PRONAŠLI SU NAČIN

Podravka i sindikati završili kolektivne pregovore: Radnicima ponovno rastu plaće, pogledajte koliko...

‘Ovo povećanje će najviše osjetiti upravo oni radnici koji imaju najmanje plaće‘

Podravka

 Podravka/

Pregovarački timovi Podravke i Belupa te sindikata PPDIV, Nezavisnog sindikata Podravke i Sindikata radnika koncerna Podravka – SINPOD završili su pregovore i postigli dogovor oko izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za Grupu Podravka. Izmjene uključuju povećanje glavnih elemenata za obračun plaće, odnosno povećanje osnovne plaće sa sadašnjih 253,50 eura na 260 eura te povećanje fiksnog dodatka sa sadašnjih 67,69 eura na 100 eura, čime će se bruto plaće na tarifi prosječno povećati za 5 posto, a neto 4,3 posto. Povećanja stupaju na snagu s 1. srpnja ove godine. Do kraja lipnja svim će radnicima biti isplaćen i jednokratni dodatak na plaću od 82,76 eura neto.

„Zajedno sa sindikatima, ponovo smo pronašli način da našim radnicima povećamo plaće. Plaće radnika u Podravki i Belupu porast će od srpnja za oko pet posto. Kada u obzir uzmemo i prethodna povećanja, Podravka je u proteklih 15 mjeseci uspjela povećati plaće za 22 posto, a primanja za 26 posto. Osobito sam zadovoljna da smo pronašli mehanizam kroz koji će radnici s najmanjom plaćom dobiti relativno najveće povećanje. Stoga zahvaljujem svim predstavnicima sindikata na konstruktivnom dijalogu i postignutom dogovoru“, istaknula je predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić dodajući da je kompanija i kroz strategiju održivosti poslovanja zacrtala kontinuirana ulaganja u svoje zaposlenike kao jedan od ključnih ciljeva.

Podravka će osigurati i dodatna sredstva kako bi se nastavilo pružanje visokog standarda dodatnog zdravstvenog osiguranja zaposlenicima te će se ta beneficija upisati kao pravo radnika u kolektivni ugovor. Nastavlja se i s radom na izradi novog sustava plaća, a poslodavac i sindikati krajem lipnja 2023. otvorit će i novi krug kolektivnih pregovora zbog dogovora oko novog sustava plaća, koji bi se trebao finalizirati do kraja srpnja.

„Uspješno smo završili još jedan krug pregovora oko povećanja plaća radnicima. Ovo povećanje će najviše osjetiti upravo oni radnici koji imaju najmanje plaće. Zahvaljujem radnicima Podravke na podršci i povjerenju i dalje ćemo nastaviti raditi na unapređivanju njihovih prava iz Kolektivnog ugovora“, istaknula je Ksenija Horvat, predsjednica PPDIV-a Podravke.

image

Martina Dalić i članovi sindikata

Podravka
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:07