IZA KULISA

U čemu je ova kriza pozitivna

 Goran Mehkek / CROPIX

U krizi koja poprima obrise anarhije, jer više nije jasno tko će koga i s kime u parlamentu, a kamoli na temelju kojih zakona ili pravilnika, netko je za HDZ, a netko za Most, SDP ili HNS. No, iako Sabor djeluje poput rasturene bugarske skupštine koju se često spominjalo u socijalizmu, HDZ i SDP se ponašaju, koliko-toliko, racionalno; prvi jer žele ostati na vlasti, a drugi misleći da se otvorila šansa za izbore i preuzimanje vlasti.

Oni koji su zanimljivi - to je Most. Pošto više nisu dio koalicijske Vlade, Božo Petrov i ekipa ponašaju se kao da se od prošlog četvrtka do danas ništa nije promijenilo. Petrov ignorira fakt da 79 zastupnika traži njegovu smjenu s položaja predsjednika Sabora, a Mostovi zastupnici, kao da je stanje potpuno redovno, predlažu Zakon o arhivima i Zakon o HNB-u, dva akta koji reguliraju izrazito važna područja života u Hrvatskoj.

Dok opozicija izlazi iz sabornice, a iz HDZ-a najavljuju da će glasati protiv Mostovih zakona, Nikola Grmoja s govornice "vidi veliku uznemirenost u redovima HDZ-a, vidi veliku uznemirenost među drugim zastupnicima, vidi arhitekte ovog plana, koji će pokušati opstruirati donošenje ovog zakona, kao i reviziju HNB-a, novog Zakona o HRT-u, gdje ćemo spriječiti Marijana Hanžekovića da uzima milijune hrvatskim građanima". OK, da je ostao psihijatar, dr. Petrov bi mogao iznijeti dijagnozu osobe koja u svemu vidi zavjeru, no vratimo se na politiku.

U čemu je problem s Mostom?

U galami koju proizvode, jednostavno govoreći. Političari koji vode Most više se ne mogu izvlačiti na neiskustvo jer bili su članovi dvije vlade i morali naučiti da postoji određena procedura. Uostalom, ovi moralno neupitni političari u dva navrata su podržali Zdravka Marića kao člana Vlade. Onda su tjerali mak na konac, dobili nogu iz Vlade i u pet dana opet je Most moralna vertikala ove zemlje, ako se sluša Grmoju i Petrova. Treba, možda, mijenjati zakone o HRT-u i HNB-u i komunističkim arhivima, ali to ne trebaju raditi populisti koji znaju samo prodavati maglu. Zato je ova kriza u nečemu pozitivna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 04:15