SKRIVENO CARSTVO

Šokantni podaci o imovini ‘narodnog predsjednika’: Kineski premijer težak je nevjerojatnih 2,7 milijardi dolara!

Majka mu je bila seoska učiteljica, a otac čuvao svinje

Majka mu je bila seoska učiteljica, otac je čuvao svinje, a danas njegova uža i šira obitelj raspolaže bogatstvom od nevjerojatnih 2,7 milijardi dolara. The New York Times objavio je danas opsežan tekst o obiteljskoj imovini kineskog premijera Wena Jiabaoa, a Kina je odmah reagirala blokirajući internetsku stranicu lista i pretraživač na popularnoj kineskoj verziji Twittera.

Dok je on gradio karijeru kao reformator, populist i “narodni predsjednik”, omiljen među običnim ljudima, njegova je obitelj zgrtala milijune. Supruga, sin i kći, mlađi brat, šogor, pa čak i 90-godišnja majka Yang Zhiyun, svi su stekli milijune otkako je Wen Jiabao (70) izabran za potpredsjednika kineske vlade, a potom i za premijera. O njegovu se bogatstvu nagađalo godinama, no sad je to prvi put i javno objavljeno. Doduše, nema dokaza da je i sam vlasnik bilo koje tvrtke.

NYT se većinom poziva na javne podatke, dostupna financijska izvješća i dokumente WikiLeaksa, a sve su prije objavljivanja pregledali vanjski revizori.

Skrivena iza niza posredničkih tvrtki, premijerska obitelj drži u vlasništvu banke i osiguravajuće kuće, turističke i telekomunikacijske tvrtke. List je, među ostalim, otkrio da imaju tvornicu gume u sjevernoj Kini i građevinsku tvrtku koja je gradila poznati stadion Ptičje gnijezdo u Pekingu. Pravi su vlasnici najčešće skriveni iza tvrtki formalno u vlasništvu njihovih prijatelja, kolega i nekadašnjih susjeda.

Članovi premijerove obitelji vlasnici su udjela u osiguravajućoj tvrtki Ping An, jednoj od najvećih na svijetu, procijenjenoj na nevjerojatnih 60 milijardi dolara. NYT tvrdi da premijerova obitelj od toga ima najmanje 2,2 milijarde, koliko je iznosila vrijednost njihovih udjela 2007. godine, posljednje za koju su objavljeni vlasnički udjeli. Dio u Ping Anu kupili su prije 2004. godine kad je vrijednost tvrtke naglo skočila jer je odlukom vlade Ping An izuzet iz strogih pravila kojima je ograničavan njen rast.

Samo premijerova majka ima 120 milijuna dolara udjela u Ping Anu. Supruga Zhang Beili je poznata poduzetnica, po struci geologinja, kao i suprug. Samozatajna prva dama gradila je svoju karijeru u državnoj kompaniji za drago kamenje i prije nego što je Wen izbio u vrh kineske politike.

“Diamond Lady” i danas je skromno odjevena te bježi od javnosti i svakog glamura, no tajvanska je televizija 2007. objavila da je u Pekingu kupila naušnice od žada za 275.000 dolara. S vremenom je preuzela kontrolu nad tržištem dragulja u cijeloj Kini. Zahvaljujući WikiLeaksu, javnost je doznala da su američki diplomati prenosili u Washington kako je Wen razmišljao čak i o razvodu zato što mu je supruga zloupotrebljavala status gradeći svoj biznis.

- Za nju je bilo normalno da naziva poslovne ljude. I ako te je već nazvala, kako da joj kažeš ne? - ispričao je jedan bankar.

Školovan u Kini i Americi, sin Wen Yunsong jedan je od pripadnika kineske zlatne mladeži, ali očigledno je i talentiran za biznis.

Za deset milijuna dolara prodao je tehnološku tvrtku Li Ka-shingu, najbogatijem čovjeku u Hong Kongu, i osnovao New Horizon Capital koji je sada jedan od najvećih kineskih privatnih fondova za upravljanje kapitalom. Danas New Horizon upravlja s više od 2,5 milijardi te ulaže u biotehnologiju, solarnu energiju i građevinu.

Pitanje je koliko je sam premijer upleten u taj biznis: u dokumentu koji je preko WikiLeaksa procurio u javnost, američki diplomati u Šangaju zabilježili su tvrdnju jednog kineskog menadžera da je Wen zgrožen biznisom svoje obitelji, ali ih nije u stanju obuzdati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:52