Euromoney Conferences

Hrvoje Bujanović o izazovima u hrvatskom gospodarstvu: ‘Moramo privući i visoko školovane radnike‘

‘Investitor koji namjerava uložiti pita se kako će početi s poslom ako nema dovoljno kvalificiranih radnika‘

Hrvoje Bujanović

 Dragan Matic/Cropix

"Hrvatska je sve važnije odredište za strane radnike, pretežito u turizmu i građevinarstvu, ali za nužno poticanje ulaganja u tehnološki naprednije sektore ključno će biti osigurati visokoškolovanu radnu snagu", smatra državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Hrvoje Bujanović.

Bujanović je to izjavio hrvatskim novinarima na marginama konferencije Central and Eastern European Forum 2024, u organizaciji tvrtke Euromoney Conferences, koji tradicionalno okuplja sudionike na financijskim tržištima iz regije srednje i istočne Europe (SIE), na kojoj je u uvodnom dijelu govorio o stanju i izazovima u hrvatskom gospodarstvu.

"Investitor koji namjerava uložiti pita se kako će početi s poslom ako nema dovoljno kvalificiranih radnika. U privlačenju takvog profila država bi trebala računati na hrvatsku dijasporu koja je proteklih desetak godina otišla živjeti i raditi u zapadne države i tamo stekla značajno iskustvo. Međutim, za njihov značajniji povratak treba pružiti radne i životne uvjete koji su komparativno bolji od onih koje sada imaju u inozemstvu", kazao je Bujanović.

"U posljednjih nekoliko godina", kazao je, "Hrvatska je bila vrlo uspješna u privlačenju stranih ulaganja, od 2018. godine oko 13 milijardi eura". Kao primjer navodi američku kompaniju Jabil koja je za svoj budući proizvodni pogon, između deset lokacija, odabrala Osijek. Za početak bi trebala zaposliti oko 1500 ljudi.

Uskoro bi na Vladi trebao biti predstavljen Akcijski plan administrativnog rasterećenja koji se radi u suradnji s OECD-om, a cilj mu je podići konkurentnost države kroz smanjenje troškova poduzetnicima. Njegovi efekti, kazao je Bujanović, trebali bi iznositi minimalno 265 milijuna eura, iako ne u direktnim financijskim uštedama već u administrativnim, odnosno vremenskim.

"Ovim ćemo planom digitalizaciju konkretno staviti u funkciju kako bi omogućili efikasnije i učinkovitije poslovanje kompanijama u Hrvatskoj, posebno malima", pojasnio je državni tajnik. Najveći utjecaj očekuje da će akcijski plan imati područjima kao što su a financije, porezi i poljoprivreda. Jedna od mjera bit će elektronička razmjena računa (eRačun), što do kraja ove godine postaje obaveza za sve poslovne subjekte.

Kroz nedavno donesenu Strategiju pametne specijalizacije, dodao je Bujanović, država će podupirati investicije u sedam prioritetnih područja, u koja će biti usmjerena javna ulaganja u istraživanja i razvoj. Nove će prilike biti otvorene i u industriji Net Zero, odnosno onoj klimatske neutralnosti. "Procjene govore da će Europi trebati 500 tisuća novih zaposlenika u ovom području, a ono što država može je usmjeravati građane da se obrazuju i prekvalificiraju upravo u industrijama koje će nastati zahvaljujući prijelazu na zeleno i održivo", kazao je Bujanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:47