Hrabar odabir

Zagrepčanka otkrila odličan savjet za uređenje kuhinje: ‘Mnogi zaziru od jednog detalja, a genijalan je‘

Influencerica Pamela Badžek vjerovala je u svoju viziju idealne kuhinje, čak i nakon mnogih komentara da će joj život biti kompliciraniji

Pamela Badžek

 Ustupljena fotografija

Ako ste barem jednom planirali uređenje životnog prostora, bilo u većoj ili manjoj mjeri, znate koliko taj zadatak može biti izazovan. Kako bi sve bilo po planu, treba misliti na hrpu stvari odjednom, a nitko ne garantira da ćete moći ostvariti baš svaku svoju želju.

No, jedno je sigurno – prema mnogim istraživanjima, uređenje životnog prostora igra veliku ulogu u razini zadovoljstva, kako samim domom, tako i životom općenito. Jer dom je naša sretna oaza, mjesto gdje bismo se trebali osjećati najopuštenije i najljepše pa je logično da mu treba posvetiti puno pažnje.

Bez obzira uređujete li stan „od nule“ ili ga želite osvježiti, svaki savjet dobro dođe, posebice od onih koji su kroz taj izazov već prošli. Jedna od njih je i poznata hrvatska influencerica Pamela Badžek koja se nakon života u podstanarstvu prije uselila sa suprugom u novi stan u centru Zagreba. Osjećaj u tom trenutku, kada je konačno ušla u vlastiti prostor uređen po njezinom guštu, otkriva nam Pamela, jednostavno je nemjerljiv i ne može se ni s čim usporediti. Zato nismo propustiti priliku pitati je da nam otkrije neke trikove za uređenje interijera koje možemo i sami primijeniti.

Početni korak

Kako je Pameli i njezinom suprugu ovo bio prvi stan koji su uređivali, željeli su da sve bude na svom mjestu i da izbjegnu najčešće početničke greške, kaže Pamela. To su, primjerice, prevelik ili premali namještaj, „utapanje“ prostora u jednoj nijansi ili odabir elemenata koji imaju samo estetsku funkciju, ali ne i praktičnu.

- Imala sam jasnu viziju što želim, posebice u kuhinji i dnevnom boravku. Ipak, ono što želimo je nekada neizvedivo pa sva sreća da sam se obratila prijateljici Tini Biloglav za pomoć koja je arhitektica po struci. Od hrpe slika, ideja i primjera koje smo joj pokazali, Tina je vrlo brzo prepoznala što zapravo želimo i bacila se na posao. Napravila je rendere stana, a mi smo se u većinu njih odmah zaljubili. Iako se mnogima angažiranje arhitekta ili dizajnera interijera čini kao dodatni trošak, vjerujte, savjeti profesionalca mogu jako olakšati cijeli proces vizualizacije. Ako znate nekog tko ima više iskustva, čak i ako nije arhitekt, pitajte ga/ju za savjet. Neke situacije vam ni ne padnu na pamet prije nego u prostoru živite, a ne treba zaboraviti da bi funkcionalnost ipak trebala biti na prvom mjestu – ističe Pamela.

image
Ustupljena fotografija

Uzmimo za primjer fokalnu točku svakog dnevnog boravka – kauč. Ako vam je veličina te prostorije kao dnevni boravak naše sugovornice, kauč neke srednje veličine bit će idealan. Sve veće od toga potpuno bi zagušilo prostor i spriječilo slobodan prolaz kroz prostoriju.

Ne bojte se boja

Estetika minimalizma i bež nijansi protezala se kroz interijere prilično dugo, no prije koju godinu na tron su ponovo došle neobične kombinacije boja, zanimljivi uzorci i različite teksture. Odmah pri prvom pogledu na Pamelin stan, može se primijetiti da odiše nevjerojatnom toplinom.

image
ustupljena fotografija

- Koliko god volim minimalizam i obožavam clean estetiku, to jednostavno nismo mi. Najljepši komentar koji sam nevjerojatno puno puta čula od onih koji su bili u stanu je “tu je uvijek tako toplo”, i to mi je najdraži komentar našeg stana, jer stvarno imam dojam da je tako. Nekako je ugodno i obiteljski – kaže Pamela.

image

Pamela Badžek

Ustupljena fotografija

Čak i ako volite bež nijanse i minimalizam, nastavlja Pamela, ne znate čime se možete iznenaditi i kakve kombinacije boja će vas oduševiti. Primjerice, njezin narančasti kauč savršeno ide uz akcentni zid s vidljivim ciglama, no zanimljiv kontrast radi crno-bijeli tepih za koji na prvi pogled možda ne bismo rekli da odgovara temeljnim bojama u prostoru. Homey osjećaj u prostoru možete postići bojanjem zidova u tople boje ili kao Pamela - isticanjem jednog zida, bilo kroz drugu teksturu, boju ili pomoću tapeta.

Savjet zlata vrijedan

Najdraža prostorija u njezinom novom domu, kaže Pamela, svakako je kuhinja koju krase jednostavne linije, ali nesvakidašnja kombinacija boja. Jer, zašto bi kuhinja morala uvijek biti svijetla, a slavine i sudoperi srebrni? Crni elementi daju prostoru eleganciju, a oni u boji drveta i zlata toplinu i dašak prirode.

image
Ustupljena fotografija

- Oduševljena sam rezultatom, bez obzira na sve komentare i upozorenja koje sam dobila jer sam željela crnu mat kuhinju. Crne pločice i bijele fuge su odmah uočljiv backsplash, a sudoper i slavina, koje smo kupili u Hrvatskoj, nadopunjuju cijelu priču. Iako ih nije uobičajeno vidjeti u zlatnoj izvedbi, jako smo njima zadovoljni. Zapravo najviše vremena provodim u kuhinji, a moram priznati da mi je ona najdraži dio stana, posebice kuhinjski otok. Za njim sjedimo, pričamo, družimo se, ručamo, pijemo jutarnje kave, ugošćujemo prijatelje i obitelj – kaže Pamela.

U razgovoru Ive Šulentić i Pamele Badžek, koji možete pogledati u videu, kroz Ivina zanimljiva pitanja možete saznati više o tome što je sve Pamela osigurala u svom novom životnom prostoru.

Sigurnost na prvom mjestu

Iako su joj estetika i funkcionalnost vrlo važne, Pameli je sigurnost doma na prvom mjestu, tim više jer joj se obitelj prošle godine na proljeće proširila za jednu članicu, kćerkicu Kiaru. Nakon nemilih događaja poput potresa, influencerici je prije samog uređenja bilo važno osigurati stan od nepredviđenih situacija. Zato je ugovorila klasičnu policu osiguranja imovine i policu osiguranja od rizika potresa.

- Osim jasnih fizičkih razloga za osiguranje imovine, koje je, danas više nego ikada, nemoguće zanemariti tu je i ona druga emocionalna strana priče. To je mjesto u kojem stvaraš sve najljepše uspomene, gradiš život, obitelj i mjesto koje treba biti tvoj safe place. Od neizmjerne mi je važnosti da se u tom prostoru osjećamo sigurno i zaštićeno. A potres? Ne bojim ga se jer nema smisla živjeti u strahu, pogotovo kad znam da sam napravila sve u svojoj moći kako bi zaštitila sebe i svoju obitelj – naglašava Pamela.

No, nije potres jedini neželjen događaj koji za posljedicu obično ima veliku i skupu materijalnu štetu, već je može prouzročiti i požar, poplava, provalne krađe, puknuća cijevi i još mnogo toga. Zato osiguranje imovine nipošto nije luksuz, već potreba, a s tim se slaže i Pamela.

image

Pamela Badžek

Ustupljena fotografija

- Mislim da je možda i najveća zabluda da je osiguranje skupo. Pri tome mislim da se ljudi nažalost ni ne sjete informirati o opcijama koje im se nude, dok za to ne bude prekasno. Mnogi se oko osiguranja aktiviraju tek nakon što ih opeče neki nenadani trošak koji im unazadi kućni budžet – zaključuje Pamela.

image
Ustupljena fotografija

Njezine riječi potvrđuje statistika – čak 91 posto Hrvata posjeduje vlastitu nekretninu, no po osiguranju imovine prema prosječnoj premiji po stanovniku na samom smo dnu. Premija osiguranja u Hrvatskoj trenutno iznosi 67 eura po stanovniku, što je i dalje znatno manje od europskog prosjeka koji iznosi 193 eura. Primjerice, za stan veličine 60 m2 u gradu Zagrebu godišnja premija za osnovno osiguranje imovine uključujući rizik potresa kreće se od 160 eura, odnosno oko 13 eura mjesečno, što predstavlja razuman iznos u odnosu na isplatu sredstava u slučaju štete.

Kod osiguranja imovine postoje dva glavna tipa pokrića – osiguranje građevinskog dijela objekta i osiguranje stvari u kućanstvu i moguće ih je ugovoriti na istoj polici, baš kao i pokriće od rizika potresa.

Osiguranje građevinskog dijela objekta pokriva sve dijelove osnovnog građevinskog objekta te dograđenih objekata sa svim njihovim sastavnim dijelovima: garaže, spremišta, dvorišne ograde te ostalih sadržaja. Osiguranje stvari unutar kućanstva pokriva pokretne predmete unutar doma, kao što su namještaj, elektronika, odjeća, obuća, nakit, umjetnine, dokumenti i drugi predmeti koji se nalaze unutar kuće ili stana. Što se tiče osiguranja od potresa, važno je znati da ono ne ulazi u osnovnu policu osiguranja imovine, već se može ugovoriti zasebno.

Za sigurnije sutra

Posljednje istraživanje o financijskoj pismenosti građana provedeno 2023. godine od strane HANFA-e i HNB-a pokazalo je porast ukupne financijske pismenosti u Hrvatskoj za čak jedan postotni bod u odnosu na istraživanje provedeno 2020. godine što potvrđuje kako građani sve više uviđaju i shvaćaju važnost, ali i nužnost ugovaranja osiguranja. S ciljem podizanja razine financijske pismenosti i aktivnijeg promišljanja o korištenju proizvoda osiguranja, društva za osiguranje i Hrvatski ured za osiguranje već četvrtu godinu zaredom provode informativno-edukativni projekt financijske pismenosti na području osiguranja pod nazivom SIGURNIJE SUTRA. Projekt se provodi u okviru Nacionalnog strateškog okvira financijske pismenosti potrošača za razdoblje od 2021. do 2026. godine


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Hrvatskog ureda za osiguranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 14:17