VELIKI INTERES

Poziv za energetsku obnovu kuća je danas u podne privremeno zatvoren: U jedan dan stiglo čak 11.926 zahtjeva

Sredstva su za bolju toplinsku izolaciju, učinkovitu stolariju i sustave obnovljivih izvora energije...

Energetska obnova/Ilustrativna fotografija

 Marko Todorov/Cropix

Samo dan nakon što je objavljen Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća, zaprimljeno je čak 11.926 zahtjeva građana te su iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u četvrtak izvijestili da je poziv danas u podne privremeno zatvoren.

S obzirom na ovogodišnji rekordni budžet od 120 milijuna eura, za očekivati je da će sredstva, nakon što se obrade sve prijave, biti dovoljna za sve vlasnike kuća koji imaju potrebnu i prihvatljivu dokumentaciju, što je bila i intencija javnog poziva, poručili su iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Jako smo zadovoljni kako su tekle prijave i što toliko građana želi energetski obnoviti svoje domove, rekao je direktor Fonda Luka Balen. "Veliki interes je indikator da i dalje nastavimo poticati građane na putu prema energetskoj učinkovitosti, ali i energetskoj neovisnosti", dodao je.

U Fondu najavljuju da će idući tjedan objaviti popis svih zaprimljenih prijava, a informaciju o zaprimanju prijavitelji već sada mogu pronaći u svom korisničkom pretincu sustava e-građani.

Zatražena sredstva građani planiraju uložiti u bolju toplinsku izolaciju, učinkovitu stolariju i sustave korištenja obnovljivih izvora energije, uključujući i mikrosolare.

Investitori u fotonaponske elektrane na ovom su pozivu po prvi put mogli dobiti sufinanciranje i za punionice za električna vozila, kao dodatnu mjeru poticanja dekarbonizacije prometa.

U Fondu kažu da je pripremi i javni poziv za građane za kupnju energetski učinkovitih vozila, vrijedan je 15 milijuna eura, koji će biti objavljen krajem mjeseca.

Obadva programa dio su aktivnosti Vlade oko pokretanja zelene tranzicije Hrvatske, u kojoj veliku ulogu imaju i građani, poručili su iz Fonda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 14:55