VELIKE PROMJENE

Poznata kompanija najavila 7500 otkaza, ekspresno im porasla cijena dionice: ‘Krećemo odmah!‘

Krajnji cilj je ušteda od oko 800 milijuna eura u sljedeće tri godine

Ilustracija

 Oleksandr Prokopenko/Panthermedia/Profimedia/Oleksandr Prokopenko/panthermedia/profimedia

Kompanija Unilever, vlasnica brendova Marmite i Dove, ukinut će oko 7500 radnih mjesta diljem svijeta, u sklopu šireg plana uštede koji namjeravaju provesti u sljedeće tri godine, piše BBC.

Grupacija je također rekla da će kao zaseban izdvojiti svoj posao sa sladoledima među kojima su i brendovi Wall‘s, Ben & Jerry‘s i Magnum.

Velika kompanija specijalizirana za prehrambene artikle i kućanske proizvode objavila je da će s realizacijom plana započeti odmah, a sve bi trebalo biti gotovo do kraja 2025. godine.

Iz Unilevera su rekli da će im ovaj potez pomoći da ‘manje stvari radi bolje‘.

Smanjenje broja radnih mjesta, za koje je Unilever rekao da će najviše pogoditi uredsko osoblje, predstavlja više od 5 posto njegove radne snage od ukupno 128.000 zaposlenika. Krajnji cilj je ušteda od oko 800 milijuna eura u sljedeće tri godine.

Unilever zapošljava 6000 djelatnika u Ujedinjenom Kraljevstvu, uključujući proizvodnju sladoleda u sjeveroistočnom Gloucestershireu, Marmite i Bovril u Burton-on-Trentu i Pot Noodles u Newportu.

Divizija sladoleda, čiji drugi brendovi uključuju Viennetta, Carte d‘Or, Cornetto i Breyers, prošle je godine ostvarila globalnu prodaju od 7,9 milijardi eura.

Unilever je rekao da taj posao ima manje zajedničkog s drugim linijama potrošačkih proizvoda jer je za njega potreban lanac opskrbe smrznutom robom i više je sezonski.

"Odvajanje divizije sladoleda pomoći će u stvaranju jednostavnijeg, fokusiranijeg i učinkovitijeg Unilevera", rekao je predsjednik uprave tvrtke Ian Meakins.

"Time ćemo postati vodeća svjetska kompanija kad su sladoledi u pitanju, sa snažnim izgledima za rast i uzbudljivom budućnošću."

Dionice Unilevera porasle su 5 posto nakon objave.

Matt Britzman iz Hargreaves Lansdowna rekao je da ovaj potez "nije veliki šok" budući da je jedinica za proizvodnju sladoleda imala slabije rezultate.

Nakon odvajanja, sadašnji će dioničari najvjerojatnije dobiti dionice u novonastalom subjektu. Međutim, grupa je rekla da ne isključuje druge opcije, poput izravne prodaje poslovanja.

"Ne čini se da kupci stoje u redu pa je odvajanje bilo logičan izbor", rekao je Britzman. "Ulagači će moći odlučiti žele li zadržati dionice nove tvrtke ili ih žele prodavati na tržištu."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2024 15:05