POBIJEDIO PREDRASUDE

VIDEO: OVAJ ČOVJEK ĆE VAS NADAHNUTI 'Nisam nimalo drugačiji od vas, ne vidim stvari naopako'

 Screenshot

Claudio Vieira de Oliveira iz brazilskog Monte Santa zna bolje od bilo kojeg čovjeka na ovom svijetu kako pobijediti predrasude. Naime, kada je prije 37 godina rođen s deformiranim udovima te glavom naopako okrenutom na leđima, liječnici su savjetovali njegovoj majci Mariji Jose da neće preživjeti i da je bolje ga odmah ostavi da umre od gladi.

No unatoč fizičkom nedostatku, Oliveira je uspio poraziti liječnike i sve koje su mislili da je njegov život manje vrijedan - sada je računovođa i motivacijski govornik.

- Još od kad sam bio dijete nastojao sam zaposliti se i nešto raditi - ne volim posve ovisiti o drugim ljudima. Sada se pomalo bavim računovodstvom i consultingom. Naučio sam kako sam upaliti televiziju i radio, javiti se na telefon, koristiti interent i računalo. Sve radim sam - objašnjava.

Claudio piše s olovkom koju drži u ustima, usnama upravlja telefonom, kao i kompjuterskim mišem, a ima i posebno dizajnirane cipele koje mu omogućuju kretanje po gradu.

- Kad se rodio, jedva je mogao disati, i svi su govorili da će umrijeti. Neki su mi rekli: 'Nemoj ga hraniti, ionako umire'. No za mene je on bio i još uvijek je sreća. Claudio je sada osoba baš kao i svaka druga - tako smo ga odgajali. Nigad ga nismo ispravljali u onome što čini i uvijek smo htjeli da radi stvari kao i svi ostali. Zato je tako pun samopouzdanja. Ne srami se hodati ulicom - on pjeva i pleše - kazala je njegova majka.

- Cijeli život prilagođavao sam moje tijelo svijetu. Sada se ne osjećam nimalo drugačijim. Ja sam normalna osoba. Ne vidim stvari naopako. To me pitaju svi koji slušaju moje javne govore. Sada mi se mnogo lakše nositi sa javnosti, ne bojim se i mogu reći da sam profesionalan i međunarodni javni govornik te da dobivam pozive iz raznih dijelova svijeta - kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 07:53