Društveni anđeli

Ni u najtežim uvjetima ne prestaju brinuti o svojim pacijentima: ‘Ovisimo o volonterima i donacijama‘

Udruge Krijesnica, La Verna, NISMO SAME i Specijalna bolnica za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra samo su neke od neprofitnih organizacija koje djeluju na području Hrvatske

Povodom Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti, udruga Krijesnica i Crveni nosevi klaunovi doktori, organizirali su posjet klaunova doktora i njihovih prijatelja glazbenika djeci oboljeloj od malignih bolesti

 Ranko Suvar/Cropix

Tri milijuna sati.

Toliko je vremena više od 50.000 volontera 2019. godine pomagalo volontirajući u neprofitnim organizacijama. Neki od njih su bili podrška ženama u borbi s rakom kada su mislile da je sve izgubljeno, drugi su pružali dostojanstvene posljednje trenutke života palijativnim bolesnicima kada su mislili da ih je društvo zaboravilo, a treći su nesebično poklanjali psihološku podršku najbolesnijim pacijentima iz cijele Hrvatske. Ti volonteri djelovali su u udrugama kao što su La Verna, Nismo same, Krijesnica ili Specijalna bolnica za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra, a to su sve redom mjesta na kojima dobročinitelji, kao i stalni djelatnici, svojim radom nesebično brinu o osobama s poteškoćama.

Udruga La Verna pruža psihosocijalnu pomoć i podršku oko 130 palijativnih bolesnika na području Zagreba. Nismo same, udruga žena oboljelih i liječenih od raka, je 14. ožujka 2018. prevezla prvu ženu Radio Taksijem na kemoterapiju, a do danas je uslugu koristilo više od 550 žena kojima je osigurano 19.000 besplatnih taksi vožnja.

Iz Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra volonteri se svakodnevno nesebično brinu za stotinjak najbolesnijih pacijenata iz cijele Hrvatske koji boluju od teških neuroloških, genetskih, metaboličkih i drugih bolesti. Udruga Krijesnica, pak, već 22 godine pruža materijalnu pomoć kroz financiranje izrade perika, dodatnih lijekova i dodataka prehrani, prijevoda medicinske dokumentacije te slanjem uzoraka (krvi, tkiva) na analizu u inozemne referentne centre, ili o osiguranju kontinuirane psihološke pomoći i online volonterske podrške za djecu za vrijeme liječenja.

Realizacija navedenih aktivnosti košta, a budući da je ovdje riječ o neprofitnom sektoru, provode se prvenstveno zahvaljujući dobrovoljnim prilozima fizičkih i pravnih osoba.

Kako se financiraju?

Ako ste se ikada zapitali kako se financiraju neprofitne organizacije, evo odgovora – pretežito donacijama.

Kažemo pretežito jer se neke, osim novčanim sredstvima donatora, financiraju i sredstvima Europskog socijalnog fonda, ministarstava i gradova, kao i zahvaljujući suradnji s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje s kojim je u partnerskom odnosu i Specijalna bolnica za kronične bolesti Gornja Bistra.

- Bolnica je ugovorni partner Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje te nam je to primarni izvor financiranja. No, bez kontinuirane i svesrdne pomoći naših donatora (kako fizičkih, tako i pravnih osoba) razina skrbi i njege za naše pacijente zasigurno ne bi mogla biti na ovim razinama, a da Ustanova ujedno sve svoje obveze podmiruje na vrijeme – ravnatelj Specijalne bolnice Gornja Bistra Renato Mittermayer.

image

Ravnatelj Specijalne bolnice Gornja Bistra Renato Mittermayer

Darko Tomas/ Cropix

Upravo zato se veliki broj neprofitnih institucija, bolnica i udruga koje skrbe za pacijente prijavljuju na nagradne natječaje pomoću kojih mogu ostvariti pozamašnu novčanu donaciju za neprekidan nastavak provedbe svih aktivnosti. Prethodno navedene udruge, među njima i bolnica, prijavile su se na jedan takav natječaj, konkretno na inicijativu PLIVE „Zajedno prema zdravlju”, a zahvaljujući prijavama s iznimno kreativnim projektima, dodijeljen im je iznos od po 50.000 kuna upravo s ciljem da se sjajne ideje i realiziraju. Renato Mittermayer, Blaženka Eror Matić, predsjednica udruge La Verna, Mirela Stanić Popović, izvršna direktorica Udruge Krijesnica i Ivana Kalogjera, predsjednica Udruge NISMO SAME kazali su o kakvim je projektima bilo riječ, koji su bili motivi za prijavu te kakvi su im planovi za dalje.

Pametno iskorištena donacija

Iz udruge Krijesnica kazali su kako su donaciju iskoristili za refundiranje troškova nabave lijekova i dodataka prehrani za obitelji djece na liječenju od maligne bolesti koji nisu financirani od strane HZZO-a, kao i za financiranje troškova izrade individualiziranih perika za djevojčice koje su na liječenju od maligne bolesti.

- Liječenje maligne bolesti vrlo često predstavlja značajni trošak za obitelji i samim time i dodatno opterećenje njihovog obiteljskog budžeta koji je tada sam po sebi smanjen. U dužem razdoblju trajanja terapije, mogućnosti roditelja za ostvarivanje zarade se smanjuju, a troškovi života se značajno povećavaju – kaže izvršna direktorica Udruge Krijesnica Mirela Stanić Popović te nadodaje kako je materijalna i psihološka pomoć obiteljima djece od maligne bolesti ujedno bio i jedan od glavnih motiva prijave na natječaj.

image

Mirela Stanic Popovic, izvrsna direktorica Udruge Krijesnica

Biljana Blivajs/Cropix

Kada čovjek oboli od neizlječive bolesti za koju se predviđa da će napredovati, dolazi do krize koja pogađa ne samo njega osobno, nego i svakog člana njegove obitelji. S ciljem da oboljeli svoje posljednje dana života provedu u cjelovitoj skrbi, kvalitetno i dostojanstveno, udruga La Verna je novčana sredstva usmjerila upravo u te svrhe; u unaprjeđenje i poboljšanje uvjeta za pružanje usluga korisnicima.

- Novčanu donaciju ponajprije smo utrošili u opremanje prostora savjetovališta, kako bi se korisnici osjećali što udobnije, te u uređenje prostora u kojem držimo ortopedska pomagala, a kojeg je trebalo okrečiti i promijeniti pod – ističe Eror Matić, predsjednica udruge La Verna te nadodaje kako su preostali dio donacije iskoristili za troškove plaće zaposlene osobe.

image

Blazenka Eror Matic predsjednica Udruge La Verna

Davor Pongracic/Cropix

I udruga NISMO SAME je pragmatično iskoristila sredstva podijelivši ih na nekoliko projekta.

- Većim dijelom na pokrivanje troškova taksi računa za odlazak onkoloških pacijentica na kemoterapiju i povratka s kemoterapije, a manjim dijelom za pokrivanje troškova projekta „Nisi sama – pitaj bez srama!“ - kazala nam je Ivana Kalogjera, predsjednica Udruge NISMO SAME.

image

Ivana Kalogjera Brkic na okruglom stolu Udruge žena oboljelih i liječenih od raka Nismo same, o projektu potpore osobama koje se liječe od malignih bolesti "Nisi sama, ideš s nama"

Tomislav Kristo/Cropix

Specijalna bolnica Gornja Bistra je, pak, donaciju usmjerila na provedbu jednog projekta i to na nabavu uređaja za vibracijsko akustičnu terapiju (VAT). Na taj će se način navedeni tretmani provoditi u bolesničkim sobama, a sama učinkovitost terapije će biti veća.

- Na natječaj „Zajedno prema zdravlju” prijavili smo projekt kojim smo Bolnicu opremili uređajima za vibracijsko akustičnu terapiju (VAT). VAT se koristi kod djece i odraslih osoba s različitim stanjima koja su prisutna kod pacijenata naše Bolnice (cerebralna paraliza – smanjuje spasticitet i opušta dijete, autizam - osigurava senzorni input djetetu koji ostvaruje više kontakta/taktilne stimulacije s terapeutom, smanjenje bolova, konstipacija, kronične plućne bolesti, visoki krvni tlak...) - objasnio je ravnatelj Bolnice te nadodao kako su navedenim sredstvima oboljelima omogućili svu dodatnu VAT opremu za korištenje, uključujući i prijenosni madrac, ručne jastučiće, mini jastučiće za leđa i VAT valjak.

Snažni motivi

Sve navedene neprofitne organizacije prijavile su se s jednakim ciljem – da olakšaju život oboljelim osobama, a udruzi Krijesnica je i sam naziv Plivinog natječaja „Zajedno prema zdravlju” bio dovoljno snažan poticaj za prijavu.

Udruzi La Verna se, pak, posebno svidio Plivin pristup zdravstvenoj skrbi usmjeren na empatiju, humanost, dostojanstvo i suosjećanje.

- Kada smo vidjeli da je natječaj usmjeren na humaniji pristup zdravstvenoj skrbi koja treba biti sveobuhvatna te da iskustvo pacijenta treba uključivati empatiju, humanost, dostojanstvo i suosjećanje pomislili smo kako su naši ciljevi potpuno istovjetni i da je to natječaj na koji se trebamo javiti. Naše aktivnosti omogućuju bolesnicima da se na najbolji mogući način suoče s iskustvom bolesti, unaprijede kvalitetu života, stvarajući ugodno i sigurno okruženje za njih i njihove obitelji, a sve su to bili kriteriji za odabir projekata za financiranje. Ohrabreni ovim činjenicama ispunili smo pristupnicu i nadali se da ćemo biti odabrani – kaže Eror Matić.

Motiva za prikupljanje donacija i osmišljavanje novih projekata ne manjka, što su nam i potvrdili iz neprofitnih organizacija. Udruga NISMO SAME je, primjerice, koncem ožujka 2022. potpisala još jedan EU projekt „Promocija zdravlja i prevencija bolesti – faza 2“ pod nazivom „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“ s ciljem promoviranja zdravih navika i zdravlja općenito, ali i pružanja podrške ženama oboljelima od raka dojke. Specijalna bolnica za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra, pak, planira izgradnju nove bolničke zgrade s obzirom da Bolnica svoju djelatnost trenutačno obavlja unutar dvorca iz 18. stoljeća koji je, kako kažu, neprimjeren za zbrinjavanje i skrb ovako bolesnih pacijenata.

image

Nagradni natječaj "Zajedno prema zdravlju"

Pliva

Prijave na natječaj Plive "Zajedno prema zdravlju" traju do 5. lipnja!

Sve udruge koje su se dosad prijavile na natječaj, svojim radom omogućuju stvaranje humanijeg okruženja te pokazuju kako zdravstvenu skrb učiniti još boljom. Stoga, nakon uspješno završenog prošlogodišnjeg natječaja u kojima je pobjednicima dodijeljeno sveukupno 200.000 kuna, PLIVA nastavlja svoju potragu i ove godine za udrugama i organizacijama koje pokreću te unaprjeđuju aktivnosti usmjerene na pacijente i njihove njegovatelje. Zainteresirane neprofitne organizacije svoje prijave mogu poslati do 5. lipnja 2022. godine slanjem ispunjenog obrasca za prijave na službenu e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Prijave su moguće isključivo ovim putem.

- Tražimo one inicijative ili programe koji pozitivno utječu na iskustvo pacijenata i njihovih obitelji, koje svojim trudom, kreativnošću i posvećenošću omogućuju stvaranje humanijeg okruženja i od kojih svi možemo nešto naučiti. Sve institucije i udruge koje skrbe za pacijente, uključujući bolnice, dobrotvorne udruge i druge neprofitne organizacije, svoje projekte i inicijative mogu prijaviti na natječaj „Zajedno prema zdravlju” – poručuju iz PLIVE.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Plive.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 16:25