SAMOUKI INŽINJER

VIDEO Najmlađi predavač na MIT-u i Harvardu: Siromašni Kelvin (15) iz Sierra Leonea sam je napravio cijelu radio postaju od smeća

 YouTube

CAMBRIDGE - 15-godišnji Kelvin Doe iz Sierra Leonea najmlađa je osoba koja je kao gostujući predavač sudjelovala u programu Massachusets Institute of Technology-a ‘gostujući praktikanti’.

Doe je samouki inžinjer elektrotehnike. Kao dijete u siromašnoj afričkoj zemlji kopao je po smeću i tražio elektroničke komponente, skupljao dijelove, te od njih gradio baterije, generatore i odašiljače.

Pokrenuo je vlastitu FM radio-stanicu, koristeći generator i miksete koje je sam izradio. Njegova radio stanica, na kojoj već radi nekoliko ljudi, objavljuje lokalne vijesti i pušta glazbu, a Doe na radiju nastupa pod imenom ‘DJ Focus’.

- Zovu me DJ Focus jer vjerujem da, ako se fokusirate, možete savršeno napraviti neki izum, rekao je Doe.

Doe je napravio i bateriju kojom je osvijetlio domove u svojem susjedstvu. Trebalo mu je nekoliko pokušaja prije nego što je napravio prototip koji radi: kombinaciju mineralne vode, kiseline i metala, sve skupa povezano ljepljivom trakom.

MIT je otkrio Doe-a za vrijeme inovatorskog natjecanja u srednjim školama Sierra Leonea. Student doktorskog studija David Sengeh smjesta je prepoznao njegove vještine.

- Bilo je vrlo inspirativno. Napravio je generator jer mu je trebao, rekao je Senegh, koji je pomogao Doeu da dođe do Amerike i nastupi na svjetskom sajmu graditelja u New Yorku ove godine.

Doe bi uskoro trebao postati rezidentni praktikant u sklopu međunarodne razvojne inicijative na MIT-u, i gost-predavač na Harvardu.

- Štogod naučim ovdje, podijelit ću sa svojim prijateljima, kolegama i obitelji, rekao je Doe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 03:27