Komentirali odluku VTS-a

Peruško: 'Zadovoljni smo rješenjem suda'; Weber: 'Sada slijedi implementacija nagodbe'

Očekujemo da ćemo povećati profitabilnost i bavimo se svojim core biznisom
Fabris Peruško i Irena Weber
 Boris Kovačev / Hanza Media

Visoki trgovački sud u Zagrebu u petak je objavio rješenje kojim je odbio ili odbacio 87 žalbi Agrokorovih vjerovnika vezanih uz rješenje Trgovačkog suda s početka srpnja, a kojim je potvrđena nagodba vjerovnika u postupku izvanredne uprave nad Agrokorom. Povodom odluke VTS-a izvanredna uprava Agrokora održala je kratku press konferenciju u prostorima kompanije na Žitnjaku.

- Zadovoljno smo u izvanrednoj upravi, a vjerujem da su i svi vjerovnici koji su sudjelovali u nagodbi. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u ovome, naročito zaposlenicima i vjerovnicima, ali i Vladi RH i našim kupcima - rekao je Fabris Peruško komentirajući odluku suda. Nakon Peruška govorila je njegova zamjenica Irena Weber.

- Današnjom odlukom ispunjen je najveći uvjet za implementaciju nagodbe. U sljedećih nekoliko mjeseci morat ćemo prenijeti 4900 nekretnina, 11 tisuća licenci i tako dalje. U operativni dio implementacije uključit ćemo pilot kompanije Konzum i Ledo, a očekujemo da će na tom procesu raditi 250 ljudi. Važno je da će tijekom samog procesa kompanije nastaviti normalno poslovati. Ne sumnjam da ćemo i to odraditi uspješno - zaključila je Weber. Nakon toga krenula su pitanja novinara, a prvo se ticalo budućih koraka izvanredne uprave u koncernu.

- Očekujemo da ćemo povećati profitabilnost i da očistimo svoj portfelj i bavimo se svojim core biznisom - rekao je Peruško.

Na pitanje sto kaže na optužbe Ivice Todorića koji tvrdi da je cijeli proces kompromitiran i da će netko odgovarati, Peruško je kratko odgovorio: "Odluka suda govori sve".

Na novinarski upit što će sada biti s vjerovnicima koji su uložili 87 žalbi i postoji li način da se i njihovi zahtjevi zadovolje, Hido Lajtman, izvršni direktor pravnih poslova u Agrokoru kazao je da su njihove žalbe odbijene.

- Oni moraju prihvatiti činjenicu da je nagodba konačna - rezolutno je odgovorio.

Nakon odluke o pravomoćnosti nagodbe kreće proces njezine implementacije, s planiranim trajanjem od oko tri do četiri mjeseca.

Agrokor će po završetku implementacije nagodbe biti u vlasništvu dosadašnjih vjerovnika, a najveći pojedinačni vlasnik Agrokora postat će ruska Sberbanka, koja će imati 39,2 posto udjela. Zajedno s ruskom državnom bankom VTB koja drži 7,5 posto udjela Rusi će u Agrokoru imati 46,7 posto vlasništva. Imatelji obveznica držat će 25 posto, Zagrebačka banka 2,9 posto i tako dalje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 12:38