Bez veze

Internetski horori čitatelja: ‘Došla je kod mene da gledamo Netflix, no onda se dogodila katastrofa‘

Nedostatak signala ili internetske veze u današnje doba može biti vrlo dramatičan. Četvero čitatelja otkriva kako im je to zakompliciralo život
 Shutterstock

Prosječni čovjek provede oko četiri sata dnevno na svojem mobitelu, a dva sata svoje pažnje pokloni televiziji, javlja Forbes. U prosjeku je online šest sati dnevno, s time da brojka raste za još dva i pol sata kod mladih u dobnoj skupini od 16 do 24 godine. Pametni uređaji i internet postali su neizostavan dio naše svakodnevice, čemu svjedoči i podatak da je prošle godine postojala čak 1,1 milijarda web stranica. Infrastruktura koju koristimo za surfanje dostupna je u toj mjeri da gotovo više ni ne razmišljamo o mogućnosti da ona nestane.

Ipak, ponekad se dogodi upravo to, što nerijetko može stvoriti vrlo dramatičnu situaciju. Možemo ostati bez važnih informacija koje nam trebaju baš u tom trenutku, ostati zakinuti za kanal komunikacije, biti u nemogućnosti obaviti svoj posao. Naši čitatelji podijelili su s nama priče o tome kako su više ili manje iznenadno izgubili internetsku vezu i koliko im je to zakompliciralo životne situacije.

Matej (28): ‘Čekao sam pet sati za download jednog videa‘

Živim u ulici koja je jedna od rijetkih u malom gradu koja još nema optički internet. Naš spor internet dolazi i dalje preko starih telefonskih stupova i bakrenih parica. Čekao sam dugo vremena da skinem video od 50 gigabajta kojeg mi je snimatelj poslao kako bi mogao izmontirati spot do kraja. Kada je skidanje došlo do nekih 90-ak posto, nestalo je interneta (naravno) jer je kod nas običaj da ako puhne malo jači vjetar i trese kablove da puca internetska veza.

Nakon što se vratila veza, video se krenuo sporo skidati, ali ponovo od jedan posto. Pa opet čekaš pet sati u nadi da se neće dogoditi isto, a posao stoji. Od tada dodatno plaćam skoro jednako skupi mobilni neograničeni internet koji ne ovisi o kiši, vjetru, grmljavini, toplom, hladnom, raspoloženju…

image
Shutterstock

Marko (33): ‘Romantična večer pretvorila se u to da glumim tehničara‘

Jedne večeri sam odlučio pozvati svoju simpatiju da dođe kod mene gledati film. Bio sam pomalo nervozan jer je to bilo prvi put da sam ju pozvao kod sebe doma. Pristala je na poziv i osjećao sam se kao da mi je srce eksplodiralo od sreće. Očistio sam stan, nabavio nekoliko grickalica i nabavio vino.

Kada je došla, izgledala je predivno kao i uvijek. Pozdravili smo se, smiješeći se jedno drugome dok smo ulazili u moj dnevni boravak. Sjeli smo na kauč, pripremili se za uživanje u filmu i počeli pregledavati Netflix. Odabrali smo popularni naslov koji smo oboje htjeli pogledati i kliknuli na reprodukciju.

image
Shutterstock

No, samo nekoliko minuta nakon što je film počeo, kućni internet je iznenada puknuo. Pokušao sam ponovno pokrenuti router, provjeriti kabele, ali ništa nije pomagalo. Internet jednostavno nije radio. Osjećao sam se nespretno, pokušavajući pronaći način kako bih popravio situaciju. To definitivno nije bio razvoj večeri kakvog sam zamišljao. Romantika se pretvorila u moje neuspješno glumljenje tehničara.

No umjesto nervoze ili frustracije, događaj je postao prilika za smijeh i spontanost. Sve je na koncu prošlo OK i s djevojkom o kojoj pričam sam sada u vezi. No već idući dan odlučio sam napraviti određene promjene. Raspitao sam se o tome koja je najpouzdanija fiksna mreža u Hrvatskoj i saznao da je prema mjerenjima korisnika i potvrdi Opensignala to A1 fiksna mreža. Najbolja je u Hrvatskoj u četiri ključna pokazatelja korisničkog iskustva. To su pouzdanost odnosno stabilnost, brzina preuzimanja i maksimalna brzina preuzimanja podataka te brzina slanja podataka.

Taman kad sam mislio da ne može bolje, shvatio sam i da A1 Hrvatska svim novim i postojećim korisnicima (mobilnih tarifa Savršena+ i Apsolutna te internet paketa Mega NET i Giga NET) poklanja Netflixov Osnovni paket u trajanju od šest mjeseci. Time je A1 Hrvatska postao prvi telekom na domaćem tržištu koji u ponudi ima ovaj vodeći streaming servis na svijetu, a za mene nije bilo niti malo dileme oko toga hoću li prihvatiti ovu akciju ili ne.

Maja (25): ‘Obećavajući intervju za posao skoro je postao katastrofa‘

Tehnologija nas obično iznevjeri baš onda kad najmanje treba. Kod mene se to dogodilo na dan kad sam imala važan online intervju za posao koji sam toliko dugo priželjkivala. Bila sam spremna, pripremila sam se kao nikad i htjela najbolje pokazati što sve mogu. Ali, kako to obično biva, stvari ne idu uvijek po planu.

Sve je počelo odlično. Odabrala sam savršenu pozadinu, sredila se i čekala početak intervjua. Sve je krenulo sjajno, razgovor je bio ugodan, a ja sam na prvih nekoliko pitanja odgovorila samopouzdano i uvjerljivo. No onda je moja videoveza najprije počela povremeno zastajkivati, a zatim se ekran u potpunosti smrznuo. Uhvatila me panika, nisam htjela ugasiti razgovor i čekala sam nadajući se da će se stvari brzo popraviti, ali nije se dogodilo ništa. Moj kućni internet je odlučio odmoriti.

Osjećala sam nevjericu, pa i nešto sramote. Jedino što sam mogla je nazvati HR-ovku s kojom sam imala intervju pa sam to i učinila. Srećom, bila sam posljednja u nizu ljudi koji su imali razgovor pa sam predložila da se spustim u kafić koji je u prizemlju mojega stana i prilično je miran pa smo nakon kratke pauze nastavili intervju.

image
Shutterstock

Tea (31): ‘Postala sam vlasnica najsporije internet veze u državi‘

Ne znam može li se reći da je moj internet nestao u ključnom trenutku jer ga zapravo nije ni bilo, barem ne u dovoljnoj količini. Naime, pri ulasku u novi stan sam odabrala kućni internet jednog operatera i uzela najjeftiniju opciju koja donosi i najsporiji internet. Nisam se dubinski zagledala u to koliko je navedena brzina doista brza. U to se nisam previše ni razumjela, no nisam mislila da uopće ima potrebe za detaljnijim proučavanjem. Internet najčešće koristim za društvene mreže, nisam gejmer i ne downloadam filmove ni druge velike datoteke. Moji su zahtjevi doista mali i zbog toga sam bila uvjerena da će mi bazični paket biti sasvim dovoljan. U eri brzog interneta, bila sam uvjerena da ovako spori više ne postoji.

image
Shutterstock

No dokazali su mi suprotno. Kad sam se spojila na mrežu, mojem je mobitelu trebalo oko deset minuta da, recimo, učita naslovnicu Facebooka, ako bi to uopće uspio. Bilo je užasno frustrirajuće. Ako ste ikada ostali bez interneta, znajte da je jedina gora stvar od toga spori internet. Izgubila sam živce. Čak sam promijenila opis svojeg profila na današnjem x-u, a tadašnjem Twitteru u ‘vlasnica najsporije internet veze u državi‘. Nakon toga sam tražila bolji paket.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i A1 Hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:00