CIJENA PLINA

Gradska plinara Zagreb - Opskrba traži od države da plati njene dugove

GPZO postupa po rokovima i načinu podnošenja zahtjeva za nadoknadu razlike u cijeni plina prema Ministarstvu
 Željko Puhovski/Cropix

GPZO postupa po rokovima i načinu podnošenja zahtjeva za nadoknadu razlike u cijeni plina prema Ministarstvu gospodarstva, tvrde u ZG holdingu

Gradska plinara Zagreb - Opskrba (GPZO) iskoristila je zakonsku mogućnost da joj država nadoknadi gubitke u nabavi plina koji su nastali zbog regulacije cijene plina iste te države, doznali smo jučer u Zagrebačkom holdingu.

"GPZO u potpunosti postupa po rokovima i načinu podnošenja zahtjeva za nadoknadu razlike u cijeni plina prema Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja. Sve u cilju neometane opskrbe plinom svojih korisnika", odgovoreno nam je iz Holdinga na pitanje jesu li točna medijska nagađanja da bi zagrebačka Gradska plinara zbog spomenutih gubitaka mogla ostati bez dozvole Hrvatske energetske regulatorne agencije za javnu opskrbu plinom.

Intervencija države

Budući da nagađanja o slomu GPZO-a ne uzimaju u obzir da je država preuzela obvezu da toj i drugim plinarama nadoknadi gubitke u nabavi plina, kao ni činjenicu da je GPZO tu pomoć od države i zatražio, jasno je da nema govora o tome da bi zagrebačka Gradska plinara mogla bankrotirati i ostati bez dozvole.

Razlika u cijeni u nabavi plina nastala je zbog intervencije države u cijenu plina, potvrđeno nam je u Holdingu.

"Uredbom Vlade RH o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije došlo je do intervencije na tržištu plinom, koja utječe i na poslovanje GPZO-a", ističu u Holdingu. Riječ je o tome da je Vladinom uredbom iz sredine ožujka ove godine plinarama koje isporučuju plin u javnoj usluzi nametnuta cijena nabave plina od trgovaca u iznosu od 41 eura za megavatsat. S druge strane, plinare su s trgovcima sklopile višegodišnje ugovore u koje su u pravilu ugrađene više, tržišne cijene.

U slučaju višegodišnjih ugovora o nabavi plina između GPZO-a i njezina dobavljača, Prvog plinarskog društva u vlasništvu Pavla Vujnovca, najvećeg domaćeg trgovca plinom, u medijima su se pojavile informacije da je GPZO za prošlu sezonu grijanja nabavio plin po cijeni od 105,6 eura za megavat. Iz PPD-a su nam jučer poručili da ne mogu izlaziti u javnost s iz ugovora s tvrtkama poslovnim parterima. No, budući da je GPZO od države zatražio naknadu razlike u cijeni nabave plina, jasno je da ima gubitke zbog cijene koju plaća PPD-u i državno regulirane cijene.

Ugovori s PPD-om

Postojanje duga GPZO-a prema PPD-u menadžment Vujnovčeve tvrtke u više je navrata potvrdio. Zagrebački gradonačelnik Tomašević lani je izlazio s procjenama da će se gubici GPZO-a mjeriti u "stotinama milijuna kuna" zbog, kako je rekao, štetnih ugovora s PPD-om. Pokazalo se da je gubitak zagrebačke Gradske plinare - Opskrbe za 2022. godinu 96 milijuna kuna.

Pozicija GPZO-a u nastojanju da prebije dug PPD-u uz pomoć države donekle je otežana zbog zakonske obveze regulatora, Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), da plinare u gubicima dodatno prati kako njihov poslovni slom ne bi izazvao prekid opskrbe plinom kućanstava i tvrtki. U dijelu medija navodi se da je PPD prijavio GPZO zbog spomenutog duga HERA-i, kako bi, prema tim nagađanjima, pospješio propast Plinare.

- Potpuno je suludo da bi trgovac plinom išao uništiti tvrtku kojoj prodaje plin - komentira naš sugovornik sudionik na tržištu plina. Točno je, kaže on, da je trgovac plinom dužan prijaviti HERA-i opskrbljivača plinom u javnoj usluzi ako mu ne plaća dulje od 60 dana. - Ako bi zatajio takav dug, trgovac krši zakon - napominje naš sugovornik. U HERA-i su nam potvrdili kako provode postupak nad GPZO-om, a trenutno, naveli su, provjeravaju podatke o dugovanju.

Cijena prema formuli, a ne prema tržištu

Cijena plina na europskim burzama ovog ljeta bilježi pad u odnosu na isto razdoblje lani od 500 do 600 posto, ovisno o vrsti ugovora i burzi.

Prosječna cijena trgovanja plinom jučer se kretala oko 31 euro za megavatsat. No, domaće plinare koje isporučuju plin u javnoj usluzi ne obračunavaju plin prema stanju na tržištu, već su u obavezi obračunavati plin po cijeni od 47,6 eura za megavatsat.

Naime, plinare račune kućanstvima, tvrtkama i ustanovama izrađuju na temelju formule i tarifa koje je odredila HERA.

Trenutačna tarifa za nabavu plina je 0,0476 eura za kilovatsat plina. U cijenu još ulaze troškovi distribucije i opskrbe. S druge strane, i trošak opskrbe utvrđen je odlukom HERA-e, ali, za razliku od troška nabave, varira, ovisno o području isporuke plina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:29