Money Motion

Drugo izdanje popularne fintech konferencije nadmašilo prethodno: "Produkcija je napravila čudo"

Konferencija pruža vrhunsku energiju koja postoji u fintech zajednici u široj regiji, kaže Igor Gržalja, jedan od osnivača

Money Motion 2024

 Samir Ceric Kovacevic/

Članovi uprava i direktori vodećih hrvatskih banaka, suvlasnici važnih regionalnih investicijskih fondova, međunarodni predstavnici poznatih brendova koji razvijaju tehnološka rješenja za plaćanja i digitalne transakcije i brojni startupi koji rješavaju nove izazove u svijetu financijskih tehnologija, ovog su se ožujka okupili u Zagrebu na konferenciji Money Motion. Radi se o drugom izdanju konferencije koju su pokrenuli hrvatski stručnjaci iz industrije.

Prošle su godine rasprodali Laubu i okupili 1300 posjetitelja. Money Motion je u Hrvatsku prvi put doveo brojne strane predstavnike iz industrije, a među njima i člana Uprave Revoluta Andriusa Bičeika, koji je otkrio da kod nas imaju više od 330 tisuća korisnika, što nas čini jednim od njihovih top 20 tržišta. Do danas je ta brojka narasla na više od 400 tisuća.

Ovogodišnje, gotovo dvostruko veće izdanje okupilo je 2000 posjetitelja na novoj lokaciji - Zagrebačkom velesajmu na kojem su uz dodatnu pozornicu, veće natjecanje za startupe i značajniji sajmišni prostor, organizatori predstavili ponešto drugačiji i provokativniji program nego prošle godine. Razgovarali smo s jednim od petorice osnivača, Igorom Gržaljom, koji je iznio svoj osvrt na ovogodišnju konferenciju, ali i kratki uvid u ono što nas čeka dogodine.

image

Igor Gržalja

Samir Ceric Kovacevic/

Dolaskom na scenu Money Motion je brojnim posjetiteljima iz Hrvatske i okolnih zemalja omogućio da prvi put na istoj pozornici vide predstavnike tradicionalnih financijskih institucija i vodeće igrače u novim tehnologijama, uključujući kriptotržište.

- Ta energija koja se kreirala prošle godine, interes sudionika i impresije nakon događaja bili su bitan izazov za 2024. godinu - kako zadržati tu energiju i šarm. Sada, nakon samog eventa, mogu reći da je produkcija napravila čudo - kaže Gržalja, koji je krajem ovogodišnjeg izdanja ponosno konstatirao da je energija sigurno porasla i zbog prostora koji je bio na svjetskoj razini.

Više od 90 stručnjaka različitih profila i iskustava ove je godine kročilo na tri pozornice konferencije, a organizatori su posebno zadovoljni time što su se i međusobno družili, razmijenili iskustva i doprinijeli opuštenoj atmosferi na križanju bankarstva, financijskih i platnih tehnologija i kripta, gdje se novac mora sigurno i pouzdano kretati.

Na konferenciji je bilo više od 45 točaka dvodnevnog programa, među kojima se najviše ističu fireside chatovi te sasvim novi format fight club, u kojem su premijerno sudjelovala dva velika rivala na našem tržištu - Revolut i Aircash.

image

Panel na Money Motion 2024

Samir Ceric Kovacevic/

- Na predavanjima se moglo stvarno čuti nešto novo, a izdvojio bih predavanje Anne Maj, koja je otvorila konferenciju uvidom u transformacije koje se događaju u platnoj industriji u Europskoj uniji i svijetu. Zanimljivo je bilo poslušati i panele visokog menadžmenta tradicionalnih velikih banaka i neobank challangera, gdje su se prožimali umjetna inteligencija, fokus na bolje razumijevanje navika klijenta i hiperpersonalizacija sadržaja za klijente - kaže Igor Gržalja.

Svijet fintecha, napominje, ne može proći bez tema o privatnosti korištenja novca kroz inicijative tokenizacije, blockchaina, digitalnog eura, kibernetičke sigurnosti i novih regulativa koje trebaju osigurati još sigurnije okruženje za provođenje digitalnih financijskih usluga.

Cilj konferencije Money Motion otpočetka je bio uspostavljanje dijaloga između različitih dionika u razvoju budućnosti plaćanja, menadžmenta financijama, privatnog i javnog novca, identiteta, osiguranja i kapitala. Ta raznolikost prepoznatljiva je i među institucijama koje su podržale konferenciju, ne samo prve nego, u još većem broju, i druge godine. Organizatori smatraju da upravo to pokazuje koliko je ovakva prilika za razgovor i suradnju među različitim akterima bila nužna i iščekivana.

image

Startup dobitnici Money Motion 2024

Samir Ceric Kovacevic/

Gržalja očekuje da će i sljedećih godina uživati jednaku potporu različitih lidera industrije, ali i predstavnika drugih industrija koji žele uključiti financijske usluge ili usluge plaćanja direktno u svoje proizvode. Budućnost je u integriranim uslugama, smatra, koje će krajnjim korisnicima omogućiti još jednostavniji pristup financijskim uslugama.

U toj novoj stvarnosti Gržalja predviđa tri ključna smjera razvoja. Prije svega, tu je umjetna inteligencija koja je svojom masovnom popularizacijom i jednostavnošću uključivanja otvorila mogućnost za eksperimentiranje i testiranje u postojećim servisima.

- Druga je promjena, koja se već događa, integriranost financijskih usluga u servise i aplikacije trećih strana kako bi se korisnicima olakšalo plaćanje na jednom mjestu iz jedne aplikacije. Dobar su primjer velike internetske trgovine koje danas u svojoj aplikaciji nakon kupnje doslovno omogućavaju plaćanje samo pritiskom na jedan gumb bez drugih unosa podataka - objašnjava.

Treća su bitna stvar, naglašava, privatnost i sigurnost. Kada bi nam netko ispraznio račun ili neovlašteno koristio karticu, svi bismo reagirali. No, mogući su i puno veći izazovi ako napadači uspiju savladati sigurnost financijskih institucija ili ako arhitektura platnog sustava ima nedostatke u kojima se narušava privatnost krajnjih korisnika. Zbog toga će se trend ulaganja u sigurnost i privatnost korisnika nastaviti. Što se više financije digitaliziraju, to je važnije razvijati prave mjere i alate za najvišu razinu sigurnosti.

image

Money Motion 2024

Samir Ceric Kovacevic/

O tome su ove godine govorili brojni lokalni, ali i strani govornici Money Motiona. Dok su na glavnoj pozornici bile zastupljene sve relevantne teme za tradicionalno poimanje industrije, manja je pozornica tijekom prvog dana ugostila predstavnike vodećih fintech startupa i investicijskih fondova te javnih institucija za recentne inovacije u industriji, a tijekom drugog dana pretvorila se u mjesto rasprave novih trendova i rješenja koja izazivaju mainstream igrače, konkretno predstavnike kriptoscene.

- I od sudionika i od govornika dobivamo povratnu informaciju da ovakvih događaja regiji nedostaje i kad je riječ o kvaliteti sadržaja i kad govorimo o organizaciji. Doista, potrebno je proputovati tisuće kilometara do nečega možda približno usporedivog. Zato smo izuzetno ponosni. Realno, konferencija pruža vrhunsku energiju koja postoji u fintech zajednici u široj regiji, a sami sudionici tu su energiju na konferenciji pretočili u odlične dojmove na društvenim mrežama - kaže Gržalja.

Sljedeća konferencija već je najavljena za ožujak 2025. godine.

- I ove smo godine imali niz dodatnih ideja koje nismo uspjeli realizirati, što je odlično i sretan sam da tim pršti od ideja za budućnost. Imamo velike ambicije, odličnu energiju i razmišljamo kako dati više i sudionicima omogućiti platformu na kojoj će se moći susresti, ali i educirati, gdje će oni koji podupiru događaj dobiti dodatnu vrijednost. Usto radimo i na Fintech Executive Academyju, s obzirom na skup ljudi i znanja koji postoji u našim krugovima, a razmatramo i širenje u regiji putem nekih od inicijativa - otkriva Gržalja.

image

Money Motion 2024

Samir Ceric Kovacevic/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:04