Probuđena burza

Promet skočio zbog Kraša ili bivši ulagači opet kupuju?

S prosječnih 7 milijuna kuna dnevno, dnevni prometi skočili su na iznad 70 milijuna kuna
 Nenad Dugi / CROPIX

Uzbudljiva događanja oko KRAŠ-a sasvim su razbudila domaće tržište kapitala. Nakon najave Mesne industrije braća Pivac kako namjerava objaviti ponudu za preuzimanje KRAŠ-a (u suradnji s društvom KRAŠ-ESOP ili samostalno ako već ne uspiju postići dogovor), na agresivno se kupovanje dionica KRAŠ-a u slobodnoj trgovini na Zagrebačkoj burzi odlučila Kappa Star Limited, tvrtka u vlasništvu srpskog poduzetnika Nebojše Šaranovića.

To je, pak, rezultiralo snažnim rastom cijene: u samo 3 tjedna cijena dionice KRAŠ-a porasla je s ispod 400 kuna (razina oko koje se godinama kretala) na razinu iznad 1000 kuna. No, još važnije, rezultat je bio veliki porast prometa – i to ne samo dionicama KRAŠ-a, već je ukupna likvidnost na Zagrebačkoj burzi posljednjih dana povećana.

Udvostručeno

Na priloženom grafikonu možemo vidjeti redovne dnevne prometa na Zagrebačkoj burzi (ZSE) od početka ove godine. U prvih osam mjeseci prometi su bili uobičajeno niski, prosječno oko 7 milijuna kuna dnevno: no zadnjih tjedana došlo je do snažnog porasta pa su dnevni prometi znali biti i iznad 70 milijuna kuna.

Većina prometa odnosila se na trgovinu dionicama KRAŠ-a, no i kada isključimo promet spomenutim dionicama, vidljivo je kako se redovni promet na ZSE u drugoj polovici rujna više nego udvostručio.

Izvor: ZSE

Razvoj događaja

Takav razvoj događaja nam sugerira kako je vjerojatno došlo do „učinka prelijevanja“: mali dioničari KRAŠ-a tj. oni koji su prodali dionice, vjerojatno su dio novaca od prodaje odmah preusmjerili u kupnju drugih dionica na ZSE.

S druge strane, ne treba isključiti mogućnost niti da je došlo nešto „svježe love“ s tekućih i štednih računa građana tj. da su se neki (bivši) ulagači ponovno aktivirali jer su događanja na burzi naprosto – zanimljiva. Jer osjeća se dašak onog uzbuđenja koje je na razvijenim tržištima gotovo svakodnevno, gdje su (neprijateljska) preuzimanja i spajanja kompanija učestala pojava.

Porast prometa utjecao je pak na porast cijena nekih dionica. U priloženoj tablici možemo vidjeti kako su u rujnu čak i neke blue chip dionice snažno porasle – i to dvoznamenkastim stopama pa je tako Podravka u samo mjesec dana porasla preko 20 posto, Adris 14 posto, Končar 11 posto itd.

Nemoguće je sa sigurnošću procijeniti hoće li se trend rasta prometa i cijena dionica na ZSE nastaviti; vidjet ćemo kako će se situacija s KRAŠ-em razviti, no ne treba zaboraviti kako je u tijeku još jedno preuzimanje odnosno očekivanje objavljivanja obvezne javne ponude za otkup dionica opatijskih Liburnia Riviera Hotela (LRH). Ako manjinski dioničari LRH prihvate ponudu za otkup njihovih dionica, to je još nekoliko stotina milijuna kuna koje potencijalno mogu završiti u drugim dionicama na ZSE.

Kako god, iz svega napisanog možemo izvući dva bitna zaključka. Prvi je da smo ponovno dobili potvrdu kako hrvatsko tržište kapitala zbilja plitko tj. samo nekoliko desetaka milijuna kuna može izazvati značajan rast cijena nekih dionica na burzi.

Drugi zaključak, koji je naizgled suprotan prvom, pokazuje kako je usprkos tome ipak moguće kupiti značajne količine dionica u redovnom trgovanju na ZSE i tako steći značajne udjele u nekoj kompaniji. Mesna industrija braća Pivac godinama je pomalo kupovala dionice KRAŠ-a i tako stekla udjel u kompaniji od iznad 30 posto; s druge strane, Kappa Star Limited u samo tri tjedna uspjela je kupiti (doduše uz značajno veću cijenu) gotovo 20 posto udjela i postati drugi najveći dioničar u KRAŠ-u.

Iako dvije potpuno različite strategije (u prvoj jeftinije kupiš dionice, ali jako dugo traje; u drugoj je situacija obrnuta) pokazuje da je na Zagrebačkoj burzi moguće kupiti značajan udio čak i u kompaniji veličine jednog KRAŠ-a. Toliko o tome da se ne može ili da nema prilika i na ZSE, a kako to često znaju tvrditi neki institucionalni investitori u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:21