Šarolika ponuda

Posao adventskih kućica: Na jednom kraju Hrvatske najam od 3.100, na drugom 100.000 kuna

Za razliku od Pule, adventske kućice u glavnom gradu Hrvatske ove su godine izazvale pravu lavinu kritika
 Goran Mehkek / CROPIX

I dok Hrvatska metropola i Rijeka ove godine imaju jedne od najskupljih adventskih kućica, primjer Pule pokazuje kako cijene malih blagdanskih brzomontažnih objekata ne moraju biti toliko visoke.

Putem javnog natječaja koji je bio raspisan još u rujnu, zainteresirani pulski ugostitelji i obrtnici mogli su se javiti za zakup kućica od strane grada, bez upletene treće osobe. Tako su ugostitelji i poduzetnici u ovom gradu kućice mogli dobiti po prosječnoj cijeni od 6.250 kuna.

Primjerice, za kućicu od šest kvadrata zainteresirani najmoprimac morao je izdvojiti 8.750 kuna. I dok su najjeftinije za prodaju proizvoda i ne ugostiteljskih usluga, površine četiri kvadrata, mogle dobiti već za 3,125 kuna. S druge pak strane, blok dvaju drvenih kućica od 24 četvorna metra za cijelo razdoblje adventa stajale su 23.750 kuna. One od 12 kvadra nudile su se od 11.250 kuna, a heksagone za 10.000.

Za razliku od Pule, adventske kućice u glavnom gradu Hrvatske ove su godine izazvale pravu lavinu kritika, a cijene su prema navodima brojnih domaćih medija uistinu otišle u nebo. Naime, kako navodi Glas Istre, zbog davanja kućica u podzakup privatnim firmama koje su potom te objekte dalje najmili ugostiteljima i obrtnicima, Zagreb će po kućici dobiti između 2.800 do 8.240 kuna za 40 dana Adventa. Oni koji su dobili posao omastili su brk jer su iste kućice iznajmili za 23, pa i 30.000 kuna, a neki mediji navode i iznos od 100.000 kuna.

U Rijeci je pak, najam ipak bio znatno jeftiniji od onog u Zagrebu. Ondje je postavljeno 57 kućica, uključujući i one koje se koriste za nekomercijalne sadržaje, poput kuće Djeda Mraza, smještene na sedam lokacija. Natječaj je raspisala Turistička zajednica Rijeke, a ukupan prihod od najma je 650 tisuća kuna. Izuzmemo li kućice Djeda Mraza i podijelimo li ukupne prihode s brojem kućica, dolazimo do brojke od oko 13 tisuća kuna, koliko košta prosječan najam u Rijeci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 10:55