Ups!

Redovito skidate čepove s plastičnih boca prije reciklaže? Postoji jako dobar razlog zašto odmah morate prestati

Greška koju mnogi od nas rade vrlo negativno utječe na okoliš. No zahvaljujući najnovijoj inovaciji, to neće više predstavljati problem
 Shutterstock

U posljednje vrijeme vrlo često sam u žurbi, trudim se napraviti što više i u tom svom silnom kaosu stalno zaboravljam piti vodu. To nije baš za pohvalu, a zbog toga mi pati i probava. Primijetila sam da teže probavljam hranu, vjerojatno i zbog razloga što više ne provodim naviku koju sam nekada imala. U našoj kući nikada nije manjkalo mineralne vode pa sam je pila nakon svakog obroka i primjećivala da mi to itekako odgovara. No, s vremenom sam je prestala piti jer mi se nije više dalo tegliti staklene boce iz dućana, a plastične namjerno nisam htjela kupovati da ne skupljam nepotrebnu plastiku. Osim toga, moji su me stalno opominjali da moram skidati čepove s plastičnih boca, što mi je predstavljalo dodatnu gnjavažu.

Ubrzo sam usvojila njihovu naviku i redovito bih skidala čepove sa svake plastične boce prije nego bi je bacila u smeće ili u vrećicu za reciklažu. A pitate se gdje su čepovi završavali? Pa, posvuda. U običnom komunalnom otpadu, po kuhinjskim ladicama, a znala sam ih naći i u garaži među alatom. Cijelo to vrijeme bila sam uvjerena da čepove obavezno moram micati s boca, vjerojatno i zbog toga što je komunalnim radnicima lakše sprešati bocu u kojoj se zrak nije zadržao. No, to je bio samo mit u koji sam vjerovala sve ove godine, a sigurno nisam jedina.

Neki dan na pauzi od posla sjetila sam se da bih baš mogla kupiti mineralnu vodu jer sam bila izuzetno žedna. U dućanu sam posegnula za malom Jamnicom, otvorila je i odmah primijetila da nešto ne valja s čepom. Ne može se skinuti. Baš čudno… Nekoliko puta sam probala (ah, navika), ali nisam uspjela. Pa što se događa?

Odluka za bolje sutra

Krenula sam istraživati i doznala nešto što me poprilično iznenadilo. Naime, svijet godišnje proizvede oko dvije milijarde otpada, od čega velik dio otpada na plastiku. Plastične boce, kutije, omoti i vrećice velika su prijetnja okolišu jer se teško razgrađuju i vrlo često završavaju u morima te oceanima. Mikroplastika je također veliki izazov. Nastaje iz različitih izvora kao što su razgradnja većeg plastičnog otpada, abrazija plastičnih materijala u kozmetici i odjeći, te otpuštanje vlakana tijekom pranja sintetičkih tkanina.

Ipak, još veći problem predstavljaju – čepovi. Široko se koriste u različitim industrijama, uključujući prehrambenu, kozmetičku i farmaceutsku. Velika potrošnja ovih čepova rezultira ogromnom količinom otpada koji se generira, a kako su maleni, vrlo lako skliznu iz vrećica za reciklažu plastike i završe tamo gdje ne bi trebali - u komunalnom otpadu ili u okolišu.

image
Shutterstock

No, zahvaljujući Direktivi EU o smanjenju utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš, oni više ne bi trebali predstavljati toliki problem. Europska unija naložila je svim državama članicama odnosno proizvođačima da moraju imati neodvojive čepove na plastičnim bocama kako bi se smanjio njihov negativan utjecaj na okoliš. Cilj je da i boca i čep budu zajedno odloženi u odgovarajući spremnik, odnosno da se vrate kroz sustav povratne naknade i tako završe na recikliranju.

Rok implementacije spojenog čepa za sve proizvođače je 3. srpnja 2024., a neke kompanije već su uvele ovu inovaciju među svoje proizvode.

Među njima je i Jamnica, vodeća hrvatska kompanija u proizvodnji vode i pića, čija me bočica prirodne mineralne vode s početka priče potpuno začudila. I to pozitivno!

image
Jamnica

Praktičan i održiv

U početku mi se bilo teško naviknuti da čep ne mogu skinuti, ali ova inovacija nije samo dobra za okoliš, već je i praktična za putovanja. Koliko puta vam se dogodilo da tijekom vožnje pijete vodu ili neki sok te vam čep ispadne na pod i ne možete ga više naći? I meni se to redovito događalo, ali sada više nemam takvih briga.

Ono što sam još primijetila jest da se čep pripojen na bocu jednako tako lako i vraća na nju, odnosno zatvara je s lakoćom. To mi je vrlo važno jer tada ne moram misliti jesam li dobro zatvorila bocu i hoće li me u torbici dočekati lokva vode. Osim toga, važno je napomenuti da je čep tako dizajniran da nimalo ne smeta pri konzumaciji vode – lagano se spusti u razini grla bočice i „ne udara po nosu“. Kada želim zatvoriti bocu, vrlo jednostavno dignem čep i jednim potezom zatvorim bocu.

No, nije Jamnica jedina koja je spojene čepove implementirala na bočice. Spojene čepove zasad imaju PET pakiranja Sarajevskog kiseljaka, Sensationa i Sky Cole, pića koja su dio portfelja Jamnice.

image
Jamnica

„Održivi razvoj i briga o okolišu među glavnim su strateškim prioritetima naše kompanije i zato smo na tržište plasirali još jednu inovaciju koja čuva prirodu; neodvojivi čep na bocama naših proizvoda. U njegov razvoj i dizajn uložili smo mnogo truda jer nam je važno da, uz sigurnost proizvoda, imamo kvalitetan i praktičan dizajn pakiranja. Procjenjujemo da će u narednih godinu dana oko 300 tona plastičnih čepova završiti na recikliranju umjesto u okolišu zahvaljujući uvođenju spojenih čepova na bocama naših proizvoda,“ izjavila je Ivana Krnjević, rukovoditeljica zaštite okoliša u Jamnici.


Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji Native Ad studija Hanza Medije i Jamnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:27