OPORAVAK

Oživljavanje interesa građana: Zagrebačka banka i Sberbank u akcijama snižavanja kamatnih stopa

U rujnu su stambeni krediti banaka dosegli iznos od 66,8 mlrd kuna, što je 10,5 posto više nego što su iznosili u istom mjesecu lani

Ilustracija

 Duje Klaric/Cropix

U rujnu su stambeni krediti banaka dosegli iznos od 66,8 milijardi kuna, što je 10,5 posto više nego što su iznosili u istom mjesecu lani, pokazuju podaci HNB-a. Time je stopa rasta ovih kredita dodatno ubrzala, s 10,3 posto koliko je iznosila mjesec ranije. Na osnovi transakcija taj rast još je i brži, u rujnu je dosegao 11,2 posto (u kolovozu 10,8 posto). Pored toga što se nastavlja ubrzani rast stambenih kredita, po dvoznamenkastim stopama, brojke upućuju i na oživljavanje interesa građana za gotovinske kredite, nakon razdoblja njihova pada tijekom pandemije. U rujnu su bili 0,8 posto viši nego u istom mjesecu lani, odnosno 1,3 posto na temelju transakcija.

Prema analizi RBA, to odražava "nastavak okruženja gospodarskog oporavka i rast potrošačkog optimizma". Trend pojačanog ulaganja kućanstva u nekretnine, dodaju, vjerojatno je i posljedica pojačanih strahova oko ulaganja u druge, rizičnije oblike financijske imovine, s obzirom na neizvjesnost oko budućih gospodarskih kretanja u vrijeme pandemije, ali i primjetno niže prinose koje nose alternativna ulaganja. Uz daljnji oporavak gospodarstva i rast potrošačkog optimizma očekuju i nastavak rasta kreditiranja.

Tome bi mogle pridonijeti i akcije banaka koje, očito je, time nastoje dodatno potaknuti interes građana za kredite. U promotivnom razdoblju od 23. studenog do 6. prosinca, Zagrebačka banka nudi gotovinske kredite uz valutnu klauzulu u eurima "po nominalnoj kamatnoj stopi od 3,99 posto". Efektivnu kamatna stopu EKS), koja uključuje osiguranje otplate kredita i naknadu za vođenje računa, iznosi 6,13 posto, a kamatna stopa je fiksna za cijelo razdoblje otplate. U tom promotivnom razdoblju, dodaju, klijenti po posebnim uvjetima mogu ugovoriti i kredite uz valutnu klauzulu u eurima bez osiguranja otplate kredita s fiksnom kamatnom stopom "već od 4,69 posto" (EKS 4,80 posto).

Svoju ponudu za gotovinske i stambene kredite obogatila je i Sberbank, koja odnedavno ima novog vlasnika, AIK banku Miodraga Kostića. "Happy Week" gotovinski krediti nude se uz kamatnu stopu "već od 4 posto" (EKS 5,4 posto), a jednaka je za kune i eure, za postojeće i nove klijente klijente, dok za ostale zainteresirane građane iznosi 4,6 posto (EKS 5,77 posto). Kredit je moguće realizirati u kunama ili eurima te uz promjenjivu ili fiksnu kamatnu stopu, na rok od 5 do 10 godina do maksimalnog iznosa od 30 tisuća eura ili 225 tisuća kuna.

"Uvjet za realizaciju kredita po akcijskoj kamatnoj stopi je ugovaranje Triglav osiguranja otplate kredita (CPI) s pokrićima za slučaj bolovanja, nezaposlenosti i smrti kao posljedice nesretnog slučaja ili bolesti, čime istovremeno uz kredit klijenti ostvaruju i zaštitu kredita te sigurnost u slučaju nepredvidivih životnih situacija", navodi Sberbank. Novi vlasnik Sbebanke ujedno je i dioničar Triglav osiguranja.

Usporedna lista HNB-a pokazuje da se efektivna kamatna stopa na gotovinske kredite s fiksnim kamatnim stopama kreće od 5,7 posto (OTP banka) do 7,54 posto (Croatia banka). U slučaju stambenih kredita, za fiksne kamatne stope, raspon je od 2,89 posto (OTP banka) do 4,47 posto (KentBank).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:26