POVRATAK NOVČANIH FONDOVA

InterCapital nudi alternativu depozitu u bankama i narodnim obvezicama: Pogledajte koliki je godišnji prinos...

Redovna upravljačka naknada iznosi 0,15 posto, a prinos u novčani fond podliježe i oporezivanju "koje ovisi o osobnoj situaciji svakog ulagatelja"

Ivan Kurtović, Ivana Gažić i Tomislav Ridzjak
 

 CROPIX

Na Zagrebačkoj burzi izlistan je InterCapital Euro Money Market UCITS ETF, prvi otvoreni investicijski novčani fond u Hrvatskoj koji se predstavlja kao konzervativan i siguran, s očekivanim neto prinosom od 3,65 posto godišnje. U okruženju gdje tradicionalne banke nude izrazito niske kamatne stope na depozite, poručuju iz društva za upravljanje imovinom InterCapital Asset Management (ICAM), oni izlaze na tržište "s konkurentnim proizvodom koji predstavlja pravu alternativu oročenim depozitima ili držanju novca na računima". Štoviše, ističu da je riječ o prekretnici u regionalnom financijskom sektoru.

- Prvi je takav fond u Hrvatskoj i drugi u Europi, a nudi jedinstvenu priliku za konzervativno i fleksibilno ulaganje - istaknuo je Ivan Kurtović, predsjednik Uprave InterCapital Asset Managementa.

Veći rizik

Novčani fond ICAM-a namjerava investirati u kratkoročne vrijednosnice "najkvalitetnijih izdavatelja iz eurozone", koji imaju visok kreditni rejting, u prosjeku AA+, što znači da su većeg od rejtinga Hrvatske. Za izračun ponuđenog prinosa u obzir su uzeli trenutni prinos svojeg portfelja te reinvestiranje dospijeća u idućih nekoliko mjeseci. Prema ciljanoj visini prinosa, fond predstavlja alternativu, ne samo bankama nego i državnim obveznicama. Već izdane dvogodišnje narodne obveznice nose kamatnu stopu od 3,65 posto, a najavljeni trezorski zapisi trebali bi imati kraći rok dospijeća i malo veći prinos. No, ulaganje u fondove uvijek nosi veći rizik i dodatni trošak kao što su naknade i oporezivanje.

- Naš ETF fond, iako ima ciljani prinos znatno viši od dostupnih alternativa i kamatnih stopa u bankama, nije oročenje. Smatram da je najveća prednost to što investitori imaju slobodu i fleksibilnost pristupiti svojim sredstvima kad god to žele, bez komplikacija. Također, ako ulagatelj investira u fond dulje od dvije godine, izuzet je od oporezivanja - dodao je Niko Maričić, upravitelj InterCapital Euro Money Market ETF-a.

Kako objašnjavaju i u samom InterCapitalu, "budući da prinos podliježe oporezivanju koje ovisi o osobnoj situaciji svakog ulagatelja i koji se može mijenjati u budućnosti, ulaganje može dovesti do financijskog gubitka". Redovna upravljačka naknada iznosi 0,15 posto, ali u InterCapitalu ističu da je riječ o niskoj naknadi koja fond stavlja u "klasu najkonkurentnijih europskih fondova". Kako bi dodatno potaknuli interes ulagatelja, odlučili su da je do kraja 2023. neće naplaćivati.

image

Niko Maričić

CROPIX
image

Velimir Šonje

CROPIX
image

Tomislav Ridzak

CROPIX

Rast kamatnih stopa

- Nakon uspjeha državne obveznice iz ožujka ove godine, svakako očekujemo velik interes investitora - rekla je Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze.

Osim novčanom fondu InterCapitala, sredinom listopada Hanfa je odobrila i početak rada Eurizon HR Cash otvorenog investicijskog fonda, čime su prvi put od siječnja 2021. na domaćem tržištu ponovno počeli poslovati novčani fondovi.

U posljednjih dvije i pol godine nije ih bilo jer je u srpnju 2018. počela primjena Uredbe o novčanim fondovima, koja je donijela važne promjene u njihovu poslovanju, licenciranju i nadzoru. Posljednji novčani fond prestao je s radom u siječnju 2021. godine.

- Sada, s porastom kamatnih stopa, i novčani investicijski fondovi postaju ponovo konkurentni jer ulažu primarno u kratkoročne dužničke vrijednosne papire i instrumente tržišta novca te depozite - kažu u Hanfi.

image

Dr. sc. Ante Žigman

Goran Mehkek/Cropix

Upozorenje regulatora: "Upoznajte se sa svim karakteristikama fondova i pratite sve obavijesti"

Specifičnost novčanih fondova u odnosu na postojeće uvrštene na burzi, kažu u Hanfi, je njihova strategija ulaganja. Kada je riječ o prinosima, u pravilu imaju cilj ponuditi ih u skladu sa stopama na tržištu novca i/ili očuvati vrijednosti ulaganja. "No, kako to ulaganje ipak nije zakonski osigurano i nije bankovna štednja, skrećemo pozornost svim ulagateljima da se upoznaju sa svim karakteristikama spomenutih fondova i povezanim rizicima ulaganja te da redovito prate sve obavijesti društava za upravljanje novčanim fondovima, a osobito one na mrežnim stranicama, kako bi se pravovremeno upoznali sa svim promjenama i uvjetima poslovanja fondova", poručuju iz Hanfe.

Investiranje u fondove - novčane, obvezničke, dioničke ili mješovite - nekad je bilo vrlo popularno, ali "tržišne lekcije" obeshrabrile su mnoge. U kolovozu 2023. poslovalo je ukupno 107 investicijskih fondova, dva manje nego u prethodnom mjesecu jer su jedan obveznički i jedan fond iz kategorije "ostali" prestali s radom. Ukupna neto imovina im je iznosila 2,1 milijardu eura, oko 100 milijuna manje nego godinu dana ranije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:42