Tim LeVaTe

AISight je prozor u novi svijet, percepcija za slijepe i slabovidne osobe

Aplikacija koja omogućava korisnicima da čuju opise svoje okoline, koja im čita tekst i s pomoću koje se neovisno kreću kroz prostor

Vanesa Kereš, Tena Horvat, Lea Ivičin

 Vlado Kos/Cropix

One su Vanesa Kereš, Lea Ivičin i Tena Horvat i jedne su od junakinja novog doba, kojima će posebno biti zahvalne sve slijepe i slabovidne osobe ovoga svijeta, a takvih je trenutno oko 250 milijuna. Naše mlade junakinje imaju 17 godina i iz Baranje su, učenice su trećeg razreda Prve srednje škole Beli Manastir, smjera tehničar za računalstvo, gdje s učenicima, kako vidimo i na njihovu primjeru, očito rade sjajan posao. Vanesa, Lea i Tena potpisuju mobilnu aplikaciju koju su nazvale AISight i koja bi trebala biti veliki prozor u svijet slijepih i slabovidnih osoba.

image

Vanesa Kereš, Tena Horvat, Lea Ivičin

Vlado Kos/Cropix

Umjetna inteligencija i Arduino

- Riječ je o aplikaciji koja koristi tehnologije umjetne inteligencije i uređaja Arduino, omogućavajući korisnicima da ‘čuju‘ opise svoje okoline, čitaju tekstove i navigiraju prostorom neovisno. Ključna funkcija aplikacije je pretvorba vizualnih informacija u detaljne zvučne opise, što slijepim i slabovidnim osobama omogućava da bolje razumiju svijet oko sebe i budu znatno samostalnije - objasnile su nam djevojke koje su sa svojim radom, na kojem su uz mentorstvo profesora Marija Salaia radile oko šest mjeseci, ušle u veliko finale natječaja Digi Award. Aplikacija koju su osmislile, programirale i dizajnirale pruža veliku pomoć slijepim i slabovidnim osobama u njihovoj svakodnevici. Djevojke su pri tome, kombinirajući umjetnu inteligenciju s jednostavnošću korištenja, mislile na mnogo toga što osobama kojima su je namijenile može pomoći u doživljaju svijeta koji ih okružuje.

image

Vanesa Kereš, Tena Horvat, Lea Ivičin, profesor Mario Salai


Vlado Kos/Cropix

- AISight zapravo predstavlja više od puke aplikacije - on je prozor u novi svijet percepcija. Ključna inovacija je prilagođena Arduino bežična tipkovnica, dizajnirana tako da korisnicima omogućava aktiviranje naredbi bez napora. Ta je tipkovnica intuitivna i lako se koristi, pružajući taktilne odgovore koji su ključni za korisničko iskustvo slijepih i slabovidnih osoba. Svaka tipka može biti programirana tako da odgovara specifičnim potrebama korisnika, omogućavajući im da jednim dodirom pokrenu različite funkcije aplikacije - objašnjavaju nam Vanesa, Lea i Tena, okupljene u timu koji su nazvale LeVaTe, prema početnim slovima svojih imena. Brojne su mogućnosti koje aplikacija nudi.

- Na primjer, može dati kratak ili detaljan opis svega što je u danom trenutku ispred osobe koja je koristi. Korisniku može reći točno vrijeme i lokaciju na kojoj se nalazi, zatim skinuti i pročitati vijesti s nekog portala, stranicu knjige, račun... Može pružiti detaljan opis prostorije u kojoj se osoba nalazi, prenijeti koje su boje u prostoriji ili okolišu. Može joj reći koje je boje neki odjevni predmet koji bi osoba htjela odjenuti, a da ne pogriješi pri kombiniranju boja. Također, možete joj postavljati pitanja, primjerice je li u prostoriji više osoba, a aplikacija će joj odgovoriti koliko se osoba tu nalazi, zatim ako je u kupaonici, gdje se nalaze umivaonik, kada, zahodska školjka itd. - objasnile su nam djevojke. Aplikacija se instalira na mobilni uređaj, koji bi osoba trebala nositi oko vrata kako bi ga lakše koristila. Moguće je i pretraživanje informacija, postavljanje brojnih općih pitanja i dobivanje odgovora na njih, kao i o specifičnim informacijama poput vremenske prognoze. Jedna od mogućnosti je i upućivanje poziva u pomoć u hitnim situacijama, ali i poziva prijateljima, obitelji ili službama. I sve to moguće je na oko 200 svjetskih jezika, koliko ih podržava Android.

image

Aplikacija tima LeVaTe


Vlado Kos/Cropix
image

Aplikacija tima LeVaTe

Vlado Kos/Cropix

Jednostavno korištenje

- Nastojale smo maksimalno pojednostaviti korištenje, u čemu nam je uvelike pomogao profesor Salai, a nedavno smo prototip aplikacije predstavili u Udruzi slijepih osoba u Osijeku, gdje su nam rekli da im se jako sviđa naša realizacija, ali su nam ukazali i na neke detalje, odnosno što bismo trebale poboljšati ili pojednostaviti, te dali smjernice za još lakšu i učinkovitiju upotrebu aplikacije, što ćemo svakako primijeniti - istaknule su naše mlade sugovornice i dodale na kraju da sve funkcije koje su predvidjele "čine AISight ne samo tehnološkim pomagalom nego i partnerom koji omogućava korisnicima da se osjećaju sigurnije i samostalnije u svojem okruženju".

- Pružajući bogatstvo informacija putem jednostavnog sučelja, AISight stvara most između korisnika i svijeta oko njih, omogućavajući slijepim i slabovidnim osobama da preuzmu veću kontrolu nad svojim životom i obavljaju svakodnevne zadatke s većom lakoćom i pouzdanjem. Od navigacije i pristupa informacijama do komunikacije i upravljanja osobnim prostorom, AISight pruža ključne funkcionalnosti koje su temelj za nezavisnost i puni potencijal u svakodnevnom životu - zaključile su Vanesa, Lea i Tena, koje su presretne ulaskom u finale Digi Awarda.

image

Tipkovnica za aplikaciju tima LeVaTe

Vlado Kos/Cropix
image

Vanesa Kereš, Tena Horvat, Lea Ivičin

Vlado Kos/Cropix

Planiramo plasirati našu aplikaciju AISight za slijepe i slabovidne osobe putem online trgovina aplikacija i u suradnji s organizacijama za podršku kao što su Udruga za slijepe i slabovidne osobe, obrazovne institucije i zdravstvene ustanove.

image

Vanesa Kereš, Tena Horvat, Lea Ivičin

Vlado Kos/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 10:31