POVRATAK NA KARTU EUROPE

MOL otvorio kompleks vrijedan 1,3 milijarde eura: ‘To je najveći projekt u modernoj Mađarskoj‘

Najveća je to investicija MOL Grupe ikada

Poliol kompleks u Tiszaujvarosu

MOL-ov polioil kompleks u Tiszaújvárosu, vrijedan 1,3 milijarde eura, s kapacitetom od oko 200.000 tona polioila godišnje, svečano je otvoren. Na ceremoniji koja predstavlja značajnu prekretnicu za tvrtku govorili su mađarski predsjednik Vlade Viktor Orbán, predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor MOL-a Zsolt Hernádi i članica Uprave thyssenkruppa Ilse Henne. MOL Grupa je jedina kompanija u Mađarskoj i Srednjoj i Istočnoj Europi koji pokriva cijeli vrijednosni lanac, od prerade nafte do proizvodnje polioila (široko korištene plastične sirovine).

MOL Grupa je održala svečanu ceremoniju u Tiszaújvárosu kako bi proslavila završetak svoje najveće organske investicije, polioil kompleksa. MOL, thyssenkrupp i Evonik IP potpisali su ugovor za licencu u ljeto 2017., a temeljni kamen kompleksa položen je u rujnu 2019.

image

Poliol kompleks u Tiszaujvarosu

Attila Kisbenedek/Afp

Glavne jedinice dopremljene su u Tiszaújváros između 2019. i 2020., uglavnom vodenim putem, a potom je dovršena izgradnja postrojenja za vodikov peroksid, propilen oksid, polioil i propilen glikol. Uz četiri glavna postrojenja, izgrađeni su i pilot polioil postrojenje, laboratorij za kontrolu kvalitete i istraživačko-razvojni centar na lokaciji u Százhalombatti.

"Ponosan sam što smo dovršili polioil kompleks. To je bio istinski međunarodni timski napor, velika suradnja tisuća ljudi tijekom proteklih šest godina koja nam je omogućila da isporučimo najveću investiciju MOL Grupe ikada, možda najveći razvoj u modernoj mađarskoj povijesti. Prešli smo dug put, ali pred nama je još duži. Polioil kompleks će značajno ojačati poziciju i konkurentnost naše tvrtke, s cijelim vrijednosnim lancem od prerade nafte do proizvodnje polioila. Ova investicija stavila je Tiszaújváros na kartu europske kemijske industrije, čineći ga jednim od najvažnijih industrijskih centara u regiji. Poboljšat će industrijsku konkurentnost naše zemlje i može potaknuti gospodarski rast. Kroz ovu investiciju, Mađarska će biti jača, jer je uspjeh MOL-a uspjeh cijele zemlje," rekao je Zsolt Hernádi, predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor MOL Grupe.

"S ovim novim MOL polioil kompleksom postavljamo nove standarde u pogledu učinkovitosti, ekološke prihvatljivosti i automatizacije kombiniranjem provjerenih tehnologija s inovativnim rješenjima", rekla je Nadja Håkansson, izvršna direktorica thyssenkrupp Uhde. "Zahvalni smo na snažnom partnerstvu prožetim povjerenjem s MOL-om. Ovo polioil postrojenje je pravi prekretnica i velika demonstracija kako mi u thyssenkrupp Uhde omogućujemo industrijsku zelenu transformaciju. S potpuno integriranim i visoko automatiziranim jedinicama, vrijedne polioil kemikalije će se proizvoditi na vrlo učinkovit i održiv način."

image

Viktor Orbán, predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor MOL-a Zsolt Hernádi i članica Uprave thyssenkruppa Ilse Henne

Kertesz Kornel/

Na projektu je radio međunarodni tim više tisuća stručnjaka, a inženjerski dizajn izrađen je u Njemačkoj, Tajlandu, Indiji i Mađarskoj. Oprema postrojenja stigla je iz 24 zemlje. Izgradnja kompleksa uključivala je 75.000 kubičnih metara betona, 13.000 tona čelika, 2.500 kilometara kabela i 700 km cjevovoda za čije je postavljanje bilo potrebno više od 18 milijuna radnih sati. Mađarska vlada podržala je projekt s 131,5 milijuna eura: od čega 93,6 milijuna eura poreznog kredita, koji se može zatražiti nakon što investicija postane operativna, i 37,9 milijuna eura investicijskog zajma temeljem individualne odluke vlade.

Polioil je jedna od najtraženijih plastičnih sirovina, korištena u širokom rasponu industrija od proizvodnje automobila do odjeće i izolacije. Poliuretan se proizvodi od polioila i osnovni je materijal za mnoge izdržljive potrošačke proizvode s kojima se svakodnevno susrećemo.

image

Poliol kompleks u Tiszaujvarosu

Attila Kisbenedek/Afp

Poliuretan napravljen od polioila potreban je: za proizvodnju pjenastih madraca, madraca za krevete, pjene za udobno sjedenje na sofama i foteljama te krutih pjena za izolaciju hladnjaka; za proizvodnju izolacijskih materijala koji se koriste u građevinskoj industriji, bilo za izolaciju fasade zgrade ili cjevovoda; za proizvodnju brtvila i ljepila poznatih „uradi sam“ trgovina, te elastičnih gumenih potplata za trkaće cipele.

Postrojenje u Tiszaújvárosu će proizvoditi polioil koristeći jednu od najučinkovitijih i ekološki najprihvatljivijih metoda dostupnih danas. Prema MOL-ovim proračunima, postrojenje će godišnje pridonositi gotovo 150 milijuna eura financijskim rezultatima MOL Grupe i osiguravati dugoročno zaposlenje za gotovo 300 ljudi.

MOL Grupa jača svoj kemijski biznis gotovo deset godina: nova postrojenja za ekstrakciju butadiena dovršena su 2015. uz investiciju od 35 milijardi HUF, a postrojenje za sintetičku gumu (S-SBR) dovršeno je 2018. uz investiciju od 100 milijardi HUF. Godine 2016. tvrtka je najavila veliku stratešku promjenu i širenje svog portfelja kako bi se pripremila za energetsku tranziciju i svijet nakon fosilnih goriva. Kao dio trećeg i najvećeg vala investicija u petrokemijski biznis, uz polioil kompleks, najvažniji element je postrojenje za polipropilen, što je investicija od 65 milijardi HUF, a tu je i gotovo 2 milijarde eura investicija u životni ciklus koje će osigurati dugoročnu budućnost kemijskog poslovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 14:36