NAJOPASNIJE NA JADRANU

Dolazi novi toplotni udar! Pred nama su dvije paklene noći, s do 30 stupnjeva Celzijevih

 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Iako je privremeno zahlađenje nekima pokvarilo početak produženog vikenda, to ne znači da će praznike morati provesti zatvoreni. Naime, danas i sutra očekuje nas pravi toplinski udar. Temperature će u većem dijelu zemlje prelaziti 30 stupnjeva u hladu, a neće se spuštati ni u noćnim satima. Tako će primjerice na Jadranu noćna temperatura iznositi visokih 25 stupnjeva.

Oni koji borave na obali osvježenje bi mogli potražiti u moru čije će temperature dosezati i do 25 stupnjeva. Najveća opasnost od toplinskih udara očekuje se na srednjem i južnom Jadranu. Najtoplije će biti u Šibeniku u kojemu se očekuje čak 32 stupnja u hladu. U ponedjeljak se u Novalji očekuje 30 stupnjeva, a Zadar, Nin, Split, Hvar i Dubrovnik bit će na 29 cezijevaca. Nešto hladnije bit će u metropoli, gdje se u ponedjeljak očekuju 23 stupnja s povremenim pljuskovima.

Osijek će se grijati na 26, a Vukovar na visokih 28 stupnjeva. U unutrašnjosti zemlje u ponedjeljak se mogu očekivati kratkotrajni pljuskovi i grmljavina koji će u utorak donijeti malo svježije vrijeme dok će južnije i dalje biti sunčano i suho. Svježe razdoblje bit će kratkotrajno te će već u srijedu u cijeloj zemlji ponovno biti sunčano, toplo i suho.

Velike temperature opasne su za građane jer, osim što izazivaju povišenu tjelesnu temperaturu, dovode i do glavobolja, vrtoglavica, smetenosti, nemira, pa čak i do gubitka svijesti. Preporučuje se izbjegavanje izlaganja suncu u popodnevnim satima, kada su sunčeve zrake najopasnije, a obavezna je zaštita kože i glave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:06