Mladi poljoprivrednik

Nakon fakulteta otvorio svoj OPG, a danas proizvodi preko 170 tona povrća: ‘Obitelj mi je najveća podrška‘

Za Emanuela iz Donjeg Miholjca poljoprivreda je više od posla jer oblikuje i hrani naš svijet

Emanuel Sigurnjak

 Vlado Kos/Cropix

Uzgojem luka, povrća koje dodaje poseban pečat svakom receptu, već četiri godine bavi se mladi poljoprivrednik Emanuel Sigurnjak (28), vlasnik istoimenog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. Na svom polju u Donjem Miholjcu upravo se priprema na sjetvu crvenog luka i sadnju još jedne namirnice koju gotovo svakodnevno koristimo – krumpira. U agrobiznis je, kako kaže, krenuo zbog ljubavi prema poljoprivredi koja seže od ranog djetinjstva, a najzaslužniji za razvoj te velike ljubavi su Emanuelovi roditelji, Zvonko i Mirjana, također poljoprivrednici.

Dobar primjer iz djetinjstva ostavio je dubok trag na Emanuelu, koji je i prije završetka Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku znao da će jednog dana otvoriti svoj OPG. Već s 24 godine život je posvetio svojoj najvećoj ljubavi - zemlji. Profesija je to koja traži mnogo fizičkog rada, strpljenja i smirenosti, no Emanuel kaže kako ga boravak u prirodi i promatranje usjeva opuštaju i daju još motivacije za rad.

- Poljoprivreda je za mene mnogo više od posla. Smatram ju neprocjenjivom granom koja oblikuje i hrani naš svijet – govori Emanuel.

image

Emanuel Sigurnjak na njivi mladog luka

Vlado Kos/Cropix

Obitelj kao temelj poslovanja

Osim crvenog luka i krumpira, u asortimanu svog OPG-a, Emanuel uzgaja i mladi luk, pivarski ječam, pšenicu, soju, a ima i plantažu lijeske. U poslovanju gospodarstva sudjeluju svi članovi obitelji, koji su mu najveća potpora.

Emanuel s ocem odrađuje sve poslove koji se odvijaju na polju, a u pakiranje i prodaju proizvoda uključene su majka i sestra Dora.

Obitelj Sigurnjak obrađuje oko 25 hektara poljoprivredne površine, a godišnje proizvede oko 175 tona luka i krumpira. Brojke su to koje iziskuju mnogo odricanja, truda i prekovremenih sati na polju, no glavnu riječ u poljoprivredi ipak vode vremenski uvjeti, koji ih prošle godine, navodi Emanuel, nisu mazili.

image

Mladi luk

Vlado Kos/Cropix

- Prošla godina je bila možda najzahtjevnija do sada. Prvo je krenula borba s velikim količinama oborina gdje sam izgubio određeni dio usjeva, no u lipnju sam zahvaljujući suhom vremenu uspio obraditi i posijati neki drugi usjev. Nakon toga, ljetni mjeseci su bili popraćeni tučom zbog koje sam opet izgubio na prinosu i kvaliteti usjeva. Srećom, uspio sam svesti prošlu godinu na pozitivnu nulu iako se tijekom ljeta to činilo nemoguće – prisjeća se Emanuel.

- Za bavljenje poljoprivredom ključno je biti uporan, kao i u svakom poslu, i ne dopustiti da te određene poteškoće zaustave – pojašnjava.

Budućnost poslovanja

U planu mu je koristiti sve više bioloških preparata i usavršiti proizvodnju trenutnih kultura na polju. Emanuel predstavlja novu generaciju poljoprivrednika spremnih na promjene uz istraživanje novih metoda i inovacija. Njegova otvorenost prema ekološkom uzgoju, praćenje trendova i želja za usavršavanjem odličan su primjer kako mladi poljoprivrednici mogu pridonijeti održivoj poljoprivrednoj praksi.

Planiranje budućnosti još mu je lakše otkako mu od prošle godine tvrtka ENNA Fruit pruža dodatnu dimenziju stabilnosti u poslovanju.

Samoinicijativa i poduzetnički duh ono su što ga čini uspješnim pa je tako sam kontaktirao tvrtku i ponudio im svoje proizvode. S vodećim organizatorom proizvodnje, otkupljivačem i dobavljačem svježeg voća i povrća u Hrvatskoj i regiji, Emanuel je, kako ističe, prilično zadovoljan.

- Tvrtka ENNA Fruit odlično prati svoje kooperante po pitanju nabave repromaterijala, organizacije stručnih predavanja, planiranja pa sve do sigurnog otkupa. Na taj način nam daju sigurnost u proizvodnji koja je prijeko potrebna – ističe.

ENNA Fruit svojim kooperantima, kojih ima više od tisuću, pomaže i savjetima oko uzgoja, tehnološkom podrškom i nabavom repromaterijala te stručnim smjernicama za unaprjeđenje proizvoda. Ova tvrtka svježe voće i povrće plasira velikim trgovačkim lancima čime povezuje primarnu poljoprivrednu proizvodnju s tržištem.

Takva suradnja omogućava vlasniku OPG-a da se fokusira na unapređenje proizvodnje i razvoj gospodarstva, znajući da iza njega stoji pouzdan i siguran partner.

image

Emanuel Sigurnjak

Vlado Kos/Cropix

- Volio bih još napraviti i skladišne kapacitete za određeni dio svojih povrtlarskih proizvoda – otkriva.

U korak s vremenom

Osim ulaganja u opremu, bavljenje poljoprivredom podrazumijeva i konstantno učenje i unaprjeđivanje. Da bi kultura bila kvalitetna, potrebno je biti u toku s inovacijama iz svijeta poljoprivrede. Svjestan je toga i Emanuel, koji na svom polju s veseljem testira nove metode rada.

- Trudim se pratiti trendove koji se koriste u poljoprivredi, kao i moderne načine ishrane i agrotehnike usjeva pa uz konvencionalne metode, poput oranja, koristim i metodu reducirane obrade tla – navodi.

image

Mladi luk na imanju Emanuela Sigurnjaka

Vlado Kos/Cropix

Emanuel smatra da je ekološki uzgoj budućnost poljoprivrede i temelj zdrave prehrane. Na svom gospodarstvu već koristi biološke preparate za očuvanje i plodnost tla, a trenutno testira i upotrebu entomopatogenih nematoda, odnosno oblih glisti, koje se koriste za suzbijanje štetnika u povrtlarskoj proizvodnji.

Savjet za kraj

Emanuel nam je za kraj otkrio najbolji način za održavanje svježine krumpira.

- Krumpir raste ispod zemlje i nakon iskopavanja voli slične uvjete pa ga je najbolje skladištiti na mračnom i hladnijem mjestu u kući. Potrebna mu je i dobra cirkulacija zraka pa ih nikako ne treba čuvati u najlonskim vrećicama ili plastičnim kutijama. Svježinu će dulje zadržati u otvorenim papirnatim ili mrežastim vrećicama – zaključuje.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i tvrtke ENNA Fruit.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 11:05