Arthur Vašarević

‘Prošla godina dosta je ubrzala digitalnu transformaciju‘

Iz današnje perspektive, biti spreman za budućnost znači barem težiti klimatskoj neutralnosti, ističe Arthur Vašarević
Arthur Vašarević
 Domagoj Kunic

Globalna kompanija Schneider Electric predvodnik je digitalne transformacije upravljanja energijom i automatizacije. U svojim tvrtkama u više od 100 zemalja danas zapošljava 135.000 ljudi. Početkom veljače 2020. poziciju generalnog direktora Schneider Electric za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu preuzeo je Arthur Vašarević, dosadašnji direktor prodaje u Schneider Electricu. S Vašarevićem smo razgovarali o utjecaju pandemije na poslovanje, prilagodbi u takvim okolnostima poslovanja, načinu suradnje s partnerima, važnosti digitalizacije i automatizacije, rješenjima za pametne zgrade te novim inovacijama i proizvodima.

Kako se odrazila kriza izazvana pandemijom covida-19 na vaše poslovanje?

Naša je sreća što nam je poslovanje u potpunosti digitalizirano te smo i prije covida-19 prakticirali rad na daljinu i od kuće.

Naravno, lockdown je bio nova situacija u kojoj smo morali stvoriti okvire rada u kojima će naši zaposlenici i njihove obitelji biti sigurni te u kojima ćemo i dalje moći stvarati i kontinuirano zadovoljiti klijentove potrebe. U roku od nekoliko tjedana od zaustavljanja aktivnosti odradili smo niz internih treninga kojima smo pripremili timove za novu situaciju, intenzivirali online poslovanje i virtualne sastanke te pripremili i niz specijalističkih treninga namijenjenih partnerima i klijentima, čime smo osigurali kontinuitet komunikacije i međusobnu povezanost.

Što se promijenilo na tržištu i kako ste se tomu prilagodili?

U našem segmentu poslovanja primjećujem kako je 2020. godina ubrzala digitalnu transformaciju te podigla svijest o pametnijem korištenju postojećih resursa i smanjenju emisije ugljičnog dioksida. Klijenti su u tom pogledu, prilikom donošenja odluke o partneru, postali znatno zahtjevniji i izbirljiviji, što nam interno daje razlog za uzbuđenje. Osvajanjem prestižne nagrade Gartner za najbolji održivi opskrbni lanac u industriji, znamo da smo na pravom putu i da ćemo potaknuti ne samo klijente nego i dobavljače na dodatna promišljanja o ubrzanju procesa prilagodbe na putu prema pozitivnom ugljičnom otisku, nudeći im ujedno i povećanje učinkovitosti u poslovanju.

Možete li usporediti tržišta Slovenije, Hrvatske i BiH? Koliko je svako od njih zahtjevno i kakvi su uvjeti poslovanja na njima?

Realno gledano, svako je tržište jedinstveno i ima svoje specifičnosti, no sa svojim timom uvijek tražim i ističem ono što im je zajedničko. Primjerice, svaki posao vode ljudi, s većim ili manjim investicijama, bilo da se regulativa brže ili sporije prilagođava, i svakom je investitoru ili poduzetniku značajno korištenje maksimalnog potencijala svojih resursa, konkurentnost i prilagodba poslovanja za budućnost. Iz današnje perspektive, biti spreman za budućnost znači barem težiti klimatskoj neutralnosti.

Kako potičete partnere da iskoriste svoju energiju i resurse?

Relevantnim proizvodnim rješenjima. Primjerice, pandemija je ojačala i potrebu za daljinskim upravljanjem, otpornošću, učinkovitošću i održivosti. Daljinsko povezivanje i nadzor omogućili su veću okretnost, sigurnije uvjete rada i višu razinu sigurnosti. Tijekom krize mnoge industrije nisu bile u mogućnosti slati radnika na lokacije, što je dovelo do operativnih kašnjenja. Primjena proširene stvarnosti u našim rješenjima omogućava operaterima da izdaleka nadgledaju i dijagnosticiraju probleme na strojevima te donesu potrebne odluke. U tom kontekstu, lansirali smo aplikaciju EcoStruxure™ Augmented Operator Advisor, koja stavlja stvarnovremenske informacije na raspolaganje onda kada su i tamo gdje su potrebne.

Vaš prethodnik, Ivan Paić, često je isticao da je Schneider Electric svojim rješenjima i ekspertizom potvrdio poziciju kompanije koja predvodi digitalnu transformaciju u upravljanju energijom i automatizaciji. Kako pomažete klijentima da uz IoT ulaganja ostvare više?

Digitalizacija i automatizacija u upravljanju energijom u srcu je našeg poslovanja. Za napredne sustave nadzora i upravljanje, kao i za napredne softverske mogućnosti otkrivanja gubitaka, danas se sve više koristi tehnologija interneta stvari, koja omogućava prikupljanje velike količine podataka iz dijelova mreže u kojima to do danas nije bilo isplativo te detaljne analize tih podataka kako bi mreža radila s minimalnim gubicima. Procjenjuje se da ovakvi sustavi mogu smanjiti gubitke do 15 posto, a potrošnju energije za rad mreže do 20 posto.

Potičemo hrvatske tvrtke da izađu na francusko tržište

Što su ciljevi Francusko-hrvatske trgovinske i industrijske komore, čiji ste glavni tajnik?

- Relativno smo mlada komora, no od osnutka do danas francuskim ulagačima ističemo da je hrvatsko tržište sigurno i stabilno te utiremo put za ulazak francuskog kapitala u Hrvatsku, ali i obrnuto. Potičemo hrvatske tvrtke da se odvaže na izlazak na iznimno snažno francusko tržište, a svojim članicama, kojih je trenutno šezdesetak, kreiramo prilike za umrežavanje, razmjenu iskustava i praksi i, što je najbitnije, širenje poslovnih prilika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 17:12