Izbjegnite je

Greška koja se skupo plaća: Svi je radimo kada nosimo sunčane naočale, a nepovratno ih oštećuje

Neizostavan modni dodatak može trajati godinama, ali samo ako promijenite jednu lošu naviku
 Luka Gerlanc/Cropix

Jeste li znali da su Eskimi u pretpovijesti nosili pokrivala za oči sa sitnim prorezima kako bi ih zaštitili od sunca ili da su rimski carevi za sunčanih dana gledali gladijatorske borbe kroz smaragde?

Iako tada izum kao što su sunčane naočale vjerojatno nije bio niti ideja, potreba za zaštitom oči od sunca itekako je bio prisutan. Danas je situacija uvelike drugačija. Imamo ih na izbor u svim bojama, oblicima i veličinama - okrugle, mačkaste, četvrtaste, oversized, avijatičarske ili pak futurističke. Prešle su dug put od njihovog izuma u 13. stoljeću pa sve do ulaska u mainstream modu početkom 20. stoljeća. To je otvorilo vrata za mnoštvo trendova tijekom sljedećih desetljeća, od „mačkastih“ u stilu Audrey Hepburn, preko velikih, četvrtastih okvira koje je voljela Twiggy pa sve do avijatičarskih naočala koje je nosio Tom Cruise u filmu „Top Gun“.

Sunčane naočale u modernim vremenima su kao šlag na torti dnevnih stajlinga, bilo da idemo na posao ili se sunčamo na plaži. Stoga ne čudi da je globalno tržište ovog modnog dodatka procijenjeno na 31,58 milijardi dolara, a do 2032. će ta brojka još rasti. Iako mnogi od nas biraju sunčane naočale prema tome uklapaju li se u njihov stil, prije kupnje idealnog para treba obratiti pažnju i na nekoliko vrlo važnih stvari, a ne samo na boju i oblik. Koliko je važna zaštita, kako održavati sunčane naočale i što učiniti u slučaju loma ili ogrebotina otkrivaju stručnjaci iz Optike Anda.

Najvažnija zaštita

Kupnja skupih i/ili tamnih sunčanih naočala ne znači nužno da pružaju bolju zaštitu jer je najvažniji faktor sposobnost blokiranja 100 posto UVA i UVB zraka, što se postiže posebnim premazima za leće. Naime, dugotrajna izloženost ultraljubičastom zračenju prema istraživanjima može dovesti do ozbiljnih očnih problema kao što su zamagljenje očne leće, opekline rožnice ili snježna sljepoća.

- Čak i kada nema izravne sunčeve svjetlosti, UV zračenje može oštetiti oči, stoga se preporučuje nošenje sunčanih naočala s UV zaštitom uvijek kada ste vani – napominju stručnjaci iz Optike Anda.

image
Shutterstock

Sposobnost sunčanih naočala da blokiraju svjetlost označena je natpisima kao što su UV200, UV400 i UV600. Kada smo na moru i skijanju idealne su sunčane naočale s minimalnom UV400 zaštitom.

Kvaliteta leća, kažu iz Optike Anda, također igra važnu ulogu u odabiru sunčanih naočala jer može značajno utjecati na jasnoću vida. Naime, one trebaju biti izrađene od materijala koji se ne lomi tako lako. Osim toga, pravilno održavanje i redovito čišćenje naočala pomaže u očuvanju njihove kvalitete, kažu stručnjaci, dok izbjegavanje ogrebotina i izlaganje ekstremnim uvjetima produžuje njihov vijek trajanja.

Najčešće greške

A kako uopće pravilno održavati sunčane naočale? Brisanje običnom krpom ili u rub majice nije najbolja opcija, kažu iz Optike Anda, iako bi se u tome mnogi od nas pronašli.

- Održavanje naočala uključuje čišćenje ne samo leća već i okvira. Okvire je dovoljno pažljivo prebrisati kombinacijom blagog sapuna i vode. U tu svrhu uvijek koristite meku krpe od mikrovlakana, nikako običnu kuhinjsku krpu niti ručnik jer oni imaju vlakna koja mogu zamrljati ili oštetiti naočale. Također, izbjegnite koristiti alkohol ili jake kemikalije jer mogu oštetiti premaze na lećama. Što se tiče stakla, čistite ih tekućinom za čišćenje naočala i posebnom krpicom koju dobijete uz naočale – objašnjavaju stručnjaci iz Optike Anda.

Vijek trajanja sunčanih naočala ovisi i o tome gdje ih držite te kako njima rukujete. Neke od najčešćih greški, kažu iz Optike Anda, su ostavljanje na vrućim površinama poput automobila i pohranjivanje u torbi s oštrim predmetima (ključevi, rašpica).

image
Shutterstock

- Sunčane naočale treba pohranjivati u tvrde etuije kako bi se izbjeglo grebanje leća i loma okvira. Na putovanjima, posebno u koferima, preporučuje se dodatna zaštita poput futrole ili pakiranje naočala u odjeću kako bi se smanjio rizik od oštećenja. Također, važno je biti oprezan s njihovim ostavljanjem i izbjegavati mjesta gdje ih lako možete zgaziti ili slučajno oštetiti. Tijekom ljetnih aktivnosti na plaži, sunčane naočale treba zaštititi od pijeska i morske soli. Preporučuje se ispiranje naočala slatkom vodom nakon upotrebe – kažu stručnjaci.

Ako prošećete gradom, primijetit ćete još jednu grešku koju mnogi rade kada su sunčane naočale u pitanju – nose ih na glavi. Takva navika, kažu u Andi, često uzrokuje deformaciju okvira ili oštećenje leća pa ih je bolje spremiti u etui ili staviti na stalak.

Što u slučaju nezgoda?

Neke greške u rukovanju naočalama, međutim, događaju se i nenamjerno. Sigurno vam se barem jednom dogodilo da su vam ispale iz torbe, netko vas je trknuo pa su pale na pod ili ste potpuno zaboravili da ste ih odložili na kauč i sjeli ste na njih. U praksi se takve situacije događaju vrlo često, a potonjoj je svjedočio i hrvatski glazbenik Petar Grašo kojemu su naočale zaštiti znak.

Tražeći dudu za svoju kćerku, Grašo je sjeo na naočale i oštetio ih. Takve nezgode nekada ne možemo izbjeći, ali ne moraju nas koštati i živaca i novca jer Optika Anda odnedavno nudi mogućnost ugovaranja Kasko osiguranja naočala i naočalnih leća putem osiguravajuće kuće HOK. Kako ono funkcionira?

image

Petar Grašo greškom je sjeo na svoje naočale

Optika Anda

- Kasko usluga osiguranja naočala Optike Anda omogućuje osiguranje naočala i naočalnih leća s mogućnošću zamjene za potpuno nove, uz jedno korištenje u roku od 12 mjeseci. Polica kasko osiguranja se plaća prilikom kupnje naočala te pokriva uništenje ili mehaničko oštećenje. Usluga je praktična i dostupna u svim Anda poslovnicama – objašnjavaju u Optici Anda.

Ovaj oblik osiguranja pomaže u smanjenju rizika od troškova popravka ili kupnje novih naočala u slučaju oštećenja ili uništenja, ali važno je napomenuti da ne pokriva gubitak ili krađu. Cijena police kasko osiguranja ovisi o cijeni kupljenih naočala, s rasponom od 10 do 60 eura.

Sada kada znate sve o zaštiti, održavanju i osiguranju naočala, vrijeme je za najzabavniji dio - odabir okvira i stila vašeg novog modnog dodatka. Pri tome treba posebnu pažnju obratiti na oblik lica, kažu stručnjaci iz Optike Anda.

image

Petar Grašo

Optika Anda

- Okruglom licu pristaju naočale s oštrim rubovima kako bi se vizualno produljilo, srcolikom obliku se preporučuju okviri koji su malo širi od čela i imaju blago zaobljene ili mačkaste oblike, dok četvrtastom bolje pristaju okrugli okviri kako bi se ublažila izražena čeljust. Ovalnom licu odgovaraju gotovo svi okviri, duguljastom okrugli, a dijamantnom s užim čelom i oštrijom bradom mačkasti i ovalni okviri – zaključuju iz Optike Anda.

Još jedna praktična usluga koju možete pronaći na web stranici Optike Anda jest Virtual Try-On s pomoću koje možete virtualno isprobati različite modele naočala putem svojih mobilnih uređaja ili računala. Virtual Try-On precizno prikazuje kako će određeni okvir izgledati na vašem licu što olakšava krajnji odabir. Isprobajte ga i tko zna, možda otkrijete da vam pristaju naočale za koje nikada ne biste rekli da vam stoje!


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Optike Anda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 14:46