ZNAKOVI LAGANOG OPORAVKA

Bundesbank očekuje slabo gospodarstvo i na početku 2024.: Stopa inflacije će ipak uskoro vjerojatno ‘osjetno pasti‘

U najboljem slućaju gospodarstvo će - stagnirati

Tvornički pogon, ilustracija

 Thomas Kienzle/Afp/Profimedia

Njemačko gospodarstvo bit će slabo i u prvom tromjesečju, prognozira središnja banka Bundesbank, i u najboljem će slučaju stagnirati.

Njemačko gospodarstvo gotovo je stagniralo u 2023. godini, izračunali su statističari u siječnju. U četvrtom kvartalu aktivnost se smanjila za 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je stagnirala.

„Sve u svemu, njemačka gospodarska aktivnost u najboljem bi slučaju u prvom tromjesečju mogla stagnirati", navodi središnja banka u mjesečnom izvješću za siječanj.

"Gospodarstvo u cjelini trenutno je nešto slabije nego što se očekivalo u prosinačkoj projekciji. Znakovi da je inozemna potražnja za industrijskim proizvodima već dotaknula najnižu točku nisu potvrđeni", navodi se.

U prognozi objavljenoj sredinom prosinca Bundesbank je predvidio da će, nakon pada u 2023., gospodarstvo u 2024. ostvariti rast od 0,4 posto. U 2025. aktivnost bi trebala ubrzati na 1,2 posto i zadržati se blizu te razine u 2026.

Među glavnim razlozima pada aktivnosti u četvrtom tromjesečju 2023. središnja banka navela je daljnji pad inozemnih narudžbi u industriji.

Veći troškovi financiranja prigušili su istodobno ulaganja, posebice u stanogradnju, napominju u Bundesbanku.

Uteg gospodarskoj aktivnosti bila je vjerojatno i neizvjesnost u procjenama budućeg smjera fiskalne i klimatske politike.

Građani su i dalje oprezni i malo je vjerojatno da su povećali potrošnju. Međutim, mogu se nadati kakvom-takvom olakšaju budući da u Bundesbanku prognoziraju da će stopa inflacije uskoro vjerojatno "ponovno osjetno pasti", pokazuje izvješće.

U prosincu rast potrošačkih cijena u najvećem europskom gospodarstvu ubrzao je na godišnjoj razini na 3,7 posto, s 3,2 posto u studenom, pokazuju službene statistike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:25