WASHINGTON MAIL

Žestoke bitke na američkim stranačkim konvencijama

Clinton treba izabrati svog kandidata za potpredsjednika.  James Stavridis, bivši NATO zapovjednik bio bi najrazumniji odabir s obzirom na važnost NATO-a
 REUTERS

Republikanci i demokrati ovaj mjesec održavaju nacionalne konvencije kako bi službeno počeli američke predsjedničke izbore. Konvencije će dati ton zasigurno žestokoj borbi između Donalda Trumpa i Hillary Clinton do izbornog dana 8. studenoga. Konvencije su veliko okupljanje svih stranačkih sektora. Njihov je službeni cilj izabrati kandidata za predsjednika i potpredsjednika te objaviti političku platformu za izbore. U stvarnosti, većina je stvari određena već prije konvencija, uključujući imena kandidata jer su određeni predizborima. Ipak, konvencije imaju važnu funkciju u mobiliziranju stranke i obraćanju izbornom tijelu. Ugledne političke figure drže govore jer je to format da ostvare ekstenzivnu pozornost. Iako konvencije ne pridobivaju većinu neopredijeljenih glasača, ipak pomažu u predstavljanju kandidata biračima. Služe i kao sredstvo ujedinjavanja različitih elemenata koji su se nadmetali u predizborima. I Clinton i Trump su iskusili probleme u osvajanju podrške običnih članova.

Demokrati koji su podržavali radikalnijeg Bernieja Sandersa sada će se prebaciti na stranu Hillary Clinton, posebno nakon poziva Baracka Obame, Joea Bidena i Billa Clintona na konvenciji u Philadelphiji od 25. do 28. srpnja. Za razliku od 1960-ih i 1970-ih, suprotstavljene frakcije više neće ratovati oko stranačke platforme koja je većinom utvrđena ranije. Sanders će održati govor i podržati Clinton prve večeri skupa.

Dok će demokratska konvencija okupiti većinu političkih teškaša, Trumpova je konvencija neuobičajena. Nije došla većina republikanskih lidera koji ga ne podupiru, uključujući predsjednike Georgea H. W. Busha i Georgea W. Busha. Velik broj izabranih dužnosnika također izbjegava konvenciju, a među njima i mnoge republikanske zvijezde u usponu koje ne žele biti povezane s Trumpom. Umjesto toga, popis govornika uključuje šaroliku mješavinu kontroverznih političara, zabavljača i članova Trumpove obitelji. Svaka noć četverodnevnog okupljanja u Clevelandu fokusira se na različitu temu, od nacionalne sigurnosti preko imigracije do ekonomije. Nisu isključena ni izlaganja o kontroverznim temama kao što su objavljene nevjere bivšeg predsjednika Billa Clintona i navodna uključenost Hillary Clinton u prikrivanje njegovih afera. Trump je proteklih dana donio važnu odluku imenujući Mikea Pencea, guvernera Indiane, za svoga potpredsjedničkog kandidata. Pence je evangelik i obraća se značajnom konzervativnom krilu Republikanske stranke. Međutim, odabir Pencea u paradoksalnoj je kontradikciji s mnogim temeljnim argumentima koje je Trump koristio protiv Hillary Clinton.

Tvrdio je da je Clinton "insajderica iz Washingtona" koja nije u doticaju s običnim Amerikancima. Pence je na izabranim položajima više od petnaest godina, od toga dvanaest u Kongresu i tri kao guverner. U Kongresu je predsjedao zastupničkim klubom republikanaca, četvrtom pozicijom u hijerarhiji u tom domu što ga čini članom one elite za koju Trump tvrdi da je prezire. Trump se predstavlja protivnikom rata u Iraku za koji je Clinton glasala. Definirajući taj rat katastrofom, on dovodi u pitanje njezine procjene kad je riječ o nacionalnoj sigurnosti. Trumpov je problem što je Pence bio među najžustrijim podržavateljima rata. Preciznije, bio je kosponzor inicijalne rezolucije koja je odobrila vojnu intervenciju u Iraku. Trump je također napadao Clinton da je blaga kad je riječ o potencijalno opasnim izbjeglicama. Na njegovu žalost, Pence je također odbacio Trumpov prijedlog zabrane ulaska muslimana u zemlju. Trump je, kad je riječ o ekonomiji, osudio sve sporazume o slobodnoj trgovini, tvrdeći da oduzimaju poslove američkim radnicima i favoriziraju druge zemlje. Napadao je Clinton jer podržava slobodnu trgovinu i tako desetkuje američku radničku klasu. Njegov se odabrani kandidat za potpredsjednika snažno usprotivio Trumpovim pojednostavljenim formulacijama oko slobodne trgovine. Pence je jedan od najsnažnijih zagovornika slobodne trgovine u Kongresu. Glasao je za svaki sporazum o slobodnoj trgovini dok je bio zastupnik i nastavio je podupirati slobodnu trgovinu kao guverner Indiane, uključujući i Obamino Transpacifičko partnerstvo koje je Trump ocrnjivao tijekom izborne kampanje. Razlike između Trumpa i Pencea dat će demokratima gomilu streljiva ne samo za napad na Trumpa, nego i za obranu Clinton. Čini se da je u nastojanju da pronađe prihvatljivog konzervativca kako bi osigurao republikansku bazu Trump previdio aktualne stavove svog izbora za potpredsjednika.

Clinton tek treba izabrati svog kandidata za potpredsjednika, a odluku će donijeti neposredno prije demokratske konvencije. Na njezinu su popisu senatori Tim Kaine i Elizabeth Warren, ministar rada Tom Perez i James Stavridis, bivši zapovjednik NATO-ovih snaga. Iako je Kaine favorit, Stavridis bi bio najrazumniji odabir uzevši u obzir rastuću važnost NATO-a u obrani europskog Istoka od ruske prijetnje i borbi protiv terorizma koji nastaje na Bliskom istoku. Pokušaj puča u ključnoj državi poput Turske trebao bi dovesti do fokusiranja pozornosti na važnost američkih vojnih saveza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 20:50