Polovica ukupnog prihoda

FOTO Agrobiznis nekadašnjeg 'kralja' financija i trgovine Srbije

Budući da je Mišković razvoj svog koncerna temeljio dobrih 20 godina na financijama i trgovini, pa prodao banke, osiguravajuće društvo i trgovački lanac Maxi, transformacija Delte u veliki poljoprivredni koncern rijedak je takav primjer ne samo u ovom dijelu Europe
Miroslav Mišković, prezentacija Delta Holdinga, zgrada Delte
 HANZA MEDIA/Delta Holding

Agrobiznis najvećeg poduzetnika u Srbiji Miroslava Miškovića lani je dosegnuo 236 milijuna eura prihoda, što je gotovo polovica ukupnog prihoda Delte Holding.

Budući da je Mišković razvoj svog koncerna temeljio dobrih 20 godina na financijama i trgovini, pa prodao banke, osiguravajuće društvo i trgovački lanac Maxi, transformacija Delte u veliki poljoprivredni koncern rijedak je takav primjer ne samo u ovom dijelu Europe.

Od respektabilnog ostvarenog prometa Delta Agrara, kako se čulo na prezentaciji održanoj u srijedu, potencijala Delte u proizvodnji hrane na lokacijama u okolici Zaječara u blizini granice Srbije i Bugarske, u kompaniji Miroslava Miškovića još više se cijeni primjena najsuvremenijih svjetskih tehnologija i znanja te usavršavanje vlastitih stručnjaka.

- Delta Agrar je izvozno usmjerena kompanija, lani smo izvezli hrane u vrijednosti 58 milijuna eura. Odavno se ne mjerimo sa Srbijom, pa tako, među ostalim, imamo prosjek u proizvodnji pšenice 7,3 tone po hektaru a kukuruz 12,4 tone po hektaru. Proizvodimo na preko deset tisuća hektara, što znači da su prinosi negdje i bolji od prosjeka – navodi direktor Delta Agrara Luka Popović.

Kad je u pitanju voćarska proizvodnja, prinosi Delte također su znatno iznad prosjeka. Prema riječima Zorana Đogića, voditelja proizvodnje Deltinog voćnjaka pokraj Zaječara, prinosi na Deltinim voćnjacima po hektaru idu i iznad pedeset tona.

- Iako smo vrlo zadovoljni prinosima, naš razvoj temelji se prije svega na proizvodnji tzv.klupskih sorti voća, za koje plaćamo licence i koje mogu kupiti samo kompanije s vrhunskim referencama – ističe Đogić.

U Delti proizvode voće na ukupno 182 hektara voćnjaka u Srbiji, imaju, među ostalim, najveću površinu zasađenih trešanja u Europi. Najveći udio u proizvodnji voća unutar Delte Agrara ima proizvodnja jabuka, a strateški je važna i proizvodnja šljiva jer je Srbija jedan od najvećih proizvođača šljiva u Europi. Izvoz voća iz Deltine proizvodnje najvećim dijelom ide u Rusiju, no izvoze i u zemlje bliskog Istoka kao i na tržište Europske unije.

- Strategija Delte i u stočarstvu je traženje najboljih načina proizvodnje i tehnoloških rješenja u svijetu, i njihova primjena u Srbiji. U praksi to, primjerice u svinjogojstvu, znači da se naši prinosi na farmama kreću razini s onima u Danskoj, koja je najbolji proizvođač u Europi – ističe Luka Popović.

Delta Agrar jedan je i od najvećih proizvođača ovaca u Srbiji. Na ovčarskoj farmi Vražogrnac pokraj Zaječara spomenuta primjena najsuvremenijih tehnologija ogleda se u korištenju laparoskopskog osjemenjivanja ovaca čime se ostvaruju veći prinosi.

- Tehnologija vještačkog osjemenjivanja u ovčarskoj proizvodnji nije toliko zastupljena kao u svinjarstvu ili govedarstvu, ali je evidentno da svi proizvođači koji žele ozbiljne proizvodne rezultate moraju primjenjivati ovu biotehnološku mjeru – ističe rukovoditelj stočarstva Delte za Zaječar Dušan Vrućkić.

Cjelokupna biljna, povrtarska i voćna proizvodnja, kao i jedan dio aktivnosti vezan za stočarstvo u Delta Agraru odvijaju se na pet poljoprivrednih imanja ukupne površine 15 tisuća hektara. Stočarska proizvodnja u Delti je predstavljena kroz tov svinja na pet farmi s ukupnom godišnjom proizvodnjom od preko 100 000 svinja. Godišnji tov pet tisuća junadi u Delti predstavlja najveću organiziranu proizvodnju tog tipa u Srbiji.

Iako već sada raspolažu s najvećim kapacitetima za proizvodnju hrane u Srbiji, u Delti Agraru najavljuju širenje i dodatne investicije. Za mnoge aspekte svoje proizvodnje oprezno kažu da ih, koliko znaju, nitko drugi nema u zemljama okruženja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 15:32