OPASAN HOBI

VELIKA AKCIJA ŠVEDSKIH PROMATRAČA PTICA Zbog rasizma moraju mijenjati imena - 'Negro' postaje 'crna ptica'

U najnovijem skandalu na površinu je isplivala činjenica da su Šveđani posljednjih nekoliko stoljeća pticama davali imena koja neke skupine mogu naći uvredljivima.
 Wiki

Promatranje ptica vrlo je popularna aktivnost u Švedskoj. Iako se na prvi pogled možda čini kao bezazlena zanimacija za ljude koji nemaju pametnijeg posla, a riješili su sve sudoku slagalice i popunili većinu goblena, Šveđani ipak ne misle tako. Naime, nevinost ovog hobija našla se pod povećalom kada su se promatrači ptica suočili s optužbama za - rasizam.

U najnovijem skandalu na površinu je isplivala činjenica da su Šveđani posljednjih nekoliko stoljeća pticama davali imena koja neke skupine mogu naći uvredljivima.

Na primjer, jedna je vrsta nazvala "ciganska ptica" dok se drugu oslovljava s "negro". Uz to, uvreda "caffer", koju bijelci koriste za crnačku populaciju u Južnoafričkoj Republici, jako podsjeća na švedsku vrstu ptice "kaffer". Također, tu je i ptica "Hottentot" čiji je naziv inspiriran imenom jezika domorodačkog južnoafričkog plemena Khoikhoi, ali je i pogrdan naziv za njih.

Unatoč velikoj popularnosti promatranja ptica među Šveđanima, postojanje ranije navedenih imena te ostalih slične problematike izazvalo je nezadovoljstvo javnosti. Kada je Švedsko ornitološko društvo (SOS) prije dva tjedna završilo svoju prvu listu svih imena ptica (čak 10,709), organizacija je najavila pomalo nespretne promjene istih.

U procesu kategoriziranja imena struka je izrazila zabrinutost oko nekih jer smatraju da nose uvredljiv ton. Kao rezultat, neka imena će biti promijenjena. Tako će, recimo, "negro ptica" od sada biti poznata kao "crna ptica".

- Dok smo radili popis postalo je očito da su neka stara imena u potpunosti zastarjela - objasnio je Anders Wirdheim, glasnogovornik SOS-a za The Washington Post.

Dodao je kako ne želi da se imena ptica koriste za stvaranje šireg zaključka oko SOS-a.

- Od tisuće imena svega desetak se može uzeti kao snishodljiva ili čak rasistička - prokomentirao je Wirdheim.

Ističe međutim kako je SOS ostao iznenađen koliko su ozbiljno neki uzeli optužbe za rasizam.

- Očekivali smo nekoliko reakcija, no sigurno ne čitavu poplavu komentara. Ovdje u Švedskoj velika većina je za promjene koje smo uveli - zaključio je Wirdheim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 11:11