Pet najpopularnijih

Ove će godine svi hrliti na hrvatski otok s najviše pješčanih plaža, a vraća se i favorit iz 2021.

The Telegraph je prije nekoliko dana nahvalio Lopud i Rab, a svoje mjesto na listi su našli i Korčula, Lastovo te Ugljan

Rab

 Ivo Šubić/Cropix

Svako novo ljeto iznjedri novi omiljeni hrvatski otok ili poluotok. Tako su prošle godine svi išli na Pelješac jer je napokon povezan pelješkim mostom što ga je učinilo znatno dostupnijim, a Vis je nezaobilazno odredište još od 2018. godine kada je upravo ondje snimljen drugi nastavak megapopularnog mjuzikla ‘Mamma Mia‘. Bio je to najgledaniji film ljetne sezone te iste godine, a godinu kasnije svi su pohrlili na ovaj idilični hrvatski otok. Vis je u tom mjuziklu s Meryl Streep, Pierceom Brosnanom, Colinom Firthom i brojnim drugim svjetskim zvijezdama zapravo bio kulisa grčkog otoka. No, to nije spriječilo desetke tisuća turista, ponajviše britanskih, da posjete nekad udaljeni i neotkriveni Vis koji ima samo 3600 stalnih stanovnika.

A koji će otoci biti hit ove godine?

Ako je suditi po The Telegraphu i članku o najljepšim manje poznatim mjestima na svijetu, to će biti Lopud i Rab. Komentari na društvenim mrežama i statistike pretraživanja na internetskim tražilicama, pak, pokazuju kako će među omiljenima svoje mjesto pronaći i Korčula, Lastovo i Ugljan.

Zbog čega će upravo ovi otoci biti popularni? Krenimo redom!

1. LOPUD – Oaza mira s najljepšom plažom Jadrana

image

Lopud

Tonči Plazibat/Cropix

U članku pod upečatljivim naslovom „Zaboravite na Santorini – ovo su tajni otoci na kojima Europljani ljetuju“ svoje je mjesto pronašao i Lopud, otok udaljen sat vremena vožnje brodom od megapopularnog Dubrovnika.

Telegraph je Lopud opisao kao mjesto na kojemu možete uživati bez zaglušujuće buke automobila, u potpunom miru i skladu s prirodom.

- Raj kreće već od dolaska u malenu luku gdje će vas dočekati suncem obasjane kućice boje meda. Šetnja preko otoka dovest će vas do plaže Šunj, jedne od najljepših u Hrvatskoj – piše dalje The Telegraph.

U ovom trenutku na Lopudu živi manje od 300 ljudi. Do plaže Šunj potrebno je 30-ak minuta lagane šetnje, a posebna je po tome što je pješčana i plitka što je čini idealnom za obitelji s djecom. Lopud je prepun gustih borovih šuma koje pružaju dobrodošao predah od ljetnih vrućina, na njemu se nalaze brojne crkve i ljetnikovci koje vrijedi razgledati. Posebno se može istaknuti mjesni perivoj koji potječe iz 19. stoljeća, a u kojemu su danas posađene egzotične biljke iz cijelog svijeta.

Lopud je zapravo upravo ono mjesto koje trebate nakon razgledavanja Dubrovnika gdje je tolika fluktuacija turista da nikad nećete biti sami.

The Telegraph još ističe kako se na Lopudu mogu pronaći najsvježiji jastozi po djeliću cijene kakva ih prati na drugim mediteranskim rivijerama što je zasigurno još jedan dobar razlog za bukirati vožnju brodom.

2. RAB – Hrvatski otok s najviše pješčanih plaža

image

Festival skulpture u pijesku u Loparu, na Rajskoj plaži

Stela Novotny/Cropix

Drugi izdvojen hrvatski otok u istom članku je Rab, za koji Telegraph tvrdi kako ima najbolje plaže na sjevernoj jadranskoj obali. Novinari omiljenog britanskog magazina se i čude kako Rab nije popularniji izbor za ljetovanje u Hrvatskoj.

Krovovi od terakote predivna su suprotnost zelenom Jadranskom moru, a cijeli otok je prepun borova i dugih, nepreglednih pješčanih plaža. Jedna od najljepših, ali i omiljenih na Instagramu je Pudarica, rajska plaža mekog pijeska i kristalnog plavog mora.

Kad ste na Rabu, svakako trebate posjetiti grad Rab, slikovit gradić smješten između uvale sv. Eufemija i gradske luke. Stara jezgra je okružena zidinama, a u njoj ćete uživati u predivnim prizorima zvonika, ugodnoj klimi i u fantastičnoj gastronomiji.

image

Grad Rab

Marko Todorov/Cropix

Rab je poznat po rapskoj torti, torti koju su u davna vremena radile samo časne sestre benediktinke. Ova delikatesa sastoji se od badema, naribane korice limuna i naranče te maraskina, uz, naravno, klasične sastojke poput jaja, maslaca i šećera. Rapska torta uglavnom se mota poput puža, a njen odličan okus je zaista teško opisati. Stoga radije krenite s planiranjem putovanja na Rab i pojedite komad ondje gdje je najbolji.

image

Aircash

Ustupljena Fotografija

Rab je od Zagreba udaljen tri sata, a do njega se može doći s dvije trajektne linije, s pristaništa Stinica ili preko trajektne luke Valbiska na Krku. Kako je ljeto uvijek izazovno što se tiče gužvi i ne jednom nam se dogodilo da smo zakasnili na trajekt samo zato što se red za karte nije pomicao dovoljno brzo, zato je tu Aircash! Besplatna aplikacija koja nudi niz usluga od kupnje karata za trajekte i katamarane, autobusnih karata, nadoplatu ENC uređaja, kupnju vinjeta za 7 europskih država, parking u cijeloj Hrvatskoj i mnoge druge.

3. KORČULA – Od Lumbarde do Pupnatske luke, svaki prizor je nevjerojatan

image

Korčula

Milan Šabić/Cropix

Rodno mjesto velikog istraživača Marka Pola (iako se Mlečani ne bi složili s tom konstatacijom) već je godinama omiljeno odredište Hrvata i brojnih turista. Tako će biti i ove godine jer onaj tko jednom posjeti Korčulu, svake će se godine željeti vratiti ponovno. Šesti najveći hrvatski otok prepun je znamenitosti.

Sama šetnja centrom grada Korčule je kao da ste došli u neko drugo vrijeme. Na svakom ćete se uglu poželjeti uslikati, a iz ptičje perspektive grad podsjeća na riblju kost. Izgrađen je na takav način da svojim stanovnicima pruža najbolju moguću zaštitu, što im je itekako trebalo u prošlosti. Prepoznao je to i CNN Travel koji je nedavno upravo grad Korčulu stavio na listu najljepših malih gradova Europe uz riječi „to je grad svjetske klase, s blistavim bijelim ulicama i zgradama isklesanim od kamena“.

Korčula se diči fantastičnim restoranima, od kojih su neki nositelji Michelinove zvjezdice, pa je gastronomsko iskustvo nešto što nikako ne smijete propustiti. A tek plaže... Na Korčuli se zaista dobro živi i uživa u svakom trenutku. Vožnja kroz bogate vinograde jedinstvene lumbardske sorte grk dovest će vas do Lumbarde, poznate pješčane plaže koju vole i stari i mladi. Manje poznata plaža, a jednako lijepa je Pupnatska Luka, 15-ak kilometara udaljenosti od centra Korčule. Do nje je malo zahtjevnije doći, ali itekako se isplati jer vas ondje čeka mir, kristalno čisto more, dobri restorani gdje možete ručati žrnovske makarune, pravi specijalitet ovog kraja. Žrnovski makaruni su posebni po tome što se vrte na iglu, a uglavnom se poslužuju s goveđim ili telećim umakom.

image

Žrnovski makaruni, Korčula

Anđela Ščepanović/Cropix

Do Korčule je najlakše doći trajektom iz Orebića jer se radi o vožnji koja traje tek 20-ak minuta, a trajektne karte je najlakše kupiti putem Aircash aplikacije. Ako će vam, pak, zatrebati autobus do Orebića, karte također možete kupiti brzo i jednostavno putem Aircash aplikacije.

4. LASTOVO – Otok za pravi, pravcati odmor

image

Lastovo

Božidar Vukičević/Cropix

O da, nakon što se prije dva ljeta pisalo kako Lastovo „puca po šavovima“ i slobodnog mjesta za noćenje nema ni da ste iglica, ovaj maleni, udaljeni otok bit će pravi hit i ljeta koje nam slijedi. Do Lastova nije lako doći, ali to ne sprječava desetke tisuća ljudi da to ipak naprave, ima ih iz Hrvatske, Austrije, Slovenije, Njemačke, Češke, Poljske, Francuske, Italije... Je li ondje ipak moguće provesti normalan, opušteni godišnji odmor? Itekako!

Lastovo je čudo prirode, zeleni otok geografski smješten ispod Korčule, a do njega se uglavnom i dolazi preko nje. Na Lastovu se nalaze brojne crkvice, od kojih je čak 21 registrirana kao zaštićeno kulturno dobro. Poseban je, pak, doživljaj posjetiti Skrivenu luku, uvalu koja se nalazi na južnoj strani otoka Lastova. Ona je toliko dobro skrivena da nautičarima pruža pravu zaštitu od vjetra i morskih struja.

Svi oni koji su posjetili Lastovo slažu se u jednome – mir kakav ćete osjetiti ovdje ne može se usporediti niti s jednim drugim hrvatskim otokom. I to usprkos turistima. Sama činjenica da se nalazite toliko daleko od kopna, da vas okružuje samo zelenilo i more te gostoljubivi starosjedioci je dovoljna da doživite odmor kakav uistinu zaslužujete.

Kao da Lastovo samo po sebi nije dovoljno interesantno za godišnji odmor, možete ga dodatno začiniti tako što ćete prespavati u jednom od dva svjetionika, Sušac ili Struga, i time si definitivno priuštiti godišnji odmor za pamćenje.

Na Lastovu se i jako fino jede jer se cijela gastronomija temelji na prirodnim bogatstvima otoka, kojih je zaista mnogo. Povrće uzgojeno u ekološkim uvjetima, poput sočnih rajčica, krastavaca, krumpira, tikvica s lastovskih polja ili peka od kozletine i janjetine, s lastovskom hranom ne možete pogriješiti.

5. UGLJAN – Početak kolovoza je pravo vrijeme za jedinstveni doživljaj

image

Kali, otok Ugljan

Luka Gerlanc/Cropix

Raj koji ostavlja bez daha. Tako se slobodno i bez pretjerivanja može opisati Ugljan, otok u zadarskoj regiji. Kako mu tepaju stranci, ovo je mjesto na kojemu možete ljetovati baš poput pravih stanovnika Hrvatske, opušteno, bez stresa, bez živciranja i potpuno u skladu s prirodom. Ugljan zovu i otokom maslina jer upravo ova stabla oblikuju krajolik i čine onu poznatu vizuru.

Najljepše naselje na otoku je Preko, gdje i dolazi trajekt iz Zadra. Romantično ribarsko selo pravi je primjer autentične dalmatinske arhitekture, a gradske plaže su toliko lijepe da nećete imati potrebu pretražiti cijeli otok kako biste pronašli nešto bolje.

Ako još niste odredili datum godišnjeg odmora, preporučujemo da ciljate 5. kolovoza na Ugljanu. Tada se obilježava blagdan Gospe Snježne što znači da vas očekuje fascinantna šarena procesija brodova, a u mjestu Kukljica se kip Gospe prenosi iz Župne crkve Sv. Pavla do zavjetne kapelice u tjesnacu Ždrelac gdje je, barem ako je vjerovati lokalnoj legendi, prije 500 godina usred ljeta pao snijeg.

Za ljubitelje dobre hrane, preporučujemo posjet selu Kali, poznatom po uzgoju ribe, poglavito tune, ali i srdele, inćuna i svega što su toga dana ribari izvadili iz mora.

Od sad i putem Aircasha možete kupiti e-vinjete!

Ako ove godine, osim prekrasnih hrvatskih otoka, odlučite istražiti i susjedne države, svakako iskoristite odličnu pogodnost i na Aircash aplikaciji kupite e-vinjetu što će vam skinuti jednu bitnu brigu s leđa. E-vinjete se mogu kupiti za sedam europskih zemalja: Sloveniju, Austriju, Mađarsku, Češku, Slovačku, Bugarsku i Rumunjsku. Bez izlaska iz automobila, čekanja u redovima i kolonama, kupovina vinjeta nikad nije bila jednostavnija!

Aircash je odlučio razveseliti svoje korisnike! Uživaj na plaži uz Aircash ručnik!

Darujemo ručnik za plažu prvih 100 korisnika koji se prijave putem ovog linka.

image

Aircash

Ustupljena Fotografija

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Aircashom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2024 01:03