NOVA KAZNA AZTN-a

Kažnjen poznati domaći trgovački lanac: Odrezana im kazna u iznosu od 15.000 eura

Dobavljaču mesa su plaćali van rokova propisanih zakonom

Plodine

 /Plodine

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja je,, kako navodi na svojim stranicama, zbog teške povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom kaznila riječke Plodine. Odmjerena im je novčana kazna u iznosu od 15 000 eura. Postupak protiv Plodina je, kako navode iz AZTN-a, pokrenut po službenoj dužnosti. Utvrđivalo se jesu li Plodine iskorištavanjem značajne pregovaračke snage nametale nepoštenu trgovačku praksu jednom od svojih dobavljača poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Nakon provedenog upravnog postupka, AZTN je utvrdio da su Plodine iskoristile značajnu pregovaračku snagu nametanjem nepoštene trgovačke prakse dobavljaču svježeg mesa.

Tako je utvrđeno da su Plodine u razdoblju od 29. ožujka 2018. do 8. siječnja 2019. izvršavale plaćanja tome dobavljaču svježeg mesa, točnije junećih polovica, u rokovima duljim od zakonom propisanih 30 dana za svježe poljoprivredne i prehrambene proizvode.

AZTN je izrečenu novčanu kaznu u iznosu od 15.000 eura utvrdio uzimajući u obzir težinu, opseg, vrijeme trajanja i posljedice povrede za dobavljača, kao i više olakotnih okolnosti. U AZTN-u smatraju da je s ovako izrečenom novčanom kaznom ostvaren cilj njezina izricanja u smislu odvraćanja od povreda ZNTP-a, ne samo u odnosu na Plodine, već i u odnosu na ostale obveznike Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 01:05