Jean Pierre Mustier

‘Došlo je do razilaženja po pitanju budućnosti banke‘

Mustier je dulje vrijeme signalizirao da se protivi akvizicijama, a fokus njegove strategije posljednje četiri godine bilo je restrukturiranje banke
Jean-Pierre Mustier
 Miguel Medina/AFP

Jean Pierre Mustier, glavni izvršni direktor UniCredita od 2016. godine, napušta tu funkciju zbog razilaženja s članovima Upravnog odbora po pitanju buduće strategije te najveće talijanske banke. Prema obavijesti UniCredita, Mustier će ostati na funkciji do travnja, kada mu istječe mandat, ili do imenovanja njegova nasljednika.

Teme posljednjeg sastanka vodstva UniCredita u nedjelju, prema pisanju Bloomberga, bile su usmjerene i na akvizicije, uključujući i preuzimanje posrnule banke Monte dei Paschi di Siena koje zagovara talijanska Vlada. No, Mustier je dulje vrijeme signalizirao da se protivi akvizicijama, a fokus njegove strategije posljednje četiri godine bilo je restrukturiranje banke koje je uključivalo jačanje kapitaliziranosti prikupljanjem kapitala na tržištu, smanjenje troškova i čišćenje bilance opterećene lošim kreditima, kao i pojednostavljivanje strukture banke te kvalitetnija alokacija novca.

Na kraju je ocijenio da njegova strategija "više ne korespondira s aktualnim razmišljanjem upravnog odbora". Odlaskom Mustiera uprava bi trebala definirati novu strategiju, a kao njegovi nasljednici spominju se Victor Massiah, bivši glavni direktor UBI Banca, i Bernardo Mingrone, financijski direktor banke Nexi, dok bi novi predsjednik UniCredita mogao biti Pier Carlo Padoan, talijanski ministar financija između 2014. i 2018. godine, koji je najzaslužniji za prijašnje spašavanje banke Monte dei Paschi.

Dok njezin vlasnik ostaje bez prvog čovjeka, Zagrebačka banka je ojačala svoj menadžerski tim trima novim članovima do isteka tekućeg mandata Uprave banke 7. veljače 2023. godine. Novi članovi Uprave bit će Tatjana Antolić Jasnić, koja će biti zadužena i nadležna za upravljanje i kontrolu rizika, a na toj će poziciji zamijeniti Marca Lotterija, koji karijeru nastavlja unutar Grupe.

Gianluca Totaro, trenutno direktor Upravljanja ljudskim resursom, imenovan je članom Uprave za upravljanje ljudskim resursom, a Pavel Vinter, trenutno direktor Podrške bankarskom poslovanju, imenovan je članom Uprave koji će biti zadužen za podršku bankarskom poslovanju. Troje članova kojima je povjerenje dao Nadzorni odbor banke trebaju još dobiti i suglasnost Hrvatske narodne banke. S novim članovima, Uprava Zabe, na čijem je čelu Romeo Collina, imat će osam članova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 18:33