MIJENJA SE SLIKA

Dvije svjetske velesile vode u utrci za sirovinu koja će obilježiti budućnost: Među njima nema niti SAD-a, niti Njemačke...

Zemlja koja ima najveće zalihe te sirovine na svijetu je Bolivija

Pogled na mali dio područja poznat pod nazivom ‘litijski trokut‘ koji se nalazi na granici Bolivije, Argentine i Čilea 

 Martín Silva/Afp/Profimedia

Moskva je s Bolivijom sklopila opsežni sporazum o isporuci litija, a i Peking je prisutan u toj južnoameričkoj zemlji. U trci za pristup strateškim nalazištima padaju važne odluke, a Njemačka nije u igri.

Najveći protivnik bolivijskog predsjednika Luisa Arcea pripada vlastitom političkom taboru. Bivši predsjednik Evo Morales, koji je bio na dužnosti od 2006. do 2019. godine, često javno proziva svog bivšeg ministra gospodarstva i sadašnjeg predsjednika.

Zato je potpisivanje ugovora o bolivijskom litiju, piše Deutsche Welle, koji bi trebao da srednjoročno zemlju izvući zemlju iz gospodarske krize, došlo u pravo vrijeme. Ugovor je prilično atraktivan.

Prema službenim podacima, ruska kompanija Uranium One Group će uložiti 450 milijuna dolara u pilot-projekt eksploatacijelitija u Boliviji.

Nakon višegodišnje svađe u kojoj su sudjelovali i Morales i Arce, zemlja sada može predstaviti jednog međunarodnog partnera.

Karla Calderon, žena na čelu državne tvrtke za litij, rekla je da će pothvat u brdima Bolivije imati tri faze. U prvoj fazi je cilj proizvodnja od 1.000 tona litij-karbonata godišnje. U drugoj fazi će ta količina porasti na 8.000 tona godišnje, a u trećoj fazi planirano je dodatnih 5.000 tona.

Fokus je na tome da se okolišu nanese što manje štete, pa će projekt poslužiti provođenju istraživanja koja imaju cilj dokazati tehnološku održivost budućih postrojenja, rekla je Calderon.

Ovaj ugovor je već drugi te vrste koji je potpisan s podružnicom ruskog državnog koncerna Rosatom. U lipnju prošle godine su se dvije strane dogovorile o izgradnji industrijskog kompleksa za litij-karbonat u području vulkanskog kratera Pastos Grandes.

image

Industrijsko postrojenje litij karbonata u Uyuni, Bolivija

Aa/abaca/Abaca Press/Profimediaia

Bolivijska sklonost Kini i Rusiji

„Konkurencija za litij je žestoka“, kaže stručnjak za latinoameričko-ruske odnose Vladimir Rouvinski s kolumbijskog sveučilišta Icesi. „Izgleda da se sklapaju strateška savezništva koja idu na ruku sklonostima trenutnih vlada, recimo, u aktualnom slučaju sklonost vlade Bolivije kineskim i ruskim poduzećima. Naposljetku, ta savezništva su kratkoročna, s obzirom na to da ekonomska logika nalaže da privredni interesi imaju prednost nad prolaznim afinitetima", dodaje on.

Pored Rusije, piše Deutsche Welle, u Boliviji bi mogla i Kina profitirati. Kineski koncern Contemporary Amperex Technology predvodi kineske partnere koji namjeravaju uložiti 1,4 milijarde dolara u izgradnju postrojenja za eksploataciju litija.

I predsjednik Luis Arce je svjestan toga da bi Bolivija mogla biti brža kad je u pitanju eksploatacija litija. „Ovdje važi stara narodna mudrost da idemo polako jer nam se žuri", rekao je on i dodao da Bolivija mora poduzeti „sigurne korake", jer kod tako važnog pitanja sebi ne smije dozvoliti greške.

Arce budi nadu i kod partnera izvan Rusije i Kine: „Naši posjeti Europskoj uniji, Brazilu i zemljama BRICS-a jasno su pokazale da postoji velika zainteresiranost za naš litij."

Litij-karbonat služi za proizvodnju litijskih baterija za električne automobile. U procesu prelaska s fosilnih goriva na električni pogon, litij je strateška sirovina. Geolozi procjenjuju bolivijske zalihe litija na 23 milijuna tona. To su najveće zalihe na svijetu.

Prije pet godina Njemačka je slovila kao zemlja koja ima najbolju startnu poziciju u Boliviji. Zajedničko poduzeće Berlina i La Paza trebalo je označiti početak eksploatacije. Njemačka je kao veliki proizvođač automobila polagala velike nade u ovakav posao.

No uslijedile su političke turbulencije u Boliviji, projekt je postao tema predizborne kampanje. Ali i njemačka strana je griješila.

U međuvremenu je projekt zamro. Njemačka se nada sličnim poslovima u Argentini i Čileu, zemljama koje također raspolažu bogatim nalazištima litija.

Njemačkoj je barem pošlo za rukom da s Čileom proširi ugovor o slobodnoj trgovini koji bi trebao olakšati zajedničke projekte na eksploataciji litija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:58