POSLOVNI IZVJEŠTAJ

Našoj najvećoj kompaniji se smanjili prihodi, čak su 30 milijuna eura slabiji nego lani

‘Ova godina je obilježena visokom razinom regulacije tržišta u mnogim zemljama‘

INA-ina platforma Labin

 Goran Sebelic/Cropix

Ina je u prva tri mjeseca ostvarila 760 milijuna i 800 tisuća eura prihoda od prodaje, što je, prema poslovnom izvješću kompanije, za 30 milijuna eura slabiji rezultat u odnosu na isto razdoblje prošle godine. I EBITDA Ine, prema istome izvoru, zabilježila je međugodišnji pad.

- Bez jednokratnih stavki EBITDA Ina Grupe u prvom je tromjesečju 2023. iznosila 23 milijuna eura, što je snažan kontrast u odnosu na rezultat prvog tromjesečja 2022. koji je iznosio 130 milijuna eura. Povrh negativnog utjecaja regulacije, ova promjena je povezana primarno sa silaznim trendom cijena ugljikovodika u prvom tromjesečju 2023. - ističe se u priopćenju Ine. U osvrtu na EBITDA istraživanja i proizvodnje nafte i plina kompanije za prvi ovogodišnji kvartal od 98 milijuna eura, Ina napominje kako je spomenuti rezultat kombinacija stabilne proizvodnje i ograničene cijene plina za većinu proizvodnje.

- Prirodni pad proizvodnje je vrlo povoljnih dva posto, što je ako uspoređujemo tromjesečja, snažan rezultat uzevši u obzir zrelost portfelja Ininog Istraživanja i proizvodnje nafte i plina. Proizvodnja plina iz podmorja povećana je 13 posto, nakon prvih rezultata bušaće kampanje – navode iz naše najveće kompanije. Dodaju kako je financijska pozicija kompanije i dalje snažna, uz, napominju, omjer duga i kapitala ispod 10 posto.

Predsjednik Uprave Ine Peter Ratatics u osvrtu na poslovni rezultat kompanije u prvom kvartalu podsjetio je da su poslovnu 2022. obilježile naglo rastuće cijene energije.

- Ova godina je obilježena visokom razinom regulacije tržišta u mnogim zemljama. Unatoč vanjskim kretanjima i iznimno reguliranom okruženju, s osjećajem obveze uspjeli smo isporučiti ono što smatramo svojom strateškom odgovornošću, a to je osiguranje kontinuirane opskrbe naših kupaca – upozorio je Ratatics.

Kada su u pitanju kapitalna ulaganja kompanije, iz Ine skreću pozornost na podatak da su ulaganja u rafineriju u Rijeci i marketing u prvom ovogodišnjem tromjesječju iznosila 37 milijuna eura.

- Projekt nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka dosegao je 74 posto ukupne dovršenosti, uz inženjering i nabavu iznad 99 posto dovršenosti. Radovi na izgradnji dosegli su gotovo 60 posto s fokusom na radovima tijekom obustave Rafinerije nafte Rijeka – navodi Ina. U dijelu izvješća o ulaganjima u istražna polja, Ina, među ostalim, otkriva kako je u Egiptu, na polju North Bahariya, izbušeno pet razradnih bušotina, a na polju Ras Qattara dovršeno bušenje jedne razradne bušotine.

image

Peter Ratatics

Boris Kovacev/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:07