Konferencija u Dubrovniku

ICC će predstaviti alate koji mogu smanjiti trošak sporova u graditeljstvu

Skup je odraz aktivnosti ICC-ja i HGK te je na dobrome putu da postane i tradicionalno mjesto okupljanja, kaže Marina Rožić

Jasminka Čorda Truhar
 

 Bozo Radic/Cropix

Što je sve potrebno za uspješni građevinski projekt i koja je pritom uloga konzultanata, a što kad dođe do sporova u kojima je važno poznavati dostupne alate te kako funkcioniraju građevinske arbitraže, samo su neke od tema koje će se otvoriti na dvodnevnoj regionalnoj Konferenciji o arbitraži i alternativnom rješavanju sporova u građevini koja se održava 2. i 3. listopada u hotelu Excelsior Dubrovnik. Na konferenciji, koju zajednički organiziraju Međunarodna trgovačka komora (ICC) Hrvatska i Hrvatska gospodarska komora, međunarodni i domaći stručnjaci za građevinske sporove i arbitraže podijelit će svoja iskustva te najbolje prakse iz tog područja.

Tako će se na konferenciji predstaviti i novi Vodič ICC-ja koji opisuje dostupne alate Alternativnog rješavanja sporova ICC-ja, daje primjere kako ih koristiti te naglašava kako odabir pravog trenutka intervencije tijekom životnog ciklusa spora može spriječiti eskalaciju te smanjiti trošak neizbježnih sporova. Vodič bi posebno trebao koristiti poslovnim menadžerima i njihovim internim savjetnicima pri prilagođavanju strategija upravljanja sukobima vlastitim okolnostima.

„Građevinski projekti podrazumijevaju dugoročne odnose, pa samim time i veće rizike. Zato je važno sudjelovati na ovako važnom okupljanju gdje će najbolji stručnjaci davati savjete o tome kako uspješno odraditi zahtjevan građevinski projekt. Pritom će biti posebno korisno čuti kako izbjeći ili rješavati sporove tijekom cijelog životnog ciklusa projekta, a važno je istaknuti i mogućnost korištenja klauzule o višerazinskom rješavanju sporova“, ističe Aisha Nadar, potpredsjednica globalne Komisije ICC-ja za arbitražu i ARS.

image

Aisha Nadar

Runeland/

Najbolje svjetske prakse dostupne i našim tvrtkama

Upravo je ICC-jevo Međunarodno arbitražno sudište vodeće međunarodno arbitražno tijelo za rješavanje trgovačkih sporova koje ove godine obilježava i stotu obljetnicu svog osnivanja. Njegove su najbolje prakse dostupne i hrvatskoj poslovnoj zajednici.

„Brojnim našim tvrtkama mnogo znači činjenica da i u Hrvatskoj djeluje Komisija za arbitražu i alternativno rješavanje sporova i to pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Ponosni smo što smo, kao krovna kuća hrvatskog gospodarstva, partner ICC-ju u ovom važnom području“, ističe glavna tajnica HGK i ICC-ja Hrvatska Marina Rožić.

image

Marina Rožić

CROPIX

Dodaje kako je konferencija odraz zajedničkih aktivnosti ICC-ja i HGK te je na dobrome putu da postane i tradicionalno okupljanje inženjerima, izvođačima radova, korporativnim pravnicima u građevinskim i inženjerskim tvrtkama, odvjetnicima i arbitrima, ali i financijskim institucijama, javnim naručiteljima i državnim tijelima.

Na konferenciji će se održati četiri panel rasprave, a na jednoj od njih sudjelovat će i Hrvoje Sikirić, profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu i predsjednik Stalnog arbitražnog sudišta Hrvatske gospodarske komore. Sikirić upravo arbitražu ističe kao najrašireniji način rješavanja sporova u građevinskom sektoru jer pruža fleksibilnost, kontrolu i učinkovite mehanizme koji mogu pojednostaviti njihovo rješavanje.

image

Hrvoje Sikirić

Bozo Radic/Cropix

Predsjednica Komisije ICC-ja Hrvatska za arbitražu i ARS, Jasminka Čorda Truhar napominje kako od druge polovice 2020. do danas svjedočimo značajnim promjenama u cijenama materijala, roba i usluga u građevinarstvu. Pritom navodi kako postojeći zakonski okvir i ugovorna dokumentacija nisu bili spremni za prilagodbu na takve neočekivane okolnosti.

image

Jasminka Čorda Truhar

Bozo Radic/Cropix

„Konferencija je prilika da inženjeri, pravnici i predstavnici banaka iznesu svoja stajališta o zatečenom stanju, problemima u praksi i mogućim koracima koji bi doprinijeli nastavku i uspješnoj realizaciji projekata“, zaključuje Čorda Truhar.

Ova konferencija ujedno je i prilika za obilježavanje Stote obljetnice Međunarodnog arbitražnog sudišta ICC-ja, vodeće svjetske arbitražne institucije, koja je od svog osnutka 1923. godine do danas postala priznata i poštovana kao mjerilo za međunarodno rješavanje sporova

image

ICC Dubrovnik

Hgk/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:30