RAST PrIHODA

ACI raste, ali buduće investicije dolaze u pitanje zbog koncesija

Rast prihoda od prodaje u odnosu na usporedno razdoblje veći je za 0,6 milijuna eura, a što predstavlja rast od 12 posto.

ACI marina Rab

 Aci/

Lanac martina ACI u prvom kvartalu ove godine ostvario je prihod od 5,7 milijuna eura, što je za 11 posto više nego u isto vrijeme lani, a najznačajniji porast pritom je zabilježen kod usluge godišnjeg veza, kažu u kompaniji koja je od početka godine u kvalitetu infrastrukture uložila ukupno pola milijuna eura, u ACI marinama Rab, Skradin i "Veljko Barbieri". Najveću glavobolju i dalje im zadaje pitanje isteka koncesija u marinama, problem koji se ne rješava, a vrijeme curi.

"Poslovanje Društva u prvom kvartalu ove godine obilježeno je prvenstveno pripremom za predstojeću sezonu, kako u dijelu komercijalnih uvjeta i odnosa s poslovnim partnerima, tako i kroz pripremu marina u segmentu investicija i održavanju koncesijskih prostora.

Navedeno se očituje i kroz ostvarene rezultate poslovanja kompanije, stoga ne iznenađuje povećanje poslovnih prihoda za 11% u odnosu na isto razdoblje lani. Dobre rezultate postižemo kontinuiranim iskoracima u području nautičkih usluga i infrastrukture, a u ovome kvartalu smo ih ostvarili zahvaljujući povećanju prihoda od usluga godišnjeg veza. Smatramo da smo u najvećoj mjeri pripremljeni za predstojeće razdoblje, a u novu sezonu ulazimo ohrabreni osjetnim porastom poslovnih prihoda zabilježenih već u prvom kvartalu", istaknuo je predsjednik Uprave ACI-a Kristijan Pavić.

Nastavak rasta

U izvještajnom razdoblju ostvaren je rast prihoda od prodaje, koji su u odnosu na usporedno razdoblje veći za 0,6 milijuna eura, a što predstavlja rast od 12 posto.

Pavić kaže kako je ovo nastavak pozitivnog trenda rasta zabilježenog proteklih nekoliko godina. Naime, prema izvještaju neovisnog revizora potvrđeno je da je u 2023. godini nacionalni lanac marina ostvario 35,9 milijuna eura poslovnih prihoda. Pritom su prihodi od prodaje bili veći za 2,9 milijuna eura, odnosno 9 posto u odnosu na godinu ranije te su iznosili 34,6 milijuna eura. U protekloj je godini ostvaren i pozitivan bruto financijski rezultat u vrijednosti od 3,7 milijuna eura, kao i EBITDA u iznosu od 12,7 milijuna eura.

"Strateški razvoj poslovanja kompanije i dalje nailazi na ograničenja zbog produženja koncesija, što ostaje pitanje kojemu menadžment Društva pridaje potpunu pozornost, budući da većina ACI-jevih ugovora o koncesijama ističe 2030. godine. Uz intenzivne aktivnosti vezane uz produženje koncesija, ACI je u nastavku 2024. godine posvećen pripremi marina za početak nautičke sezone, a u planu je i realizacija značajnijih ulaganja. Riječ je o strateškim ulaganjima vrijednim 12,5 milijuna eura, od čega je dio već započeo u prvom kvartalu", srtoji u današnjoj objavi ACI-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 15:11