene i rijetke ptice: orao štekavac, kormoran, crna roda, gnjurac, čaplja, razne vrste pataka i druge. Ornitolozi su na Crnoj Mlaki primijetili čak 230 vrsta ptica, pa je ona 1980. godine proglašena posebnim ornitološkim rezervatom i nalazi se pod posebnom zaštitom. Površina rezervata je 6,87 četvornih kilometara. U tom najnižem dijelu pokupskog bazena potkraj dvadesetih godina ovog stoljeća izgrađen je sustav ribnjaka koji se i danas koristi.

9. BOŽJAKOVINA

Info: www.priroda-zagrebacka.hr

Posjed na kojem se nalazi zaštićeni park oko dvorca u Božjakovini je nekada pripadao obitelji Frankopan, a poslije i obitelji Drašković. U drugoj polovici 19. st. park je obnavljan i služio je za potrebe Šumarske akademije u Zagrebu. Okolne površine uz park postale su ogledno zemaljsko dobro (godine 1896.). Poslije je park tretiran kao arboretum Savske banovine, odnosno vrtlarske škole u Božjakovini (utemeljena je 1931. godine i bila je prva takve vrste u Hrvatskoj). Površina parka iznosi 7,00 hektara. U park je uneseno mnogo egzota među kojima se ističu: mamutovac toreja, dva stabla tuje, dva stabla kanadske čuge i više stabala hikorija, crnog oraha, pterokarije i dr.

10. ZOOLOŠKI VRT

Info: www.zoo.hr

Zoološki vrt grada Zagreba najveći je i najbogatiji u Hrvatskoj, a nalazi se u prku Maksimir, omiljenom mjestu za opuštanje. Prostire se na površini od 7 hektara, broji 275 životinjskih vrsta i 2225 jedinki. U vrtu se za posjetitelje organiziraju različiti zabavni i obrazovni programi, a sam ZOO sudjeluje u programima zaštite ugrože-nih vrsta. Radno vrijeme u ljetnim mjesecima je od 9 do 20 sati, za odrasle je ulaznica 30 kn, za djecu od 7 do 14 godina 20 kn, a za najmlađe je besplatna. Posjet ZOO-u idealan je način za provesti opuštajuće poslijepodne u Zagrebu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 16:13