NEMA KRIZE U NOGOMETU

NOVI STADIONI EUROPE Real dobiva ‘najbolji stadion na svijetu’, Barca najveći, a Roma najskuplji

Zeleno svjetlo za novi Camp Nou na referendumu 6. travnja moraju dati članovi kluba

Samo nekoliko dana nakon što su planove za obnovu Nou Campa obznanili čelnici Barcelone, milijardu eura vrijedno ulaganje u novi stadion prezentirano je i u Romi. To nas je nagnalo da predstavimo 11 europskih stadiona čija će gradnja uskoro početi ili već traje. Među njima je i jedan hrvatski…

Besiktas

Stadion: Vodafone Arena

Kapacitet: 41.903

Godina završetka: 2014.

U iščekivanju 80 milijuna eura vrijedne arene koja se otvara u rujnu, Bilićeva je momčad ove sezone privremeno domaćin na stadionu Recepa Erdogana. Vodafone Arena se gradi na mjestu starog Inonu stadiona, a njezina su posebnost luksuzne lože koje će primati točno 1903 gledatelja, kao simbolika na godinu osnutka kluba. Čuvena tribina Eski Açik uredit će se po uzoru na antički amfiteatar.

Rijeka

Stadion: Kantrida

Kapacitet: 18.000

Godina završetka: 2015.

Prema posljednjim informacijama koje je ponudio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, rušenje sadašnje i gradnja nove Kantride trebali bi početi krajem godine. Sjedalice će biti potpuno natkrivene, a konačni kapacitet iznosit će 18.000 mjesta. Kraj stadiona će niknuti muzej, restorani, dućani, fan shop te hotel za igrače.

Valencia

Stadion: Nou Mestalla

Kapacitet: 61.500

Godina završetka: 2015.

Bivši čelnik Valencije Juan Soler još je u kolovozu 2007. počeo graditi novi stadion koji bi zamijenio dotrajalu Mestallu, podignutu prije 90 godina. Investicija je sredinom ljeta 2009. zamrla zbog krize i trebale su proći više od dvije godine da nova uprava odluči dovršiti stvar. Nou Mestalla će biti prepoznatljiva po futurističkom dizajnu.

Olympique Marseille

Stadion: Vélodrome

Kapacitet: 67.000

Godina završetka: 2014.

Francuzi su od novih stadiona ili onih koje će obnoviti za Euro 2016. dosad presjekli vrpcu na Allianz Rivieri u Nici. Sljedeći bi na redu, već ovog ljeta, trebao biti dom nogometaša Marseillea. Kapacitet je zbog renovacije smanjen i sada iznosi 48.000 gledatelja, no uskoro će Vélodrome ponovno biti drugi najveći stadion u Francuskoj. U blizini se grade hoteli, šoping centar i novo stambeno naselje.

Lyon

Stadion: Stade des Lumičres

Kapacitet: 58.000

Godina završetka: 2015.

Budući stadion Lyona iznutra podsjeća na umanjenu verziju Bernabéua, a izvana na blješteći dijamant, zbog čega će se i zvati “Stadion svjetla”. Klub je imao velikih teškoća u guranju projekta jer su gradnju počeli planirati usred krize. Nevladine udruge i javnost protestirali su zbog lošeg utjecaja na okoliš i činjenice da će porezni obveznici pokriti pola troškova.

Zenit

Stadion: Zenit Arena

Kapacitet: 69.501

Godina završetka: 2015.

Gradnja novog zdanja u Sankt Peterburgu počela je još 2007., ali je zbog različitih faktora nekoliko puta zaustavljena. Sada je sigurno da će projekt pokojnog japanskog arhitekta Kisha Kurokawe radnog naslova “Svemirski brod” biti završen jer će se na njemu igrati utakmice Svjetskog prvenstva 2018. godine.

Roma

Stadion: Stadio della Roma

Kapacitet: 52.500

Godina završetka: 2016.

Novi dom “vučice” u okrugu Tor di Valle, jugozapadno od centra Rima, neće biti obični stadion. Klub je osmislio projekt koji će biti profitabilan 365 dana u godini kao kulturno, gastronomsko, sportsko i trgovačko središte. Vrijednost cijele investicije, koja će biti financirana isključivo privatnim kapitalom, iznosi čak milijardu eura.

Atlético

Stadion: La Peineta

Kapacitet: 67.500

Godina završetka: 2016.

Čelnici trenutno vodećeg kluba Primere su u suradnji s gradskim vlastima došli na odličnu ideju. Objekt koji je otvoren 1994. i koji nije bio u upotrebi pretvaraju u ljepoticu čija obnova košta 270 milijuna eura. La Peineta (“češalj”) će nakon kompletnog makeovera imati 12.000 mjesta više od Atléticova sadašnjeg doma Vicente Calderóna.

Feyernoord

Stadion: De Niuwe Kuip

Kapacitet: 80.000

Godina završetka: 2017.

Proteklih su se godina u Rotterdamu vodile velike polemike oko toga treba li graditi novi stadion ili će se postojeći obnoviti. Inicijalni su projekti pali u vodu nakon što Belgija i Nizozemska nisu dobile domaćinstvo SP-a 2018. Nedavno je odlučeno da će se De Kuip, domaćin finala Eura 2000., potpuno obnoviti te dobiti duži krov, moderniji dizajn i puno veći kapacitet.

Real Madrid

Stadion: Santiago Bernabéu

Kapacitet: 88.500

Godina završetka: 2017.

“Napravit ćemo najbolji stadion na svijetu”, obećao je predsjednik kraljevskog kluba Florentino Pérez nakon što je sklopio ugovor s njemačkom tvrtkom GMP koja će Bernabéuu dati sasvim novi izgled. Radovi počinju krajem ove sezone i trajat će tri godine. Zanimljivo je da su u izradi nacrta sudjelovali i španjolski arhitekti Ribas & Ribas, čiji je direktor vlasnik Barçine članske iskaznice…

Barcelona

Stadion: Nou Camp

Kapacitet: 105.053

Godina završetka: 2021.

Za obnovu stadiona koji je u 40-postotnoj mjeri nepromijenjen od 1957., kada je sagrađen, zeleno svjetlo na referendumu 6. travnja moraju dati članovi kluba. Troškovi gradnje iznose 420 milijuna eura, a Nou Camp će postati najveći stadion svijeta. Najniži dio tribina bit će u potpunosti nov, više vertikalan i s boljim pogledom na travnjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:20